Wat zijn symptomen van acromegalie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat zijn symptomen van acromegalie?

Grote handen en voeten zijn bekende symptomen van acromegalie, zowel bij de vrouw als man. Maar er zijn meer symptomen om acromegalie te herkennen. Je leest het hieronder.

Wat is acromegalie?

Acromegalie is een hypofysaire ziekte waarbij er teveel groeihormoon (GH) aangemaakt wordt (hypersomatotropisme). Als dit op jonge leeftijd als kind gebeurt wanneer de groeischijven nog niet gesloten zijn kan dit betekenen dat er teveel lengtegroei is en er “reuzengroei” (gigantisme) ontstaat. Vaak ontstaat acromegalie echter op latere volwassen leeftijd zodat er van een groeispurt in de lengte geen sprake meer is. De betekenis van acromegalie is in dat geval ‘overmatige groei aan de uiteinden’.

Wat is de gemiddelde levensverwachting?

De hypofyse is vergroot omdat er teveel groeihormoonproducerende kliercellen zijn. Dit is meestal goedaardig. Klinisch gezien hangen de lichamelijke gevolgen, de klachten, behandelmogelijkheden en de levensverwachting af van de grootte, vorm, hoe langzaam de groei is en behandelmogelijkheden van het hypofyse-adenoom (tumor, gezwel). Soms is milde acromegalie lastig te herkennen en volgt de diagnose pas in later stadium via bijvoorbeeld een glucose tolerantie test.(1)

Download online hormoontest

Wat zijn symptomen van acromegalie?

De meest bekende klachten van de overproductie van groeihormoon en het adenoom zijn:

  • Botten die vergroeien
  • Carpaal tunnel syndroom
  • Gebitsproblemen
  • Groei van de neus, onderkaak, handen en voeten
  • Grovere gelaatskenmerken
  • Hartklachten (meer kans op)
  • Hoofdpijn
  • Oogklachten
  • Overmatig transpireren (door verhoogde productie zweetkliercellen)
  • Pijnlijke en stijve gewrichten
  • Vergrote organen
  • Vergrote en verdikte tong
  • Suikerziekte (meer kans op diabetes 2)

Google maar eens op ‘acromegalie afbeeldingen’ zodat je er een beter beeld bij krijgt.

Hoe ontstaat reuzengroei?

De oorzaak van acromegalie is een hormonen producerend gezwel in de hypofyse waardoor er teveel groeihormonen gemaakt worden. Acromegalie is meestal niet erfelijk.

Hoe verloopt de behandeling?

Acromegalie kan behandeld worden met medicijnen die de groeihormoonproductie remmen of door middel van een operatie waarbij de tumor verwijderd wordt en/of bestraling ervan.

Met voeding en leefstijl kun je niet zo veel doen aan de oorzaak, maar wel proberen te voorkomen dat er suikerziekte (diabetes II) ontstaat. De kans op suikerziekte is namelijk sterk verhoogd als je acromegalie hebt.

7 tips om het ontstaan van diabetes II te verkleinen:

  1. Minder suiker eten
  2. Minder snelle koolhydraten eten (bloedsuiker wordt snel verstoort)
  3. Calorie-inname verlagen
  4. Afvallen
  5. Voeding eten die je goed kunt verteren en verdragen
  6. Krachttraining doen (voor zover mogelijk)
  7. Stress reduceren

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties