Bijschildklieren

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

bijschildklieren

Wat is én doet een bijschildklier? Welke klachten kunnen er ontstaan rond deze klier? En wat is het verschil met de schildklier? Lees de antwoorden hieronder.

Wat is een bijschildklier?

Bijschildklieren zijn kleine hormoonklieren die meestal naast of achter de schildklier zitten in de hals. Meestal zijn er vier kleine klieren. Denk daarbij aan de grootte van een graankorrel.

Wat is het verschil tussen de bijschildklier en schildklier?

Als je het woord schildklier hoort, dan zul je waarschijnlijk denken aan schildklierhormonen en het stimuleren van de stofwisseling. Ook zul je veel horen over veelvoorkomende klachten wanneer de schildklier te traag werkt zoals overgewicht/ moeilijk afvallen, vermoeidheid, haaruitval en het koud hebben.

Wat minder mensen weten is dat er ook bijschildklieren bestaan waar hele andere hormonen gemaakt worden met een totaal andere functie. Bijschildklierklachten zijn een stuk zeldzamer dan schildklierklachten.

Download online hormoontest

Wat doet een bijschildklier?

De functie van de bijschildklieren is het regelen van het calcium gehalte (en fosfaat gehalte) in het bloed. Calcium is bijvoorbeeld nodig om bijvoorbeeld botten en tanden stevig te kunnen houden. Ze kunnen wanneer het calciumgehalte laag is in het bloed het parathormoon (parathyreoïdhormoon of PTH) aanmaken. Parathormoon kan calcium vrijmaken uit botten, en zo het calcium gehalte verhogen. Parathormoon werkt nauw samen met het hormoon calcitonine (de schildklier maakt dit). Ook vitamine D heeft een belangrijke rol om de balans van calcium in bloed en botweefsel goed te regelen.

Welke klachten kunnen ontstaan?

Door het slecht functioneren kan een schildklier te langzaam (hypoparathyreoïdie) en te snel (hyperparathyreoïdie) gaan.  Als de bijschildklieren te weinig bijschildklierhormoon maken wordt het calcium gehalte van het bloed te laag en als de bijschildklieren te veel bijschildklierhormonen maken wordt het gehalte juist te hoog (verkalking). Ook zijn er andere symptomen bekend bij een tekort aan parathormoon zoals geheugenproblemen, kramp, tintelingen, gestrest gevoel en hartklachten.

Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de bijschildklieren?

Wanneer bijschildklieren verwijderd worden door een operatie dan zal het calciumgehalte van het bloed zeer laag worden. De arts kan het calciumgehalte verhogen door parathormoon als medicatie voor te schrijven en extra calcium en vitamine D. Ook een calciumrijk dieet kan voorgeschreven worden (1).

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis hormoon test!

Download gratis het e-book "breng je hormonen in balans" (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief)

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Jouw gegevens zijn veilig bij ons

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe kan ik mijn bij schildklier steunen
Mijn calcium gehalte is wat aan de hoge kant, maar heb hier nu nog geen behandeling voor nodig.
Zou dit natuurlijk ook graag voorkomen!
Hen je kookboek en boeken al in huis.
Kun je me verder nog tips geven?