Verstoorde darmflora | Meer bij anorexia

Personen met anorexia nervosa hebben meer kans op een verstoorde darmflora…

Het onderzoek

Wetenschappers analyseerden ontlastingmonsters van zestien anorexiapatiënten en vergeleken deze met de monsters van twaalf gezonde deelnemers. De ontlastingmonsters werden verzameld voor opname (16 patiënten) en voor ontslag (10 patiënten). In de kliniek kregen de personen bijvoeding. De deelnemers vulden vragenlijsten in waarmee symptomen van angst en depressies werden vastgelegd.

Darmflora herstellen

De anorexiapatiënten hadden een significant minder diverse samenstelling van hun darmflora in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Dit gold zowel voor als na hun opname. De aanwezigheid van angst en depressieve klachten en andere symptomen gerelateerd aan de eetstoornis waren voor opname significant geassocieerd met de samenstelling en diversiteit van de darmflora.

De wetenschappers vonden bewijs voor een dysbiose en verarming van de darmflora bij personen met anorexia nervosa. Tevens zagen ze een verband met de gemoedstoestand van deze patiënten. Het is nog onduidelijk of een verstoorde darmflora mogelijk ten grondslag ligt aan de aandoening. Wel is bekend dat de samenstelling van de voeding van invloed is op de darmflora. Vezelarme junkfood en zelfs zoetjes lijkt de diversiteit van de darmfora negatief te beïnvloeden. Mogelijk dat probiotica juist een positieve rol kunnen gaan spelen. Maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Gert Schuitemaker
www.fitmetvoeding.nl
www.ortho.nl

Verstoorde darmflora | Meer bij anorexia

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

Wordpress content guard plugin
Meer in Klachten oplossen, Suppletie
5 tips om een erectiestoornis te voorkomen

Maatregelen die er voor zorgen dat je jong en gezond blijft Welke maatregelen zorgen ervoor dat je jong en gezond...

Sluiten