Oplossing voor maagklachten

Auteur: Gert Schuitemaker

oplossing voor maagklachten

Wat is een goede oplossing voor maagklachten?

Maagzuurrremmers

Zo’n twee miljoen Nederlanders slikken maagzuurremmers, bij voorkeur van het sterk werkende type protonpompremmers zoals het omeprazol (Losec). Eindelijk wordt meer en meer bekend dat deze medicijnen ernstige voedingstekorten met zich meebrengen, zoals van vitamine B12 en van magnesium.

Huisartsen lijken zich hier weinig van aan te trekken. Ze hebben immers een patiënt op het spreekuur die maagklachten heeft en die moet van die klachten af. Van alternatieven is hij net zo min op de hoogte als van mogelijke tekorten aan magnesium en vitamine B12. Dit is ernstig, want een tekort aan magnesium vergroot de kans op hartziekten en een tekort aan B12 kan leiden tot een onomkeerbare neurologische schade.

Gember en artisjok

Een alternatief blijkt suppletie met gember en artisjok te zijn. Het helpt bij klachten die kunnen worden veroorzaakt door een overgevoelige maag en/of door verkeerde bewegingen van de maag. In een onderzoek kregen 126 patiënten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar gedurende vier weken tweemaal per dag voor de lunch en het avondeten een placebo of een supplement dat bestond uit 100 mg artisjokextract en 20 mg gemberextract. Na veertien dagen was er in de suppletiegroep al een vermindering van klachten in vergelijking met de placebogroep zoals een significante afname van misselijkheid, een volle maag, opgeblazen gevoel en maagpijn. De suppletie leidde niet tot bijwerkingen.

Over de schrijver

Dr. Gert Schuitemaker is niet praktiserend apotheker en doctor in de Geneeskunde. Hij promoveerde op een bevolkingsonderzoek naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
11 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties