Wat doet het voortplantingsstelsel?

Auteur: Drs. Barbara Havenith | Reacties:

Wat doet het voortplantingsstelsel?

Wat is het voortplantingsstelsel? Dit is een systeem in het menselijk lichaam dat bestaat uit mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen en hormonen die samenwerken ten behoeve van de reproductie.

Man en vrouw

Het overgrote deel van het mannelijk en vrouwelijk lichaam komen anatomisch redelijk met elkaar overeen. Echter, het voortplantingsstelsel van de man en vrouw verschillen an elkaar als dag en nacht. De geslachtsorganen zijn dan wel weer zo uitgerust dat zij elkaar in principe aanvullen. Door het hebben van seks kan voortplanting daardoor mogelijk zijn.

Zaadballen en eierstokken

In de fase van embryo lijken meisjes en jongens nog sprekend op elkaar. Onder invloed van het  hormoon testosteron krijgen jongetjes een penis en meisjes een clitoris. De zwellichamen van de clitoris zitten daarbij vooral aan de binnenkant, in buitenste schaamlippen en naast de vaginawand. Wat bij een jongen de zaadballen wordt; wordt bij het meisje de eierstokken; Eierstokken blijven in de buikholte, zaadballen dalen in de loop van de zwangerschap af naar de balzak. Een meisje ontwikkelt eileiders en een baarmoeder, een jongen zaadleiders en een prostaat. Hierdoor kunnen zij zichzelf uiteindelijk weer voortplanten. Dat is natuurlijk de primaire functie van het voortplantingsstelsel. De mens is echter een van de weinige levende wezens op de wereld dat seks heeft voor het plezier. Dolfijnen en bonobo-aapjes horen met ons in dat schaarse rijtje thuis.

het voortplantingsstelsel

Je leefstijl

“Er zijn veel voordelen voor het voortplantingsstelsel te behalen door de leefstijl aan te passen. Wat we weten is dat de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen die een Mediterraan dieet volgen, dus veel groenten, noten, vis en olijfolie, toeneemt. Er vindt een substantiële toename van de vruchtbaarheid plaats die loopt tot in de tientallen procenten, dus het werkt echt. Toch wordt mensen die in een IVF-traject zitten niet aangeraden om dit dieet te volgen. Voedingsadvies maakt namelijk geen deel uit van de officiële richtlijn.

Een andere nogal voor de hand liggende leefstijlaanpassing waarmee je binnen afzienbare tijd grote resultaten boekt is stoppen met roken. Het roken heeft effect op de hormoonhuishouding. Je krijgt door het roken een grotere productie van de bijnierschorshormonen. Dat heeft weer invloed op de geslachtshormonen, waardoor je dus minder vruchtbaar wordt. En je krijgt minder zuurstof in je organen, wat ook een nadelig effect heeft. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.

Wil je veel meer weten over het voortplantingsstelsel en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het boek Gezond van kop tot teen. Drs. Barbara Havenith leverde haar bijdrage aan dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Vrouwenarts drs. Barbara Havenith studeerde geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en is gynaecoloog sinds 1995. Tot 2011 werkte zij in diverse ziekenhuizen om daarna haar eigen praktijk te starten. In 2013 rondde zij haar tweede specialisatie tot orthomoleculair arts af.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dank voor je informatieve artikel over het voortplantingssysteem! Ik waardeer dit onderwerp omdat het van groot belang is dat mensen begrijpen hoe dit complexe stelsel in elkaar zit. Testosteron verdient speciale aandacht in deze context. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en gezondheid van het mannelijke voortplantingssysteem, waaronder de productie van sperma en libido.
Een gebalanceerde testosteronspiegel is van essentieel belang voor de vruchtbaarheid en het welzijn van mannen!

Met vriendelijke groet,
Thijmen Rahusen

Vraag: Ik doe al 2 maanden koolhydraatarm dieet en val niet af. Weeg 53 kg lengte is 1.59. veel dagen zelfs ónder 30 khd per dag. Zou graag 2 kilo minder buik hebben. Heb nooit vet op mijn buik gehad en nu als 59 jarige is het er ineens. Zou het zoo graag kwijt zijn. Heb je boek de Hormoonfactor bijna uit. Ik d8 teveel oestrogenen te hebben maar heb niet 3 klachten uit de rij. Alleen migraine van vroeger(15 jaar) is nu teruggekomen. Dat is 1 van de drie. Geen stress, zeer relaxt en gelukkig leventje. Ik loop 3x… Lees verder »