Wim Hof methode

Auteur: Ronald Smit | Reacties:

wim hof methode

In een beknopt overzicht lees je hier de voordelen van de Wim Hof methode én heb ik de contra-indicaties opgesomd.

Wat is de Wim Hof methode?

De Wim Hof methode is een techniek die ademhaling, koudetraining en focus (mindset) combineert.

Voordat deze methode tot stand kwam trainde Wim vele jaren in de natuur. Daarbij bleek Wim zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aan te sturen, iets wat door de wetenschap niet voor mogelijk werd gehouden.

In het autonome zenuwstelsel wordt o.a. de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook de hartslag, bloeddruk, ademhaling en de bloedvaten die open- of juist dichtgaan. Iedereen die niet getraind is in de Wim Hof Methode is ook niet in staat om het autonome zenuwstelsel bewust te beïnvloeden en aan te sturen maar Wim is ervan overtuigd dat ieder mens in principe in staat is om door middel van zijn methode de controle over het autonome zenuwstelsel kan krijgen.

In 2014 kreeg hof gelijk. De conclusie na een wetenschappelijk onderzoek in het Radboud ziekenhuis, met 24 proefpersonen, was dat mensen die met de Wim Hof methode hadden geoefend allemaal in staat waren om hun autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden.

Download online hormoontest

Waarom de Wim Hof methode?

De verstrekkende gevolgen van deze kennis zijn nog niet te overzien, maar we weten inmiddels dat de WHM positieve ervaringen heeft bij:

Zoals je leest heeft het indirect ook een positieve invloed op je hormonen.

-> Uitleg ademhaling methode bij RTL Late Night
-> Documentaire door één vandaag
-> Boek ‘Koud kunstje’
-> YouTube video: 3 rondes ademhalen met Wim Hof

Kritiek op de methode: Mensen zijn overleden

Zoals bij ieder succesvol concept worden de negatieve zaken uitgelicht. Ook hier; er zijn doden gevallen doordat mensen zijn ademhaling techniek toegepast hebben.

Hoe kan dit gebeuren?

Door de ademhalingsoefeningen ontstaat er een effect dat vergelijkbaar is met hyperventilatie. Wie dit wil moet een aantal series diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet wordt geademd. Gevolg zou kunnen zijn (ik heb het zelf en in mijn workshops nog niet eerder meegemaakt: mensen kunnen korte tijd het bewustzijn verliezen. Als dit onder water gebeurt, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. De doodsoorzaak wordt ook wel de shallow water blackout genoemd.

Bij iedere cursus en workshop wordt gewaarschuwd om de oefening nooit op een plek uit te voeren waar flauwvallen gevaarlijk kan zijn. ‘Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond’, dit staat ook op de site van Innerfire.

Over de iceman zelf

Na de dood van zijn vrouw Olaya Hof wisselt Wim de zorg voor zijn 4 kleine kinderen af met periodes om op te laden in de natuur. Naarmate zij ouder worden gaat Wim op zoek naar nieuwe uitdagingen en breekt hij het ene wereldrecord na het andere. Hij neemt het langste ijsbad (bijna 2 uur), hij beklimt besneeuwde bergtoppen, hij loopt een marathon in Lapland bij min 30 graden Celsius, en hij zwemt honderden meters onder het ijs. Allen in korte broek en vaak zonder shirt. Deze records geven hem de bijnaam: The Iceman. Hij krijgt steeds meer de behoefte om zijn kennis te delen en stelt zich beschikbaar voor de wetenschap. Wim richt het bedrijf Innerfire op en organiseert workshops, reizen én er worden nationaal en internationaal instructeurs in deze methode opgeleid.

iceman en ronald smit

Starten met koud douchen

Als je alvast thuis een start wil maken met koud douchen zorg er dan voor dat je ademhaling rustig blijft (focus de ademhaling op de navel en lang uitademen) en je het rustig opbouwt. Het beste is om niets te eten voor de koude douche. Begin met 15 seconden de koude straal op je enkels en benen te richten en daarna de polsen en armen (altijd richting het hart). Bouw het langzaam op tot je het hele lichaam (niet het hoofd) onder de koude douche kan houden! Maximaal 1,5 tot 2 minuten is genoeg! Indien je twijfels hebt of het voor jou geschikt is, raadpleeg dan eerst je huisarts of stel ons jouw vraag.

Contra-indicaties voor koud douchen/ijsbad

Belangrijk om vooraf aan te geven zijn de eventuele contra-indicaties bij extreme koude:

Workshop/ cursus volgen?

Ohhh nee hoor, ik die in een ijsbad ga zitten, echt niet, dat kan ik niet! Wij horen het elke keer weer maar iedereen die de workshop bij ons volgt doet het toch. In kleine groepen van 8-14 personen, met veel persoonlijke aandacht, leren wij jou de praktische vaardigheden van de Wim Hof Methode. Wij leren je angsten en conditioneringen loslaten en laten je voelen en begrijpen wat ademen volgens de Wim Hof Methode is. En uiteraard ontbreekt het ijsbad of een duik in de koude Noordzee niet, een ervaring die je nooit meer vergeet.

Contact kan je met ons opnemen via www.icecubeevents.nl als je hier bij wilt zijn en dan sturen wij de aanvullende informatie toe. Heb je zelf een locatie en een groep geïnteresseerden? Vraag dan naar de mogelijkheden.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ronald Smit is herstel- en revalidatietrainer én personal trainer. Daarnaast heeft Ronald de opleiding van Wim Hof gevolgd tot instructeur. Heeft onder andere in de besneeuwde bergen van Polen een koude training gevolgd, heeft de Kilimanjaro in korte broek beklommen én geeft zelf workshops ‘koude training’.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo allemaal,
Ik douche al enkele weken elke ochtend met koud water, 3 minuten. Daarnaas doe ik ademhalingsoefeningen zoals die in de boek Wim Hof methode omgeschreven is. Ik heb last van hoge bloeddruk. Ik hoor diverse info over is koud douche geschikt of niet voor mensen met hoge bloedruk. Ook ademhaling oefeningen. Eigenlijk, hoopte ik mezelf te helpen en bloeddruk te verlaagen met ademhaling oefeningen en koud douchen. Dus, is dat goed of niet voor mij? Ik wil niet brutaal zijn, maar nu zit ik beetje in de war. Groeten en alvast bedankt, Boris

Vandaag voor het eerst van Angelique van Vliet een clinic gehad omtrent de Wim Hofmethode. Aanvankelijk goed bevallen. Heb echter een black out gehad -weet vanaf het moment dat ik uit het bad kwam niets meer van trap op naar de kleedkamer. omkleden- aankleden- naar buiten naar een grand café waar ik een broodje en thee besteld heb. Gelukkig was mijn dochter bij mij… Ik vind dit toch wel naar en beangstigend. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Dag Doortje, het lijkt met handig om met jouw docent hierover contact op te nemen. Zij is hier in gespecialiseerd als het goed is en heeft jou die dag bijgestaan.

Is dit ook aan te raden bij Hashimoto?

Ik heb een vraag:

Een kennis van mij, vrouwelijk, 50 jaar ongeveer, slikt al vanaf haar 18e anti-depressiva.

Zou het voor haar ook mogelijk zijn om de ademhalingsoefeningen te doen? Het zij gevaarlijk?

Ik weet niet of iemand hier ervaring mee heeft?

Dus iemand die anti-depressiva al geruime tijd heeft gebruikt en die met behulp van de WHM heeft kunnen afbouwen bijv?

Zelf ben ik groot fan van Wim Hof, en beoefen zijn methode al geruime tijd, maar zelf gebruik ik geen medicatie of wat dan ook.

Alvast bedankt voor alle antwoorden.

Mvg

Wendy

Hoi Wendy,

Van antidepressiva afkomen is vaak een combinatie van meerdere factoren: betere voeding, meer ontspanning, vermindering van stress en beter bewegen. De ademhaling van Wim Hof kan daarbij zeker een rol spelen.

Hallo , sinds november ben ik bezig met de koude /ademhalings oefeningen het ging prima Ook ga ik zo nu en dan in een koud bad., MIjn pijngrens ging omhoog ,Nu echter sinds ik enkele weken het drukker heb, vraag meer inspanning van mij lichaam ivm kleinkinderen (Corona) ik ben bekend met reuma. Fybromyalgie nl. Sinds weken kan ik niet vooruit ivm de pijn,afvalstoffen hopen zich op in de spieren, waardoor de boven liggende huid vreselijk veel pijn doet. Het is als je met messen in de huid snijd wanneer je er aan komt. Kunnen de koude douches (2 min… Lees verder »

Beste Roos,

Je ziet wat er gebeurt als je het drukker krijgt. Als je hiervoor geen last had van de koude douches, lijkt het mij sterk dat die nu juist voor de klachten zorgen. Misschien is het een goed idee om samen met een orthomoleculair therapeut hier eens naar te kijken.

Kan je je tenen bevriezen tijdens een wandeling op blote voeten?

koud douchen, waarom wordt het afgeraden om het hoofd koud te douchen

Ja waarom wordt dit afgeraden, vraag me dat ook af ?, Doe het zelf namenlijk wel altijd.
Ook heb ik gehoord eerst op je rechterbovenbeen omdat dit weer correspondeert met je hart,
Hoor graag een reactie, grtjs Alexander

Het kan irriterend zijn als je een ‘brainfreeze’ hebt maar het geeft wel geen gevolgen.

Heb deze workshop gevolgd op 5 november jongstleden. Na een uitgebreide ademhalingstraining van Ronald Smit, mocht ik als 1e in het ijsbadje. Eerst de voeten, dan de handen en daarna je hele lichaam in zithouding tot aan je borst. Ronald begeleide mij met de ademhaling en focus. Tot mijn grote verbazing was dit makkelijk te doen. Hoppa, 2 minuten in het ijs! Het was heerlijk. Ik kreeg een flinke boost en voelde mij erna sterk, krachtig en had een gelukzalig gevoel over me. Omdat je uit je comfortzone gaat, geeft dit je zelfvertrouwen en mindset, ook een positieve boost. Die… Lees verder »