Wat doet het voortplantingsstelsel?

Wat doet het voortplantingsstelsel?

Door gynaecologe Barbara Havenith. Hoewel het overgrote deel van het mannelijk en vrouwelijk lichaam anatomisch redelijk met elkaar overeenkomt, verschilt het voortplantingsstelsel van de man en vrouw van elkaar als dag en nacht. De geslachtsorganen zijn dan wel weer zo uitgerust dat zij elkaar in principe aanvullen, waardoor er door het hebben van seks voortplanting mogelijk kan zijn.

Zaadballen en eierstokken

In de fase van embryo lijken meisjes en jongens nog sprekend op elkaar. Onder invloed van het  hormoon testosteron krijgen jongetjes een penis en meisjes een clitoris. De zwellichamen van de clitoris zitten daarbij vooral aan de binnenkant, in buitenste schaamlippen en naast de vaginawand. Wat bij een jongen de zaadballen wordt; wordt bij het meisje de eierstokken; Eierstokken blijven in de buikholte, zaadballen dalen in de loop van de zwangerschap af naar de balzak. Een meisje ontwikkelt eileiders en een baarmoeder, een jongen zaadleiders en een prostaat. Hierdoor kunnen zij zichzelf uiteindelijk weer voortplanten. Dat is natuurlijk de primaire functie van het voortplantingsstelsel. De mens is echter een van de weinige levende wezens op de wereld dat seks heeft voor het plezier. Dolfijnen en bonobo-aapjes horen met ons in dat schaarse rijtje thuis.

Je seksualiteit

In onze maatschappij is seksualiteit een steeds beter geaccepteerd onderwerp.

Genderneutraliteit, homoseksualiteit of aseksualiteit; ze worden vaker bespreekbaar gemaakt. Bijvoorbeeld in programma’s op tv, vlogs en ook in gebruiksvoorwerpen en statements. Zo zijn er steeds meer genderneutrale toiletten en spreekt de NS mensen niet langer aan met ‘Dames en heren’, maar met ‘Beste reiziger’. Seks verkoopt als een tiet. Het zien van niets verhullende dames of heren in verleidelijke poses die de nieuwste telefoons of parfums aanprijzen, ze geven de marketing een enorme boost.

Van naakt zijn we niet vies meer. Was het hele land nog in 1967 nog in rep en roer toen kunstenares Phil Bloom voor het eerst volledig naakt in een ligstoel lag op tv, zien we tegenwoordig reality-series waarin de deelnemers erop uit zijn om met zoveel mogelijk mensen het bed te delen. En dat dan ook in volle glorie doen op tv. Betekent dat nu dat we nu dan ook een stuk coulanter tegenover seksualiteit staan dan een halve eeuw geleden? Hoewel Nederland het eerste land was dat het homohuwelijk legaliseerde, blijkt de acceptatie van de LHBTI-community (lesbisch, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in Nederland bijvoorbeeld te stagneren. Dacht in 2016 nog maar 5% van de Nederlanders minder positief over LHBTI’ers, is dat aantal anno 2019 gestegen naar 12%. Een mogelijke verklaring voor deze ontwikkeling zou de enorme media-aandacht voor dit soort onderwerpen kunnen zijn, waarin zo actief voor acceptatie wordt gepropageerd, dat het mensen tegen gaat staan.

Hoe het ook zij, als het aankomt op taboes rondom seksualiteit, dan zijn er nog talloze te doorbreken. En dat terwijl seks zo’n natuurlijk proces is. Een gezond lichaam is er in ieder geval perfect voor uitgerust.

Wil je veel meer weten over het voortplantingssysteem en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het gave boek Gezond van kop tot teen.

[ratings]

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us