Testosterontherapie bij een lage testosteronspiegel

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Testosterontherapie bij een lage testosteronspiegel

Overweeg testosterontherapie bij een lage testosteronspiegel door bijvoorbeeld de penopauze of overgewicht.

Lage testosteronspiegel? Overweeg hormoontherapie

Door de eeuwen heen hebben mannen testikels van hanen, stieren, leeuwen en olifanten in alle mogelijke variaties tot zich genomen in de hoop op een herlevend libido of zelfs onsterfelijkheid. Zonder resultaat, want teelballen bevatten relatief weinig testosteron. Deze androgenen worden namelijk na de aanmaak direct aan het bloed afgegeven.

In het begin van de twintigste eeuw slaagden wetenschappers erin pure testosteron uit gemalen stierenballen te winnen. Om een kuurtje van 20 milligram testosteron te verkrijgen, moesten er echter 20 kilo stierenballen worden uitgekookt. In 1935 lukte het de wetenschapper Leopold Ruzicka uit Zwitserland als eerste testosteron na te maken. Daarmee werd het mogelijk om een testosterontekort met synthetisch hormoon aan te vullen.

Als je symptomen van een lage testosteronspiegel hebt en je die niet goed kunt corrigeren met lifestyle-maatregelen, kun je testosteron op recept overwegen. Meestal wordt een testosteronhoudende zalf (‘testogel’) voorgeschreven die je ’s ochtends op de borst of armen smeert. Veel mannen die testosterontherapie ondergaan, merken dat geheugenproblemen, besluiteloosheid, gebrek aan vitaliteit en gevoelens van algemene misère verdwijnen. Ook erectieproblemen en seksuele lusteloosheid verminderen en allerlei markers voor een goede gezondheid kunnen verbeteren. Door het corrigeren van een testosterontekort worden je spieren sterker, neemt je botdichtheid toe en wordt waarschijnlijk ook je hart gezonder.

Penopauze? Zoek een anti-aging arts!

Verlies van spiermassa, toename van vet, achteruitgang van libido, trager denken, vergeetachtigheid, botontkalking, gebrek aan energie en levenslust, gedeprimeerd zijn en een hoger risico op hart- en vaatziekten: ben je 50-plus en kun je een aantal van de genoemde klachten aankruisen, dan zit je wellicht in de ‘andropauze’ of ‘penopauze’.

De officiële medische term voor dit fenomeen is partial androgen deficiency in aging men (Padam) ofwel gedeeltelijke tekorten van mannelijke hormonen bij ouder wordende mannen. De belangrijkste oorzaak van de penopauze is de geleidelijke afname van de testosteronproductie en de geleidelijke toename van SHBG’s. Door dat laatste wordt steeds meer testosteron aan eiwitten (SHBG’s) gebonden en daalt het aandeel actief vrij testosteron.

Maar in de penopauze draait het niet alleen om testosteron. Bij het verouderen dalen de spiegels van een lange reeks hormonen. Ook hormonen als DHEA, groeihormoon, IGF1, schildklierhormoon en melatonine zakken weg.  Terwijl een reguliere uroloog of hormoonarts zich bij een vermoeden van de penopauze op testosteron zal concentreren, checkt een anti-agingarts de spiegels van je hormonen over de hele linie.

Lukt het afvallen niet? Overweeg testosterontherapie

Als je te zwaar bent en een laag testosterongehalte hebt, val je makkelijker af als je testosteron aanvult. Bovendien verdwijnt het overtollige vet dan vooral uit de buikstreek terwijl je spiermassa toeneemt. Dat blijkt uit een reeks studies. De Amerikaanse hormoonwetenschapper A.M. Traish schrijft: ‘Langdurige testosterontherapie bij mannen met een testosterontekort leidt tot significant en blijvend gewichtsverlies, duidelijke vermindering van de buikomtrek en BMI en verbetering van de lichaamssamenstelling. Verder verzacht testosterontherapie onderdelen van het metabool syndroom. De hier genoemde verbeteringen worden toegeschreven aan een verbeterde mitochondriale functie en toegenomen motivatie en energie die leiden tot een verbeterde cardio-metabole functie en toegenomen lichamelijke activiteit.’

Hoe komt het dan dat artsen nog liever een maagverkleinende operatie (bepaald geen ongevaarlijke ingreep) zullen aanraden, dan testosterontherapie? Dat vragen ook Duitse hormoononderzoekers zich af in een wetenschappelijk overzichtsartikel: ‘De bijdrage van T in de strijd tegen overgewicht van hypogonadale mannen blijft grotendeels onbekend bij medische professionals die patiënten met overgewicht en het metabool syndroom behandelen. Veel medici associëren T-behandeling voor mannen met gevaar voor prostaatkanker en hart- en vaatziekten. Deze overtuigingen worden niet ondersteund door recente inzichten.’

Pubmed

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties