Hoe kun je lipoedeem herkennen? (8 symptomen)

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

lipoedeem herkennen

Over de symptomen waar je lipoedeem aan kunt herkennen én welke behandelingen jou op weg helpen.

De symptomen

Klachten en kenmerken die veel voorkomen bij lipoedeem zijn:

  1. Slechte doorbloeding en vochtafvoer
  2. Plaatselijke vetopslag, met name op de benen
  3. Blauwe plekken en bloeduitstortingen
  4. Koude voeten
  5. Pijn bij aanraken huid
  6. Snel vermoeide benen krijgen
  7. Vaker onderhuidse ontstekingen (cellulitis)
  8. Vaak overgewicht (en metabool syndroom)

Heb ik lipoedeem?

Dit is een veel gestelde vraag wanneer er sprake is van vetophoping op de benen. Deze vraag is in het beginstadium lastig om te beantwoorden, omdat lipoedeem, gewoon dikke benen, vrouwelijke vormen en cellulite dan erg op elkaar lijken. Maar hoe kan je dan lipoedeem herkennen? Eigenlijk kun je dit vooral onderscheiden van bijvoorbeeld cellulite wanneer er ook andere typische lipoedeem klachten ontstaan. Zo is er bij lipoedeem meer last van pijn en er ontstaan vaak blauwe plekken en ontstekingen (soms met de naam cellulitis, wat anders is dan cellulite of sinaasappelhuid). Wanneer lipoedeem in een verder gevorderd stadium komt, dan is het verschil wel overduidelijk. Wanneer je twijfelt, neem dan contact op met een specialist.

Hoe ziet lipoedeem eruit?

In onderstaande afbeelding zie je de 3 stadia van lipoedeem:

Lipoedeem in de benen

Andere klachten en ziekten

Bij lipoedeem komen vaak naast de typische lipoedeem symptomen ook andere klachten en ziekten vaker voor. Zo is er meer kans op obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes 2) en leverproblemen. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn en een gezonde leefstijl kan de kans op gevaarlijke gevolgen verkleinen

Diagnose en advies

Om een goede diagnose te doen heb je allereerst een deskundige (angioloog, fleboloog, gespecialiseerde kliniek) nodig met veel ervaring die lipoedeem kan herkennen. Lipoedeem is namelijk een syndroom. Een syndroom betekent een aandoening die zich door allerlei symptomen kenmerkt, maar waarvan het onderliggende mechanisme niet goed bekend is. Hierdoor bestaan er ook geen echte goed geijkte lipoedeem testen. Een deskundige kan dus de symptomen bekijken en lichamelijk onderzoek doen. Aan de hand daarvan volgt een diagnose en advies.

Behandelingen

Twee blogs zijn gewijd aan het behandelen van lipoedeem. Specialist Loreen Schoner legt haar behandelplan uit en ik vertel je iets over een passend dieet/ voedingspatroon.

Lees hier de blog over: Lipoedeem: welke behandeling is het beste?

Lees hier de blog over: Een dieet voor lipoedeem.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties