Hypopituïtarisme

Hypopituïtarisme | Symptomen, oorzaken en oplossingen

Wat zijn de klachten, oorzaken en oplossingen bij hypopituïtarisme?

Wat is hypopituïtarisme?

Hypopituïtarisme of hypofyse insufficiëntie is een verzamelnaam voor alle medische oorzaken die een onderfunctie van de hypofyse tot gevolg hebben waarbij te weinig hypofysehormonen aangemaakt worden. Dit kan gaan om slecht een enkel hormoon, maar ook om meerdere hormonen. Als alle hypofysehormonen vrijwel niet meer aangemaakt worden dan heet dit panhypopituïtarisme.

Wat zijn de symptomen/ klachten?

De symptomen zijn wijdverbreid, afhankelijk van de oorzaak en welke hypofysehormonen te weinig of niet meer aangemaakt worden.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn allerlei oorzaken die een onderfunctie of (volledige) uitval van hypofyse tot gevolg hebben. Bekende voorbeelden zijn:

  • Een hypofysetumor die de hypofyse beschadigt
  • Schade na een operatie al dan niet in combinatie met bestraling van de hypofyse
  • Oorzaken buiten de hypofyse zelf zoals hoofdletsel, of schade aan de hypothalamus.

Is het erfelijk?

Sommige vormen kunnen erfelijk zijn (zoals congenitaal hypopituïtarisme).

Wat zijn de oplossingen (behandeling)?

Hypofysehormonen die die ontbreken of te weinig aangemaakt worden kunnen aangevuld worden met hormonale medicatie. De hormoonfactor leefstijl is aanvullend bruikbaar, omdat dit van invloed op de hoeveelheid transporteiwitten van hormonen, de gevoeligheid van de hormonale receptor, de omzetting in andere hormonen, het activeren van hormonen en uiteindelijk de afbraak van de hormonen in de lever. Daarnaast zijn er allerlei hormonen die niet direct onder controle staan van de hypofyse die beter in balans kunnen komen er zorgen voor een beter totaalbeeld van de hormonale balans.

Ir. Ralph Moorman

  • Hypopituïtarisme in het Engels: hypopituitarism
  • Youtube video:

(2stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margot
Margot
3 jaren geleden

Hallo, fijn iets te vin den over dit onderwerp, dat valt niet mee. Wat ik me afvraag: kan het zo zijn dat er alleen een storing zit in de aanmaak van geslachtshormonen? En kan dan een tumor de oorzaak zijn? Vandaag te horen gekregen dat mijn zoon van 17 een zeer laag testosteron heeft. Oorzaak ligt in Hypofyse, niet in teelbal. Er is bloed opgestuurd voor genetisch onderzoek. Uitslag laat nog maanden op zich wachten. Binnenkort ook een MRI. Kinderarts/ endicro…zegt aan Kallman te denken. Mijn zoon zijn reuk lijkt niet gestoord. Arts gaf ook aan dat een tumor niet… Lees verder »

Gerda van Dijk
Antwoord aan  Margot
3 jaren geleden

Beste Margot,

Een hypofyseprobleem kan meerdere oorzaken hebben. Ik ga er vanuit dat de artsen al deze mogelijkheden onderzoeken.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us