Behandeling van diabetes type 2

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Behandeling van diabetes type 2

Toen hij nog diabetes type 2 had kon Wim Tilburgs amper 500 meter lopen. Tegenwoordig rent hij halve marathons. Twaalf vragen aan Wim Tilburgs over zijn behandeling van diabetes type 2.

Over Wim Tilburgs

Wim is misschien de bekendste ‘omgekeerde diabetespatiënt’ van Nederland. Nadat hij zijn eigen diabetes type 2 had omgekeerd, richtte hij in 2018 Stichting Je Leefstijl Als Medicijn op. De stichting organiseert supportgroepen voor mensen met chronische ziektes die elkaar adviseren en helpen bij hun leefstijlverandering om gezonder te worden. Inmiddels doen meer dan tienduizend mensen aan een van de supportgroepen mee.

Hoe kwam je erachter dat je diabetes type 2 had?

“Voor een pensioenverzekering moest ik me laten keuren. Ik had overgewicht en de arts wilde een diabetestest doen. Daaruit bleek dat ik diabetes type 2 had. Dat was een domper natuurlijk, en naar de verzekering kon ik meteen fluiten.”

Wat heb je toen gedaan?

“Ik zocht naar informatie over mijn ziekte en begreep dat het mogelijk was haar om te keren. Via internet kwam ik op het spoor van vooruitstrevende artsen en wetenschappers zoals Robert Lustig, Gary Taubes en Peter Attia, die veel schrijven over hoe je je leefstijl kunt veranderen om gezonder te worden. Toen ik dat ging toepassen merkte ik meteen resultaat. Binnen enkele dagen kon ik stoppen met insuline spuiten en na vijf maanden was ik 40 kilo afgevallen.”

Daarna kwam het concept ‘Je Leefstijl Als Medicijn’…

“Ik was eigenlijk verrast over dat het zo snel was gegaan en vroeg me af waarom niemand hier vanaf wist. Daarom begon ik er een blog over. Geïnteresseerde artsen en wetenschappers namen contact met me op en we gingen samen lezingen en media-optredens doen. Dat wilden we een vastere vorm geven. De wetenschappers startten het kenniscentrum Lifestyle4Health en ik richtte Stichting Je Leefstijl Als Medicijn op, als organisatie van en voor patiënten die bezig zijn met hun leefstijl.”

Waar staat de stichting over drie jaar?

“Ons doel is dat er een nieuwe laag in de zorg bijkomt, namelijk van supportgroepen van en voor patiënten. Leefstijlveranderingen zijn uitdagend en het werkt het beste als je het samen doet en elkaar steunt. Daar hebben we bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn veel ervaring mee. We hebben al duizenden mensen kunnen helpen met hun leefstijlverandering en over drie jaar zijn dat er tienduizenden.”

Wat merk je als je ongezond eet?

“Dan voel ik me moe. Ik heb meer zin om te gaan zitten en minder om in beweging te komen. Als ik langere tijd ongezond eet gaan mijn bloedsuikerwaardes structureel omhoog. Als ik daar niks aan zou doen, zou ik weer aan de pillen moeten.”

We gaan even op een aantal punten in:

Wat vind je van brood en broodbeleg…

“Het beste brood is geen brood. Ik eet zeer weinig koolhydraten en suikers, maar wel veel verse groentes en voldoende eiwitten. Dus ik eet het broodbeleg zonder brood. Af en toe eet ik koolhydraatarm brood, bijvoorbeeld gemaakt van amandelmeel.”

Neem je wel eens tussendoortjes, zo ja welke?

“Ik ben bewust met mijn maaltijden bezig en neem zelden tussendoortjes. Ik gebruik data driven fasting, een methode die is ontwikkeld door de Australiër Marty Kendall. De methode houdt in dat je wacht met eten tot je bloedsuikers onder een bepaalde waarde zijn gedaald. Met de glucosemeter kun je dat allemaal goed bijhouden. Als je op deze manier je maaltijden uitstelt, weet je zeker dat je niet te veel binnenkrijgt. Aan de andere kant ga je ook niet door met vasten tot de hongerklop toeslaat, want vaak resulteert dat in een schranspartij. Voor mij is data driven fasting de perfecte manier om op gewicht te bijven. We hebben bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn rond de methode de supportgroep Baas over je gewicht opgezet, waarin de deelnemers uitstekende resultaten behalen.”

Mag je een glaasje alcohol drinken?

“Ik drink helemaal geen alcoholische dranken. Saai hé? Maar saai of niet, ik voel me meestal zeer fit.”

Welk effect heeft eten voor het slapen gaan?

“Dat is sterk af te raden. Je lichaam blijft ’s nachts bezig met het verwerken van voeding en de bloedsuikers blijven verhoogd. Terwijl je lichaam ’s nachts bezig zou moeten zijn met herstel.”

Heb je andere leefstijltips?

“Zorg voor voldoende rust. Ik sta ’s ochtends om 6 uur op en ga mediteren en wandelen. Dan ben ik klaar voor de dag. Na maaltijden is het ook aan te raden om te wandelen. Je activeert je spieren, zodat ze de glucose die in bloed is gekomen kunnen opnemen.”

Nog twee andere vragen…

Wat vind je van de glucosemonitor?

“Innovaties zoals de continue glucosemonitor behoren tot de belangrijkste drivers van de leefstijlgeneeskunde. Daarmee kunnen we bijhouden hoe ons lichaam op onze leefstijl reageert. Met de glucosemonitor zie ik bijvoorbeeld het effect van elke maaltijd op mijn bloedsuikerspiegel. Ik weet steeds beter wat ik wel en niet kan eten en wat het effect is van beweging en stress. In een persoonlijke gezondheidsomgeving (een PGO-app) kan ik de langere termijn bewaken. Dat soort technische hulpmiddelen stellen mij in staat medicijnvrij te blijven.”

Wat vind je van afvalmedicijnen zoals ozempic?

“Ongetwijfeld hebben sommige mensen er baat bij. Maar de focus daarbij ligt meestal uitsluitend op overgewicht. Mensen die dit soort medicijnen slikken gaan wel minder eten, maar verliezen vaak spiermassa. Hun leefstijl is niet écht verbeterd. Als ze met het medicijn stoppen, komen ze net zo snel weer aan. Leefstijlinterventies hebben vaak veel duurzamere effecten.”

“Daarbij vind ik hoe in de zorg met dit soort medicijnen wordt omgegaan moeilijk te begrijpen. De medicijnen kosten de zorg vaak duizenden euro’s per jaar. Voor leefstijlprogramma’s zoals Keer Diabetes-2 Om, die uitstekende resultaten geeft, is veel minder geld beschikbaar. En de supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn, waar veel mensen met succes hun leefstijl omkeren, krijgen zelfs helemaal niks. De zorg wordt onbetaalbaar, dat weten we allemaal, maar hoe moeten we dit soort verschillen dan begrijpen? Mensen die hun obesitas en diabetes met succes hebben omgekeerd doen immers veel minder beroep op de zorg. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de kosten voor de waterzuivering, die de hoeveelheid medicijnresten in het afvalwater niet meer aankan.”

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties