9 hormonen die vet verbranden op je buik!
Auteur: Pim Christiaans

Van welke 9 hormonen is vastgesteld dat ze vet verbranden en dus je buikomtrek en gewicht beïnvloeden?
Een mooi overzicht voor de man
Het streven naar een gezond gewicht en een mooie platte buik is niet alleen een kwestie van ijdelheid, maar ook van gezondheid. Vet dat zich in de buik ophoopt is slechter voor je dan vet dat zich onder de huid ophoopt. Als je relatief veel vet op de buik opslaat wordt dit ook wel abdominale vetverdeling genoemd.
Een sumoworstelaar die vrijwel al zijn vet onder de huid meedraagt, heeft betere overlevingskansen dan een mager mannetje met een uitpuilende buik. Orgaanvet in de buik blijkt tal van hormoonachtige stoffen af te scheiden die microontstekingen door het hele lichaam bevorderen en op andere manieren je gezondheid ondermijnen.
Volgens de statistieken heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekte met een buikomtrek van meer dan 102 centimeter (ongeacht je lengte), Kortom, die buik moet plat.
Versterk je spieren en dump buikvet
Naast voldoende bewegen en gezond en met mate eten, is het verhogen van het basaalmetabolisme veruit de beste manier om vet te dumpen. Het basaalmetabolisme ofwel de ’24-uursverbranding’ gaat omhoog als je meer spiermassa hebt omdat spierweesfel 24 uur per dag energie gebruikt – zelfs als je slaapt. Krachttrainen is daarom veel effectiever om af te vallen dan duursport (‘cardio’).
Naarmate je ouder wordt, slinken je spieren, een proces dat ‘sarcopenie’ heet. Gevolg: je basaalmetabolisme loopt terug. Dit is een van de redenen waarom het steeds moeilijker wordt om je gewicht en buik in toom te houden. Sarcopenie is echter te stoppen en om te keren met krachttraining. Sterke spieren zijn ook noodzakelijk voor een gezonde hormoonhuishouding. Aan de ijzers dus!
9 hormonen die helpen bij het vet verbranden!
De laatste jaren raken steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat overgewicht in de eerste plaats een hormonale oorzaak heeft. Hormonen waarvan is vastgesteld dat ze je vet verbranden zijn:
1) Cortisol
Cortisol, het stresshormoon, laat bij een teveel door chronische stress buikvet juist groeien (en spieren slinken). Een ontspannen leefwijze is daarom belangrijker dan je denkt om die buik plat te krijgen en te houden. Langdurig intensief sporten, zoals het lopen van een marathon, verhoogt juist de aanmaak van cortisol en is dus af te raden. Veel langeafstandslopers hebben weinig spiermassa maar hebben nog steeds een buikje!
2) Insuline
Insuline zorgt ervoor dat de suikerspiegel niet te hoog oploopt, maar bij een teveel door insulineresistentie kunnen er bloedsuikerdips volgen na maaltijden. Deze dips kunnen voor schranspartijen zorgen waardoor je buik juist zal groeien.
3) Testosteron
Testosteron heeft een gunstige invloed op de vetverdeling bij een optimale bloedspiegel. Bovendien zorgt het voor snellere spiergroei met een verhoogd basaalmetabolisme als gevolg.
4) Oestrogeen
Oestrogeen heeft een funest effect op de vetverdeling en kan ervoor zorgen dat je typische vrouwelijke rondingen krijgt, inclusief een stel fraaie borsten. Het hormoon oestrogeen wordt van testosteron gemaakt door het enzym aromatase. Naarmate je ouder wordt heb je meer aromatase in je systeem, en ook naarmate je dikker bent.
5) DHEA
DHEA is een prehormoon waar je lichaam tal van andere hormonen van maakt, inclusief testosteron. Als je ouder wordt gaat de productie echter steil naar beneden.
6) Groeihormoon
Groeihormoon zorgt voor een gunstige vetverdeling en extra spiergroei. Tijdens een beroemd geworden experiment injecteerden oudere mannen zichzelf met groeihormoon. Vervolgens dumpten ze buikvet zonder er verder ook maar iets voor te doen of laten. Helaas gaat de productie van groeihormoon met de jaren sterk achteruit.
7) Schildklierhormoon
Een traagwerkende schildklier zorgt voor een trager werkende stofwisseling.
8 & 9) Leptine & grehline
Leptine en grehline spelen een belangrijke rol bij je honger- en verzadigingsgevoel. Ze stabiliseren vanzelf als je de andere hormonen optimaliseert.”
Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl
Tip: In het boek ‘Check je houdbaarheid’, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen.
Over de schrijver
Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).