Lichen sclerosus en lipoedeem door overactief immuunsysteem

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Lichen sclerosus en lipoedeem door overactief immuunsysteem

Een overactief immuunsysteem is belangrijk in relatie tot lipoedeem, postpartum thyreoïditis  (schildklierontsteking na bevalling) en lichen sclerosus.

Hard aan het werk

Het immuunsysteem is cruciaal om ons te beschermen tegen acute problemen zoals verwondingen, virussen, bacteriële infecties van buitenaf en lichaamscellen die niet goed functioneren van binnenuit. Onze huidige leefstijl en voeding zorgt er voor dat het immuunsysteem vaak extra hard aan het werk gezet wordt.

Wat kan er mis gaan?

Zo zorgt overgewicht en vooral orgaanvet voor laaggradige ontstekingen in ons lijf, vindt er suikerschade plaats door te veel bloedsuikerpieken, lokken allerlei voedselovergevoeligheden immuunreacties uit, raakt het microbioom ontregelt, komt ontstoken tandvlees veel voor en brengt bovendien chronische stress het immuunsysteem uit balans. Ons immuunsysteem is niet ontworpen op deze zware belasting en naast dat er veel energie verloren gaat verliest het zo ook haar scherpte met allerlei lichamelijke klachten en ziekten als gevolg.

Niet alleen lipoedeem

De vetstofwisselingsziekte lipoedeem heeft deels een genetische component, maar een overactief immuunsysteem wordt vaak waargenomen en van leefstijlinterventies gericht op het tot rust brengen van het immuunsysteem zijn goede resultaten bekend. Lipoedeem wordt een vrouwenklacht genoemd, omdat dit alleen bij vrouwen voorkomt en het vrouwelijke hormoon oestrogeen de vetopslag op de benen kan verergeren. Ook lichen sclerosus (waarschijnlijk een auto-immuunziekte) en postpartum thyreoïditis (schildklierontsteking na bevalling) kunnen verergeren door onnodige immuunsysteem activatie door een ongezonde leefstijl.

Download online hormoontest

Voeding en leefstijl

Met voeding en leefstijl kun je er voor zorgen dat het immuunsysteem meer rust krijgt. Maatregelen die je kunt nemen zijn zorgen voor een gezond vetpercentage, de bloedsuiker niet te hoog op laten lopen, veel bewegen en chronische stress tegengaan.

Daarnaast is het ook zeer van belang om voeding te eten die je goed kunt verteren en verdragen. Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn om hier achter te komen. Zo zijn er voedselovergevoeligheden waar je medische testen voor kunt doen zoals glutenintolerantie (coeliakie), lactose-intolerantie en allergieën, maar vaker is het niet mogelijk zoals bij glutensensitiviteit en lichtere overgevoeligheden zoals voor bijvoorbeeld caseïne uit zuivelproducten. In dat geval is het vooral uitproberen door een voedingsmiddel even niet te eten (eliminatie) en kijken of je verschil merkt.

De IGG-testen die gebruikt worden door sommige laboratoria om lichtere overgevoeligheden aan te tonen moeten niet gebruikt worden als een keiharde diagnose. Je moet het altijd in de praktijk dubbelchecken. IGG-testen kunnen dus dienen als startpunt voor eliminatietesten.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties