Wat is bottenbouillon (bone broth)?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

wat is bottenbouillon bone broth

In het kort antwoord op wat bottenbouillon is, wat het doet én wat het verschil is met collageensupplementen?

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon is getrokken van botten van allerlei diersoorten zoals kip, rund en varken. De botten worden zo lang doorgekookt dat ze vrijwel in het geheel oplossen. Dit betekent dat er allerlei waardevolle stoffen in de bouillon terecht zijn gekomen. Dit zijn bijvoorbeeld de mineralen uit de botten zoals calcium, silicium, magnesium en fosfor, maar ook stoffen uit het merg zoals vitamine A, K2, ijzer, selenium, zink, boron en mangaan. Ook bindweefsel bevat interessante stoffen zoals glucosamine en chondroïtine. Botten, merg en bindweefsel bevatten ook veel collageen, wat een gelei wordt wanneer het de bottenbouillon afkoelt. Gelatine is rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine.

Wat doet bottenbouillon?

Therapeuten geven bottenbouillon als advies vanwege de volgende eigenschappen:

  • Het bevat veel collageen waar onze botten, huid en haar uit zijn opgebouwd. Er worden dan ook goede resultaten toegeschreven op het gebied van onze eigen collageenopbouw. Waarom deze resultaten er zijn kun je niet direct verklaren, maar wel indirect. Zo komt niet collageen die je eet automatisch in je huid, botten of haar terecht. Het wordt namelijk in de spijsvertering gewoon afgebroken tot losse aminozuren waarbij het lichaam zelf bepaalt wat met deze bouwstenen gedaan wordt. Zo kan het lichaam dit kostbare collageen uit bottenbouillon ook verbranden voor energie. Er lijkt dus iets anders gaande wat de goede resultaten verklaart. Wat ik zelf vermoed is dat het effect van gelatine verklaard kan worden door een soort anabole verandering, waarbij groeifactoren actief worden in huid, haar en botten. Hier zijn ook aanwijzingen voor in onderzoek. Zo boost gelatine namelijk onder andere de werking van het groeihormoon. (1),(2)
  • Glucosamine en chondroïtine staan bekend vanwege versteviging van bindweefsel en gewrichten. (3),(4),(5)
  • Gelatine kan de darmwand verstevigen en ingezet worden bij prikkelbare darm en lekkende darm syndroom zoals bij het GAPS dieet. (6),(7)
  • Glycine staat bekend om haar ontstekingsremmende werking en het tot rust brengen van het immuunsysteem. (8) Ook kan het de kwaliteit van de slaap bevorderen. (9)
  • Het bevat weinig calorieën maar het remt wel de eetlust waardoor het goed in afvalprogramma’s ingezet kan worden. (10)

Wat is het verschil met collageensupplementen?

Eigenlijk kun je bottenbouillon wat meer scharen onder de ‘wholefoods’ en collageen onder de supplementen. Bottenbouillon bevat veel collageen, maar ook andere nuttige stoffen wat het completer maakt. Collageensupplementen hebben wel hogere concentraties aan collageen in zich. De combinatie van bottenbouillon en een collageensupplement wordt ook vaak toegepast. Kant- en klare bottenbouillon kun je hier bestellen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties