Wat doet het voortplantingsstelsel?

Auteur: Drs. Barbara Havenith

Wat doet het voortplantingsstelsel?

Wat is het voortplantingsstelsel? Dit is een systeem in het menselijk lichaam dat bestaat uit mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen en hormonen die samenwerken ten behoeve van de reproductie.

Man en vrouw

Het overgrote deel van het mannelijk en vrouwelijk lichaam komen anatomisch redelijk met elkaar overeen. Echter, het voortplantingsstelsel van de man en vrouw verschillen an elkaar als dag en nacht. De geslachtsorganen zijn dan wel weer zo uitgerust dat zij elkaar in principe aanvullen. Door het hebben van seks kan voortplanting daardoor mogelijk zijn.

Zaadballen en eierstokken

In de fase van embryo lijken meisjes en jongens nog sprekend op elkaar. Onder invloed van het  hormoon testosteron krijgen jongetjes een penis en meisjes een clitoris. De zwellichamen van de clitoris zitten daarbij vooral aan de binnenkant, in buitenste schaamlippen en naast de vaginawand. Wat bij een jongen de zaadballen wordt; wordt bij het meisje de eierstokken; Eierstokken blijven in de buikholte, zaadballen dalen in de loop van de zwangerschap af naar de balzak. Een meisje ontwikkelt eileiders en een baarmoeder, een jongen zaadleiders en een prostaat. Hierdoor kunnen zij zichzelf uiteindelijk weer voortplanten. Dat is natuurlijk de primaire functie van het voortplantingsstelsel. De mens is echter een van de weinige levende wezens op de wereld dat seks heeft voor het plezier. Dolfijnen en bonobo-aapjes horen met ons in dat schaarse rijtje thuis.

het voortplantingsstelsel

Je leefstijl

“Er zijn veel voordelen voor het voortplantingsstelsel te behalen door de leefstijl aan te passen. Wat we weten is dat de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen die een Mediterraan dieet volgen, dus veel groenten, noten, vis en olijfolie, toeneemt. Er vindt een substantiële toename van de vruchtbaarheid plaats die loopt tot in de tientallen procenten, dus het werkt echt. Toch wordt mensen die in een IVF-traject zitten niet aangeraden om dit dieet te volgen. Voedingsadvies maakt namelijk geen deel uit van de officiële richtlijn.

Een andere nogal voor de hand liggende leefstijlaanpassing waarmee je binnen afzienbare tijd grote resultaten boekt is stoppen met roken. Het roken heeft effect op de hormoonhuishouding. Je krijgt door het roken een grotere productie van de bijnierschorshormonen. Dat heeft weer invloed op de geslachtshormonen, waardoor je dus minder vruchtbaar wordt. En je krijgt minder zuurstof in je organen, wat ook een nadelig effect heeft. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.

Wil je veel meer weten over het voortplantingsstelsel en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het boek Gezond van kop tot teen. Drs. Barbara Havenith leverde haar bijdrage aan dit hoofdstuk.

Over de schrijver

Vrouwenarts drs. Barbara Havenith studeerde geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en is gynaecoloog sinds 1995. Tot 2011 werkte zij in diverse ziekenhuizen om daarna haar eigen praktijk te starten. In 2013 rondde zij haar tweede specialisatie tot orthomoleculair arts af.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties