Verstoorde darmflora | Meer bij anorexia

Personen met anorexia nervosa hebben meer kans op een verstoorde darmflora…

Het onderzoek

Wetenschappers analyseerden ontlastingmonsters van zestien anorexiapatiënten en vergeleken deze met de monsters van twaalf gezonde deelnemers. De ontlastingmonsters werden verzameld voor opname (16 patiënten) en voor ontslag (10 patiënten). In de kliniek kregen de personen bijvoeding. De deelnemers vulden vragenlijsten in waarmee symptomen van angst en depressies werden vastgelegd.

Darmflora herstellen

De anorexiapatiënten hadden een significant minder diverse samenstelling van hun darmflora in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Dit gold zowel voor als na hun opname. De aanwezigheid van angst en depressieve klachten en andere symptomen gerelateerd aan de eetstoornis waren voor opname significant geassocieerd met de samenstelling en diversiteit van de darmflora.

De wetenschappers vonden bewijs voor een dysbiose en verarming van de darmflora bij personen met anorexia nervosa. Tevens zagen ze een verband met de gemoedstoestand van deze patiënten. Het is nog onduidelijk of een verstoorde darmflora mogelijk ten grondslag ligt aan de aandoening. Wel is bekend dat de samenstelling van de voeding van invloed is op de darmflora. Vezelarme junkfood en zelfs zoetjes lijkt de diversiteit van de darmfora negatief te beïnvloeden. Mogelijk dat probiotica juist een positieve rol kunnen gaan spelen. Maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Gert Schuitemaker
www.fitmetvoeding.nl
www.ortho.nl

Verstoorde darmflora | Meer bij anorexia

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox