Trainer/ coach Judith Leenders

Judith LeendersJudith Leenders
Vitaliteitscoach
Fagot 8
6644 AZ in Ewijk

 

Hormoonanalyse, opstellen master-goeroeplan en de uitvoering daarvan monitoren, mental coach, stress reductie, voedingsadvies, beweegadvies

Hormoonfactor

Als Hormoonfactorcoach leg ik de relatie tussen gezondheidsproblemen en hormonen. Ik kijk vanuit het hormonale systeem naar klachten en geef advies op het gebied van voeding, training en stressbeperking. Veel klachten zijn gerelateerd aan onze hormonen en op te lossen met het veranderen van onze voeding. Denk hierbij onder andere aan darmklachten, energiedips, slechte huid, menstruatieklachten, overgangsklachten, Premenstrueel Syndroom  (PMS) etc.

Waarom eet jij?

Eet jij omdat jij echt honger hebt? Dan bedoel ik dus dat gevoel van een lege maag en geknor in de buik (buikhonger). Eet jij omdat je zin hebt in iets specifieks (smaakhonger). Of eet jij vanuit een zogenaamde onrustsituatie zoals onvrede, verdriet, eenzaamheid, depressie, etc.  Deze “onrusthonger” is vaak de oorzaak van een slecht eetpatroon. Je hebt geen echte honger, maar je eet voornamelijk uit “troost”. Vaak is het zo, dat je daarna spijt hebt of zelfs met een schuldgevoel blijft zitten. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel. Kom je vervolgens aan, dan starten veel mensen met een dieet met als gevolg dat het hormonale systeem nog verder uit balans komt. Het is belangrijk om eerst na te gaan waarom je zo’n eetbui laat gebeuren. Mocht je al in een eetbui terecht komen, dan hier alvast een aantal tips:

  • Zorg voor afleiding, als je die eetneiging voelt opkomen: wandelen, fietsen, sporten, pak een goed boek, bel een vriendin of relax in een warm bad.
  • Houd vol: probeer de eetneiging te weerstaan; hoe vaker dit lukt, hoe minder de (vr)eetbuien zullen worden.
  • Probeer jezelf een spiegel voor te houden: vraag jezelf af waarom je iets wilt pakken, hoe (on)gezond dit eigenlijk is en wat de consequenties zijn.

Stress en emotie

Veel mensen eten door emoties, zoals bijvoorbeeld angst, verdriet, eenzaamheid. Dit geeft kort een plezierig gevoel, maar zodra het besef komt, dat dit niet de manier is om met emotie om te gaan, blijf je vaak zitten met schuldgevoel en zelfverwijten. Eten uit emotie is lastig te veranderen, maar zeker niet onmogelijk. Als je last hebt van stress, maakt het lichaam stresshormonen aan. Hierdoor kan je in een stresssituatie adequaat en snel handelen. De hormoonspiegel blijft te hoog indien de stress te lang aanhoudt. Hierdoor gebeurt het vaak dat men gaat eten en blíjft eten. Bij chronische stress zie je een continue behoefte aan vetten en koolhydraten. Het is belangrijk om de stress-eten-stress cirkel te doorbreken, ik pas hiervoor mijn kennis vanuit de stress-en burnout- en mental coach opleiding toe.

Tot slot: Je doet het zelf!

Natuurlijk is er een relatie tussen negatieve emoties en vreetbuien, maar dat wil niet zeggen, dat je er niets aan kunt doen. Je doet het immers zelf! Jíj bent de enige die dat patroon kan doorbreken; ánderen kunnen je er wel bij helpen. Maar … je moet het wel zelf willen!

Samen gaan we een master-goeroeplan opstellen, zoals Ralph Moorman het verwoord. Stap voor stap krijg jij meer inzicht in je patroon en voeding. Neem nu contact met mij op!

Aangesloten bij: