virussen

Virussen: Versterk het immuunsysteem!

Auteur: Gert Schuitemaker

Heersende virussen

Op 28 mei 2013 noemde dr. Margaret Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het op het SARS-virus lijkende MERS-virus ‘een bedreiging voor de hele wereld’. Antivirusmiddelen (Tamiflu), antibiotica en vaccins zijn de reguliere wapens tegen virusinfectieziekten. Hun resultaat is twijfelachtig. In feite staat de geneeskunde uiteindelijk machteloos, want zodra ergens in de wereld zo’n epidemie dreigt uit te breken, is het genoodzaakt achter de feiten aan te lopen.

Virussen bestrijden

Immuunversterking

Waarom wordt er nooit over immuunversterking gesproken? Laten we daar eens nader naar kijken. Om te beginnen: een dergelijke aanpak is volstrekt logisch, pakt de oorzaak aan én, als bonus, komt de algehele gezondheid ten goede.

Viroloog en vaccinatie-voorstander Osterhaus vindt het niet te patenteren vitamine C maar niets. Hij serveerde in 2005 in het Reformatorisch Dagblad vitamine C nog af als ‘controversieel’. Osterhaus weigert serieus te kijken naar al het onderzoek dat er is. Bijvoorbeeld naar het onderzoek dat is gedaan met orthomoleculaire middelen, zoals vlierbessenextract, Siberische ginseng, verschillende flavonoïden, zoethouten diverse paddenstoelen. Ook wordt gezwegen over de bewezen orthomoleculaire weerstandsverhogende voedingsstoffen vitamine C, vitamine D en zink.

Vitamine C tegen virussen

Dat vitamine C een groot spectrum van virussen kan inactiveren of remmen, is experimenteel vastgesteld in  zowel in het laboratorium als in dierproeven. We weten bovendien dat vitamine C een belangrijk onderdeel is van het immuunsysteem. Diverse studies hebben antivirale effectiviteit van hoge doses aangetoond tegen het herpesvirus, het poliovirus, hondsdolheid, de mazelen, de griep en hepatitis. In 2003 na het uitbreken van de SARS-infecties stelde de Finse wetenschapper Harri Hemilä, die veel publiceerde over vitamine C bij verkoudheid en griep, dat vitamine C een mogelijkheid biedt als behandeling van deze ziekte. Hij wijst ook op de vele functies die vitamine C in het afweersysteem vervult.

Eind jaren tachtig begon Linus Pauling en medewerkers onderzoek met vitamine C bij HIV, immers ook een virus. Hun resultaten publiceerden zij in 1990: door vitamine C werd de  vermenigvuldiging van HIV in geïnfecteerde cellen met meer dan 99% teruggebracht. Deze onderzoekslijn is jammer genoeg doodgebloed. Met het overlijden van Linus Pauling in 1994 vielen zowel de drijvende kracht als de financiën weg.

Zo blijft vitamine C ‘controversieel’ zoals Osterhaus het kwalificeerde. Maar ja, het eerste wat Osterhaus deed na het opdoemen van het MERS-virus was onmiddellijk patenteren. Helaas is dat niet mogelijk met vitamine C. En niet met vitamine D en al die andere immuunversterkende middelen.

Gert Schuitemaker
www.fitmetvoeding.nl

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Dr. Gert Schuitemaker is niet praktiserend apotheker en doctor in de Geneeskunde. Hij promoveerde op een bevolkingsonderzoek naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us