Zijn e-nummers slecht voor je darmen?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Zijn e-nummers slecht voor je darmen

Welke gevaarlijke e nummers dien je te vermijden? Zie hier de lijst (inclusief symptomen) welke schadelijk kunnen zijn voor je darmen/ gezondheid.

Discussie over de veiligheid

Over de veiligheid van additieven en e-nummers is veel discussie bij gezondheidsdeskundigen die verder kijken dan hun neus lang is. Instanties scharen zich echter achter een bewezen veiligheid, omdat voor hun voldoende is wanneer er geen giftigheid is aangetoond van het additief. Dit betekent dat de toxische dosis bij proefdieren onderzocht is, en vervolgens wordt er een maximale dosis voor levensmiddelen bedacht die zeer ver onder deze toxische dosis zit.

Ikzelf geloof dan ook best wel dat e-nummers niet acuut vergiftigingsverschijnselen kunnen geven. Maar er is uiteraard veel meer dan giftigheid of toxiciteit. Wat ik ook van belang vindt is de lange termijn effecten en het effect van meerdere e-nummers die tegelijk binnenkomen (cocktail effect) die eigenlijk nauwelijks onderzocht zijn.

Download online hormoontest

Effect op onze darmen en darmflora

Daarnaast is er nog een ander wellicht belangrijk effect is dat over het hoofd gezien wordt bij de veiligheidsanalyse, namelijk het effect op onze darmen en darmflora. Dat het niet toxisch is voor ons wil niet zeggen dat het dat niet is voor onze darmbacteriën natuurlijk. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoekers die hier mee bezig zijn. Daarom wil ik je graag op de hoogte brengen van de nieuwste resultaten op dit vlak. Vanwege de vele onduidelijkheden die er nog zijn met betrekking tot e-nummers, noem ik ze dan ook vaak gekscherend experiment-nummers.

Er zijn behoorlijk wat nieuwe onderzoeken bijgekomen en ik wil er graag eentje met jullie delen:
Food Additives, Gut Microbiota, and Irritable Bowel Syndrome: A Hidden Track

10 conclusies waarom e-nummers mogelijk slecht voor je darmen zijn

  1. Acesulfaam en aspartaam verlagen de diversiteit in de darmflora. Dit is wellicht ongunstig.
  2. Acesulfame, aspartame, saccharin, sucralose en cyclamate zijn geassocieerd met bacteriële onbalans in de darm. Let op: Associatie is niet bewezen causaal.
  3. Niet-calorische zoetstoffen verminderen de boterzuurproducten van de darmflora. Dit kan ongunstig zijn. Boterzuur lijkt de kans op het ontwikkelen van overgewicht in de toekomst te verlagen en de kans op het krijgen van darmkanker.
  4. Onderzoek bij muizen laat verhoogde ontstekingswaarde van de lever zien van saccharine
  5. Niet-calorische zoetstoffen kunnen darm irritatie verergeren bij mensen met prikkelbaar darmsyndroom.
  6. Lactitol lijkt juist een positief effect te hebben op de darmflora en insuline gevoeligheid.
  7. Sorbitol verhoogt de boterzuur productie en dat is mogelijk gunstig.
  8. Polyolen vallen onder de ‘FODMAPS’ en kunnen soms prikkelbaar darm syndroom verergeren. Dit zijn erythritol (E-968), maltitol (E-965), sorbitol (E-420), and xylitol (E-967).
  9. Emulgatoren kunnen de doorlaatbaarheid van de darm vergroten (lekkende darm syndroom)
  10. Conserveermiddelen zoals benzoëzuur, kaliumsorbaat en natriumnitriet kunnen bacteriën die ontstekingsactiviteit remmen verminderen. Dit leidt tot meer ontstekingen.

Zoals je ziet lijken de effecten van meerdere e-nummers op de darm en darmflora zeker niet onschuldig te zijn. Redenen genoeg om dit soort onderzoeken op de voet te blijven volgen. Sowieso is het tot die tijd gewoon verstandig om zoveel mogelijk onbewerkt te eten met zo min mogelijk additieven en hulpstoffen.

Gevaarlijkste e-nummers lijst

Juglen Zwaan van aHealthyLife heeft een overzicht gemaakt van e-nummers welke in bepaalde mate schadelijk kunnen zijn. Want e-nummers zijn door de Europese Unie wel goedgekeurde hulpstoffen die als veilig worden gezien (bij zeer geringe consumptie), maar wat doen E-nummers als ze met elkaar worden gecombineerd? Wat als iemand gevoelig is? Wat als je de maximale normen overschrijdt? -> Lijst van e-nummers

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je geeft zelf al een goede tip: leven volgens de Hormoonfactor! 🙂

Beste Ralph, Ik heb al meer dan 2 jaar, dagelijks en soms 2 x p.dg., dunne of waterige ontlasting. Tevens heb ik al een langdurig darmonderzoek gehad in het Radboud Universitair zkhs. te Nijmegen. Dit onderzoek was vorig jaar november afgesloten. Helaas kunnen/ willen zij mij niet verder helpen. Door mijn Lactoseintolerantie én Glutenintolerantie, dat ik al meer dan 20 jaar heb, ben ik genoodzaakt stééds op te letten wat ik eet of drink. Het kan zijn, dat ik nu een Histamine Intolerantie erbij heb gekregen, doordat ik v.a. 2008, medicijnen slik tegen fantoompijn in mijn l-been en dezelfde Histamine… Lees verder »