Hypopituïtarisme

Hypopituïtarisme | Symptomen, oorzaken en oplossingen

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wat zijn de klachten, oorzaken en oplossingen bij hypopituïtarisme?

Wat is hypopituïtarisme?

Hypopituïtarisme of hypofyse insufficiëntie is een verzamelnaam (betekenis) voor alle medische oorzaken die een partiële of volledige onderfunctie van de hypofyse tot gevolg hebben waarbij te weinig hypofysehormonen aangemaakt worden. Dit kan gaan om slecht een enkel hormoon, maar ook om meerdere hormonen. Als alle hypofysehormonen vrijwel niet meer aangemaakt worden dan heet dit panhypopituïtarisme.(1)

Wat zijn de symptomen/ klachten?

De symptomen zijn wijdverbreid, afhankelijk van de oorzaak en welke hypofysehormonen te weinig of niet meer aangemaakt worden.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn allerlei oorzaken die een onderfunctie of (volledige) uitval van hypofyse tot gevolg hebben. Bekende voorbeelden zijn:

  • Een hypofysetumor die de hypofyse beschadigt
  • Schade na een operatie al dan niet in combinatie met bestraling van de hypofyse
  • Oorzaken buiten de hypofyse zelf zoals hoofdletsel, of schade aan de hypothalamus.

Is het erfelijk?

Sommige vormen kunnen erfelijk zijn (zoals congenitaal hypopituïtarisme, CHP).

Wat zijn de oplossingen (behandeling)?

Hypofysehormonen die die ontbreken of te weinig aangemaakt worden kunnen aangevuld worden met hormonale medicatie na diagnose van een tekort.

De hormoonfactor leefstijl is aanvullend bruikbaar, omdat dit van invloed op de hoeveelheid transporteiwitten van hormonen, de gevoeligheid van de hormonale receptor, de omzetting in andere hormonen, het activeren van hormonen en uiteindelijk de afbraak van de hormonen in de lever.

Daarnaast zijn er allerlei hormonen die niet direct onder controle staan van de hypofyse die beter in balans kunnen komen er zorgen voor een beter totaalbeeld van de hormonale balans.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us