Lipoedeem in de benen (7 symptomen)

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Lipoedeem in de benen

Over de symptomen, oorzaken en behandelingen van lipoedeem in de benen.

Symptomen

Lipoedeem is een (deels erfelijke of familiaire) aandoening die vooral bij vrouwen en voor zorgt dat vetweefsel opzwelt. Het wordt ook wel vetsyndroom of vetzwelling genoemd. Het meest opvallend zijn dikke benen, zowel bovenbenen als onderbenen terwijl de voeten vaak nauwelijks zwellen. Lipoedeem in de benen weg krijgen is geen simpele kwestie van afvallen, calorie inname verlagen en calorieverbruik verhogen. Er is meer aan de hand met het lipoedeem vetweefsel.

 1. Vocht vasthouden en verslechterde doorbloeding (afvoer water en afvalstoffen)
 2. Vet opslaan vooral in de benen
 3. Bij aanstoten van de huid snel een blauwe plek of bloeduitstorting zichtbaar
 4. Aanraken doet pijn
 5. Koudegevoel in onderbenen, enkels en voeten
 6. Zwaar gevoel in de benen
 7. Vrouwen met lipoedeem hebben vaker overgewicht, hartklachten, cellulitis (ontstekingen) en diabetes (insulineresistentie en metabool syndroom)

Lipoedeem in de benen

Afbeelding: 3 stadia van lipoedeem in de benen

Oorzaken

De exacte oorzaak van lipoedeem is nog niet bekend en daarom wordt het ook als een syndroom gezien. Wat wel vaak samengaat met lipoedeem is:

Behandelingen

In het kopje oorzaken wordt verwezen naar bijbehorende blogs waar voedingstips en leefstijladvies vermeld staat. Daarnaast zijn er ook allerlei behandelingen om de bestaande klachten te verminderen.

 1. Broeken: Er zijn allerlei speciale broeken op de markt die lekker los zitten (niet te strak) in het geval van lipoedeem in de benen. Daarnaast bestaat er ook compressiekleding. 
 2. Afvallen: In het geval van overgewicht ook buiten de lipoedeem gebieden is het aan te raden om te proberen af te vallen. Een dieet waarbij minder calorieën gegeten wordt dan verbruikt zal vooral het niet-lipoedeem vet verdwijnen, maar ook dit kan een gunstig effect hebben. Voedingspatronen die ontstekingen verminderen zoals het ketogeen dieet, paleo dieet (oerdieet) en Hormoonfactor (hormoonbalansdieet) kunnen soms de (pijn)klachten wat verminderen.
 3. Oefeningen: Welke sport oefeningen je goed kunt doen bij lipoedeem hangt af van het stadium van lipoedeem en de plekken waar het zit. Laat je hierbij dus goed begeleiden door iemand die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met lipoedeem. Let ook op de keuze van sportkleding. Soms zijn bijvoorbeeld compressiekousen en bandages aan te raden. Zwemmen en aquajogging geven doorgaans weinig klachten.
 4. Overige behandelingen: Bij lipoedeem zijn er allerlei behandelingen mogelijk om klachten te verminderen, zoals bindweefsel lipoedeem massage (lymfe drainage), huidtherapie, oedeemtherapie, fysiotherapie (vaak vergoeding basis en aanvullend zorgverzekeraar). Ook wordt er soms ingegrepen met chirurgie (liposuctie).

Lees hier de blog over: Lipoedeem: welke behandeling is het beste?

Lees hier de blog over: Een dieet voor lipoedeem.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties