Wim Hof methode
Auteur: Ronald Smit

In een beknopt overzicht lees je hier de voordelen van de Wim Hof methode én heb ik de contra-indicaties opgesomd.
Wat is de Wim Hof methode?
De Wim Hof methode is een techniek die ademhaling, koudetraining en focus (mindset) combineert.
Voordat deze methode tot stand kwam trainde Wim vele jaren in de natuur. Daarbij bleek Wim zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aan te sturen, iets wat door de wetenschap niet voor mogelijk werd gehouden.
In het autonome zenuwstelsel wordt o.a. de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook de hartslag, bloeddruk, ademhaling en de bloedvaten die open- of juist dichtgaan. Iedereen die niet getraind is in de Wim Hof Methode is ook niet in staat om het autonome zenuwstelsel bewust te beïnvloeden en aan te sturen maar Wim is ervan overtuigd dat ieder mens in principe in staat is om door middel van zijn methode de controle over het autonome zenuwstelsel kan krijgen.
In 2014 kreeg hof gelijk. De conclusie na een wetenschappelijk onderzoek in het Radboud ziekenhuis, met 24 proefpersonen, was dat mensen die met de Wim Hof methode hadden geoefend allemaal in staat waren om hun autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden.
Waarom de Wim Hof methode?
De verstrekkende gevolgen van deze kennis zijn nog niet te overzien, maar we weten inmiddels dat de WHM positieve ervaringen heeft bij:
- een gezonder vatenstelsel
- een sterker immuunsysteem
- verbeterde sportprestaties
- natuurlijke antidepressiva
- superfocus
- hogere vetverbranding
- betere insulinegevoeligheid
- bewuste beïnvloeding van het immuunsysteem
- minder ontstekingen en een betere zuurgraad in je lichaam
- minder verzuren bij sportprestaties
- een beter metabolisme (energiesysteem)
- en diepe meditatieve rust.
Zoals je leest heeft het indirect ook een positieve invloed op je hormonen.
-> Uitleg ademhaling methode bij RTL Late Night
-> Documentaire door één vandaag
-> Boek ‘Koud kunstje’
-> YouTube video: 3 rondes ademhalen met Wim Hof
Kritiek op de methode: Mensen zijn overleden
Zoals bij ieder succesvol concept worden de negatieve zaken uitgelicht. Ook hier; er zijn doden gevallen doordat mensen zijn ademhaling techniek toegepast hebben.
Hoe kan dit gebeuren?
Door de ademhalingsoefeningen ontstaat er een effect dat vergelijkbaar is met hyperventilatie. Wie dit wil moet een aantal series diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet wordt geademd. Gevolg zou kunnen zijn (ik heb het zelf en in mijn workshops nog niet eerder meegemaakt: mensen kunnen korte tijd het bewustzijn verliezen. Als dit onder water gebeurt, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. De doodsoorzaak wordt ook wel de shallow water blackout genoemd.
Bij iedere cursus en workshop wordt gewaarschuwd om de oefening nooit op een plek uit te voeren waar flauwvallen gevaarlijk kan zijn. ‘Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond’, dit staat ook op de site van Innerfire.
Over de iceman zelf
Na de dood van zijn vrouw Olaya Hof wisselt Wim de zorg voor zijn 4 kleine kinderen af met periodes om op te laden in de natuur. Naarmate zij ouder worden gaat Wim op zoek naar nieuwe uitdagingen en breekt hij het ene wereldrecord na het andere. Hij neemt het langste ijsbad (bijna 2 uur), hij beklimt besneeuwde bergtoppen, hij loopt een marathon in Lapland bij min 30 graden Celsius, en hij zwemt honderden meters onder het ijs. Allen in korte broek en vaak zonder shirt. Deze records geven hem de bijnaam: The Iceman. Hij krijgt steeds meer de behoefte om zijn kennis te delen en stelt zich beschikbaar voor de wetenschap. Wim richt het bedrijf Innerfire op en organiseert workshops, reizen én er worden nationaal en internationaal instructeurs in deze methode opgeleid.
Starten met koud douchen
Als je alvast thuis een start wil maken met koud douchen zorg er dan voor dat je ademhaling rustig blijft (focus de ademhaling op de navel en lang uitademen) en je het rustig opbouwt. Het beste is om niets te eten voor de koude douche. Begin met 15 seconden de koude straal op je enkels en benen te richten en daarna de polsen en armen (altijd richting het hart). Bouw het langzaam op tot je het hele lichaam (niet het hoofd) onder de koude douche kan houden! Maximaal 1,5 tot 2 minuten is genoeg! Indien je twijfels hebt of het voor jou geschikt is, raadpleeg dan eerst je huisarts of stel ons jouw vraag.
Contra-indicaties voor koud douchen/ijsbad
Belangrijk om vooraf aan te geven zijn de eventuele contra-indicaties bij extreme koude:
- Hartproblemen en/of vaatproblemen
- Zwangerschap
- Epilepsie
- Snelle schildklierwerking
- Fenomeen van Raynaud
- Bijnieruitputting
Workshop/ cursus volgen?
Ohhh nee hoor, ik die in een ijsbad ga zitten, echt niet, dat kan ik niet! Wij horen het elke keer weer maar iedereen die de workshop bij ons volgt doet het toch. In kleine groepen van 8-14 personen, met veel persoonlijke aandacht, leren wij jou de praktische vaardigheden van de Wim Hof Methode. Wij leren je angsten en conditioneringen loslaten en laten je voelen en begrijpen wat ademen volgens de Wim Hof Methode is. En uiteraard ontbreekt het ijsbad of een duik in de koude Noordzee niet, een ervaring die je nooit meer vergeet.
Contact kan je met ons opnemen via www.icecubeevents.nl als je hier bij wilt zijn en dan sturen wij de aanvullende informatie toe. Heb je zelf een locatie en een groep geïnteresseerden? Vraag dan naar de mogelijkheden.
Over de schrijver
Ronald Smit is herstel- en revalidatietrainer én personal trainer. Daarnaast heeft Ronald de opleiding van Wim Hof gevolgd tot instructeur. Heeft onder andere in de besneeuwde bergen van Polen een koude training gevolgd, heeft de Kilimanjaro in korte broek beklommen én geeft zelf workshops ‘koude training’.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).