Mondhygiëne

Auteur: Yvonne Kort

mondhygiene

Zou jij je leefstijl ook verbeteren voor een goede mondhygiëne/ gezonde mond? Dit is helaas voor sommige mensen een stapje te ver en dat is jammer. De mondgezondheid speelt namelijk een belangrijke rol als het om onze gezondheid gaat, maar dit is nog een onderbelicht gebied.

Het belang van goede mondhygiëne

De mond wordt nog wel eens vergeten als het om een goede gezondheid gaat. Echter, een stralende lach is jouw visitekaartje, want het valt op bij een eerste kennismaking. Deze lach geeft je zelfvertrouwen en de mond is de poort naar onze gezondheid. Daarnaast zijn er meerdere redenen om je gebit goed te verzorgen, want het begint allemaal in de mond

 • De mond is het begin van onze spijsvertering. Als we aan eten denken, eten ruiken of proeven dan wordt er speeksel geproduceerd. Kauwen en fijnmalen maken samen met het speeksel een brij van ons voedsel, wat vervolgens verteerd kan worden. Op deze manier kan het lichaam optimaal gebruik maken van alle voedingsstoffen.
 • De mond heeft een hele belangrijke taak binnen het immuunsysteem. Alle slijmvliezen, dus ook die van de darm, vormen een eerste verdedigende barrière tussen de binnen- en de buitenwereld van het lichaam. Tachtig procent van je gezondheid bevindt zich in je mond tot en met de darmen.
 • Een gezonde mond wordt gekenmerkt door een gezonde barrière en deze houdt schadelijke stoffen buiten. Het helpt ons op deze manier om gezond te worden en te blijven.
 • Zonder gebitselementen (tanden en kiezen) wordt het erg lastig om goed te kunnen praten. Onze spraak wordt bepaald door het gebit en de tong
 • Daarnaast bepalen een mooie rij tanden en kiezen de vorm van jouw gezicht.

Download online hormoontest

De spiegel van onze gezondheid

Een stralende lach is niet alleen ons visitekaartje, maar de mond is ook de spiegel van onze gezondheid. Kan jij je nog herinneren dat de dokter vroeger ook altijd even in de mond keek om te zien of daar alles in orde was? Er kan namelijk heel veel afgelezen worden aan de situatie van het mondslijmvlies.

Gevolgen slechte mondhygiëne

Er is een duidelijke relatie tussen de mond en de algehele gezondheid. Heb je veel last van gaatjes en ontstekingen van het tandvlees? Het risico op welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en ook auto-immuunziekten is groter. Nog een reden om goed voor je gebit te zorgen.

Gezond tandvlees herkennen

Als je in de spiegel kijkt, dan kan je zelf herkennen of het tandvlees gezond is. Gezond tandvlees is mooi roze van kleur en ligt strak rondom tanden en kiezen. Bij het poetsen of interdentaal (tussen de tanden en kiezen in) reinigen van je gebit mag het tandvlees niet bloeden. Ook moet je met een gerust hart een appel of een handje noten kunnen eten, zonder dat het tandvlees bloedt.

Leefstijlfactoren en de invloed op onze mondgezondheid

Om met overgave breeduit te kunnen lachen en om problemen in de mond (denk aan cariës, gingivitis en parodontitis) te voorkomen is je eigen mondhygiëne natuurlijk van wezenlijk belang. De mondhygiëne is echter niet de enige factor die van invloed is op onze mondgezondheid. Als je ongezond eet of veel stress ervaart kunnen er, ondanks dat je twee keer per dag in de weer bent met de nieuwste elektrische tandenborstel, toch problemen ontstaan. Verschillende leefstijlfactoren zijn van invloed op jouw vitaliteit en op de gezondheid van je mond. Denk onder andere aan voeding, stress en beweging.

 • In de mond is de juiste voeding onder andere nodig voor het behoud van tanden, kiezen en het slijmvlies. Heb je last van parodontitis, dan is voeding nodig om het slijmvlies weer zo goed mogelijk te herstellen. Verder heeft voeding invloed op de samenstelling van de plaque in de mond en er zijn voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken. Daarnaast is voeding van invloed op je hormonale systeem. Denk maar aan de invloed van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel en daarmee op de productie van insuline. Uiteindelijk heeft dit ook weer zijn uitwerking op het tandvlees.
 • Stress heeft invloed op je immuunsysteem. Vooral chronische stress is slecht voor het lichaam, omdat het zorgt voor een mild verhoogde ontstekingsactiviteit en hierdoor is er een grotere kans op ontstekingen in de mond. Breng je hormonen in balans en je voelt je fit, maar de gezondheid van je tandvlees gaat er ook op vooruit.
 • Ook voldoende beweging is van belang voor onze mondgezondheid en dat klinkt misschien een beetje vreemd. Beweging speelt een rol bij het functioneren van onze hormonen en daarnaast werkt het ontstekingsremmend.

-> Overzicht van passende mondhygiëne producten

Bacteriën in de picture

De mondslijmvliezen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Tachtig procent van onze afweer bevindt zich in de mond en eindigt in de darmen. Problemen in de mond zoals bloedend tandvlees en aften zijn te wijten aan een falend immuunsysteem. De samenstelling tussen bacteriën (flora) is een speler voor de gezondheid waar wij invloed op hebben.

We hebben meer bacteriën op onze huid en slijmvliezen dan dat we lichaamscellen hebben. De grote meerderheid van deze bacteriën bevindt zich in het spijsverteringskanaal en dan met name in de dikke darm. Ook de mondholte is een habitat voor bacteriën. Een juiste balans tussen goede en slechte bacteriën beschermen onze slijmvliezen en houden ons gezondheid. Stel de goede bacteriën voor als een leger dat de slijmvliezen probeert te verdedigen tegen ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels.

Bacteriën zijn de veroorzaker van tandplak. Tandplak is het wit gelige laagje dat, vaak langs de tandvleesrand, zichtbaar is op de gebitselementen. De samenstelling van dit laagje is afhankelijk van bacteriën, het voedsel dat je eet en de speekselproductie. Tandplak moet je dagelijks verwijderen om het tandvlees en het gebit gezond te houden, zodat gaatjes en ontstekingen geen kans krijgen.

Voeding voor een gezonde flora

Dat gezond eten jou meer energie geeft en je gezondheid ondersteunt is als het goed is wel bekend. Maar gezond eten doet meer. Het zorgt namelijk ook voor een gezonde mond. Dit heeft onder andere te maken met de invloed dat voeding heeft op de samenstelling van tandplak. Onze beschermende mondflora leeft, net zoals onze goede darmflora op vezels uit groenten en fruit. De slechte flora houdt liever van suiker- en zetmeelrijke producten. Een hele simpele manier om je mondgezondheid te bevorderen is door suikerrijke voeding, zoals frisdrank en snoep te vervangen. In plaats daarvan kies je meer groenten en wat fruit.

7 tips voor een gezonde mond

De volgende stappen kan jij nemen om je mondgezondheid en daarmee je algehele gezondheid een boost te geven

 1. Poets twee keer per dag je gebit met een tandenborstel (koop tip: een tongschraper)
 2. Reinig de ruimten tussen je tanden en kiezen ook dagelijks
 3. Drink dagelijks acht glazen water. Voldoende vocht is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen. Daarnaast is nodig voor de voedselvertering
 4. Eet meer vezels uit groenten en fruit, want deze helpen je mond gezond te houden
 5. Zorg voor voldoende en goede vetten. Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Het omega 3 vetzuur dat in vis zit werkt ontstekingsremmend en het helpt daarmee om je tandvlees gezond te houden
 6. Denk aan vitamine D. Deze vitamine heeft veel functies in het lichaam. Het is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem
 7. Ontspan voldoende om te herstellen van stressvolle situaties. Stress veroorzaakt een scala van reacties in het lichaam die er voor zorgen dat je sneller last van ontstekingen hebt.

Wat denk je dat jij moet doen voor die stralende lach?

Yvonne Kort
Praktijk voor mondhygiëne
oergezondemond.nl

Ralph Moorman: “Eind 2016 had ik de eer om te mogen spreken op een congres van de Vereniging van Parodontologen. In mijn praktijk heb ik al vele jaren mogen ervaren hoe belangrijk de invloed van leefstijl is op de gezondheid van het tandvlees, maar ook welke lichamelijke klachten er allemaal kunnen ontstaan wanneer het tandvlees niet in orde is. Een geweldige kans om de wereld van de parodontologie te mogen betreden en mijn visie en ervaringen op dit gebied te delen. Ik geloof ontzettend dat een goede samenwerking tussen de paradontologen of mondhygiënisten en gezondheidscoaches cruciaal is voor een optimale gezondheid. Op het congres ontmoette ik Yvonne Kort (auteur van Eet je mond gezond). Zij is orthomoleculair therapeut, vitaliteitstherapeut en mondhygiënist, een gedroomde combinatie dus. Ik vroeg haar of zij een leuke gastblog aan wilde wijden en tot mijn blijdschap zei ze ja!”

Over de schrijver

Yvonne Kort is de oprichter van Oergezonde mond. Zij is opgeleid tot mondhygiënist, voeding- en leefstijlcoach en vitaliteitstherapeut.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
24 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties