hypofyse adenoom

Niet functionerend hypofyse adenoom | Symptomen, oorzaak en oplossing

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Over de betekenis, klachten, oorzaak en oplossing van een niet functionerend hypofyse adenoom.

Wat is een niet functionerend hypofyse adenoom?

Een niet functionerend hypofyseadenoom (NFH) is een gezwel in de hypofyse (hersenaanhangsel) dat zelf geen hormonen produceert. Dit hypofyse weefsel kan voor lokale klachten zorgen en/of de hormoonproducerende cellen in de verdrukking brengen waardoor deze minder goed functioneren en tekorten aan hypofyse hormonen ontstaan.(1)

Wat zijn de symptomen?

De lokale klachten van een niet functionerend hypofyse adenoom (hypofyse tumor) zijn:

  • Oogklachten
  • Hoofdpijn

Daarnaast zijn er soms de meest uiteenlopende klachten, omdat bepaalde hormonen minder aangemaakt worden door de hypofyse (hypopituïtarisme of hypofyse insufficiëntie). Ook kunnen symptomen soms acuut sterk verergeren, ook wel apoplexie genoemd. Dit gaat dan om een acute vergroting van een adenoom door een bloeding of afstervend weefsel (infarcering).

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de aandoening van een niet functionerend hypofyse adenoom is een vergrote hypofyse door een gezwel dat bestaat uit niet hormoonproducerende cellen in de hypofyse voorkwab of adenohypofyse (dus geen verschijnselen van een verhoogde groeihormoon, prolactine of Cushing). Hoe het precies ontstaat is niet duidelijk.

Is het erfelijk?

Een hypofyse adenoom is zeer waarschijnlijk niet erfelijk.

Wat is de oplossing/ behandeling?

De oplossing van een niet functioneel hypofyse adenoom is medicatie die bedoeld is om de tumor te verkleinen en eventuele hormonale tekorten aan te vullen.

Verder is vaak opereren (operatie) en/of bestraling om weefsel te verwijderen na onderzoek een optie.

De hormoonfactor leefstijl is aanvullend bruikbaar, omdat dit van invloed op de hoeveelheid transporteiwitten van hormonen, de gevoeligheid van de hormonale receptor, de omzetting in andere hormonen, het activeren van hormonen en uiteindelijk de afbraak van de hormonen in de lever. Daarnaast zijn er allerlei hormonen die niet direct onder controle staan van de hypofyse die beter in balans kunnen komen er zorgen voor een beter totaalbeeld van de hormonale balans.

Kijk voor meer uitleg op de website van hypofyse.nl

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us