Skip to content
vet verbranden

9 hormonen die vet verbranden op je buik!

Van welke 9 hormonen is vastgesteld dat ze vet verbranden en dus je buikomtrek en gewicht beïnvloeden? 

Een mooi overzicht!

Het streven naar een gezond gewicht en een mooie platte buik is niet alleen een kwestie van ijdelheid, maar ook van gezondheid. Vet dat zich in de buik ophoopt is slechter voor je dan vet dat zich onder de huid ophoopt.

Een sumoworstelaar die vrijwel al zijn vet onder de huid meedraagt, heeft betere overlevingskansen dan een mager mannetje met een uitpuilende buik. Orgaanvet in de buik blijkt tal van hormoonachtige stoffen af te scheiden die microontstekingen door het hele lichaam bevorderen en op andere manieren je gezondheid ondermijnen.

Volgens de statistieken heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekte met een buikomtrek van meer dan 102 centimeter (ongeacht je lengte), Kortom, die buik moet plat.

Versterk je spieren en dump buikvet

Naast voldoende bewegen en gezond en met mate eten, is het verhogen van het basaalmetabolisme veruit de beste manier om vet te dumpen. Het basaalmetabolisme ofwel de ’24-uursverbranding’ gaat omhoog als je meer spiermassa hebt omdat spierweesfel 24 uur per dag energie gebruikt – zelfs als je slaapt. Krachttrainen is daarom veel effectiever om af te vallen dan duursport (‘cardio’).

Naarmate je ouder wordt, slinken je spieren, een proces dat ‘sarcopenie’ heet. Gevolg: je basaalmetabolisme loopt terug. Dit is een van de redenen waarom het steeds moeilijker wordt om je gewicht en buik in toom te houden. Sarcopenie is echter te stoppen en om te keren met krachttraining. Sterke spieren zijn ook noodzakelijk voor een gezonde hormoonhuishouding. Aan de ijzers dus!

9 hormonen die je buikvet doen verminderen!

De laatste jaren raken steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat overgewicht in de eerste plaats een hormonale oorzaak heeft. Hormonen waarvan is vastgesteld dat ze je vet verbranden zijn:

1) Cortisol

Cortisol, het stresshormoon, laat buikvet juist groeien. Een ontspannen leefwijze is daarom belangrijker dan je denkt om die buik plat te krijgen en te houden. Langdurig intensief sporten, zoals het lopen van een marathon, verhoogt juist de aanmaak van cortisol en is dus af te raden. Veel langeafstandslopers zijn mager maar hebben een buikje!

2) Insuline

Insuline is een ‘dikmaakhormoon’ dat ervoor zorgt dat suiker vanuit het bloed als vet in je vetcellen wordt opgeslagen en dat de vetverbranding remt. Daarom is het zaak de insuline spiegel op een gezond laag peil te houden, onder meer door weinig koolhydraten te nuttigen en spieren te kweken. Hoe lager de bloessuikerspiegel, hoe lager ook de insulineproductie.

3) Testosteron

Testosteron heeft een gunstige invloed op de vetverdeling bij een optimale bloedspiegel. Bovendien zorgt het voor snellere spiergroei met een verhoogd basaalmetabolisme als gevolg.

4) Oestrogeen

Oestrogeen heeft een funest effect op de vetverdeling en kan ervoor zorgen dat je typische vrouwelijke rondingen krijgt, inclusief een stel fraaie borsten. Het hormoon oestrogeen wordt van testosteron gemaakt door het enzym aromatase. Naarmate je ouder wordt heb je meer aromatase in je systeem, en ook naarmate je dikker bent.

5) DHEA

DHEA is een prehormoon waar je lichaam tal van andere hormonen van maakt, inclusief testosteron. Als je ouder wordt gaat de productie echter steil naar beneden.

6) Groeihormoon

Groeihormoon zorgt voor een gunstige vetverdeling en extra spiergroei. Tijdens een beroemd geworden experiment injecteerden oudere mannen zichzelf met groeihormoon. Vervolgens dumpten ze buikvet zonder er verder ook maar iets voor te doen of laten. Helaas gaat de productie van groeihormoon met de jaren sterk achteruit.

7) Schildklierhormoon

Een traagwerkende schildklier zorgt voor een trager werkende stofwisseling.

8 & 9) Leptine & grehline

Leptine en grehline spelen een belangrijke rol bij je honger- en verzadigingsgevoel. Ze stabiliseren vanzelf als je de andere hormonen optimaliseert.”

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Tip: In het boek ‘Check je houdbaarheid’, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen.

(16stemmen, gemiddeld: 3,25 van de 5)

Loading...

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gerda van DijkCarla Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Carla
Gast
Carla

M’n dochter van 16 had last van erge acne en is toen naar acupunctuur en osteopaat gegaan. Toen dit niet afdoende hielp is ze op de pil gegaan en nu is ze in korte tijd 10 kilo aangekomen met cellulitis en striae als gevolg. Wat nu?

Gerda van Dijk
Gast

Beste Carlo,

Op zoek naar de oorzaak van de acne…lees de Hormoonfactor of ga naar een trainer Hormoonfactor http://www.hormoonfactortrainer.nl

Met vriendelijke groet,
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!