Wat zijn AGEs?

Auteur: Pim Christiaans | Reacties:

AGEs advanced glycation end products

Pim Christiaans (uitgever van het boek Anti age dieet) legt je alles uit over AGEs.

Wat zijn advanced glycation end products?

De betekenis van Advanced glycation end products is ‘voortgeschreden versuikeringsproducten’. Het zijn complexe chemische verbindingen die ontstaan als suikermoleculen zich ongecontroleerd met eiwitten en vetten verbinden. In het lichaam worden ze uit bloedsuiker gevormd als normaal onderdeel van de stofwisseling. Ze komen ook voor in voeding, en het aantal neemt sterk toe bij verhitting. In kleine hoeveelheden kunnen AGEs geen kwaad, maar in hoge concentraties zijn ze giftig. Moderne voeding bevat veel meer AGEs dan goed voor ons is.

Download online hormoontest

In welke voeding zitten AGEs?

Vermijd etenswaren met een hoog AGE gehalte.

  • Dus vooral het beperkt houden van de porties vlees. Ga voor magere, minder bewerkte soorten zoals filet in plaats van worst.
  • Kies bereidingswijzen waarbij zo min mogelijk AGEs worden gevormd, zoals rauw, gepocheerd, gekookt.
  • Vermijd combinaties van voedsel die AGE vorming bevorderen, zoals vlees + suikerrijk voedsel, vlees + volvette en bewerkte kazen, vlees + bacon, boter of worst.
  • Gebruik ingrediënten die AGE vorming belemmeren, zoals citroensap, azijn en andere zure smaken.

Wat is de link met diabetes?

Verreweg de meeste AGEs in ons lichaam ontstaan doordat bloedsuiker zich ongecontroleerd binden aan eiwit- en vetmoleculen. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel, des te meer schadelijke AGEs er worden gevormd. Ze tasten vervolgens allerlei weefsels en organen aan, zoals ogen, zenuwcellen en nieren.

Wat is de link met collageen/ de huid?

AGEs vormen starre verbindingen tussen collageenmoleculen waardoor die niet meer soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Dit proces wordt ook wel ‘crosslinking’ genoemd. Daardoor wordt de huid minder soepel en treedt er rimpelvorming op.

Over ontstekingen

Een hoog AGE-gehalte is gelinkt aan een hoog niveau van chronische stille ontstekingen. Dat komt onder meer doordat AGEs zich aan celreceptoren hechten die RAGEs worden genoemd (Receptor for AGEs). Je kunt zo’n receptor met een knop op een cel vergelijken: zodra er een AGE aan vastplakt, wordt de knop ingedrukt en worden ontstekingsprocessen in de cel in gang gezet.

Gezonde groet,

Pim Christiaans
www.lifeunlimited.nl

Deel de blog op:

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties