Wat doet het bewegingsstelsel?

Auteur: Dr. Maarten Moen | Reacties:

Wat doet het bewegingsstelsel

Wat is het bewegingsstelsel? Dit is een systeem in het menselijk lichaam dat het lichaam in staat stelt te bewegen. Het bestaat uit banden, botten, gewrichten, kapsels, kraakbeen en skeletspieren.

De beenderen en spieren

De mens is een uniek bouwpakket. De bouwstenen van ons lichaam, oftewel het skelet en onze spieren die aangestuurd worden vanuit het zenuwstelsel, worden ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Het is een systeem van aan elkaar gekoppelde onderdelen, die maken dat de mens kan lopen, springen, dansen en baren.

De beenderen in ons skelet zijn onlosmakelijk verbonden met de spieren. Je kunt de botten beschouwen als de bouwstenen, de spieren zijn in dit geval het bindmiddel. Door het samentrekken en uittrekken van de spieren, kunnen de botten omhoog, naar beneden en opzij. Het skelet wordt ook wel het passieve bewegingsapparaat genoemd. Het zorgt dat we als mens stevig in elkaar zitten en kunnen blijven staan, maar de mens kan enkel worden bewogen onder invloed van het actieve bewegingsapparaat, namelijk de skeletspieren en pezen.

Download online hormoontest

Ons bewegingsapparaat is voor een deel als blauwdruk aanwezig maar kan zich ook aanpassen aan de levensstijl van een persoon en de sport die je beoefent. Zo kun je afhankelijk van de manier van trainen een lichaam krijgen waarmee je een goede marathon kunt lopen of juist een lijf dat geschikt is voor krachtsport of bodybuilding. Hormonen spelen ook een rol in de opbouw en stevigheid van spieren, botten, banden en pezen.

het bewegingsstelsel

Het skelet

Het skelet van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten. Als baby kom je echter een stuk rijkelijker bedeeld ter wereld met maar liefst 350 botten. Met de jaren groeien botten aan elkaar, waardoor het aantal botten reduceert.

Een bot bestaat uit bloedvaatjes, merg en verschillende stoffen, grofweg onder te verdelen in kalk en lijmstof. De lijmstof is een organisch bestanddeel en zorgt voor enige elasticiteit in de botten. Dat is nodig bij het opvangen van impact op de beenderen, bijvoorbeeld wanneer we een sprongetje maken. De kalk in onze botten is een combinatie van essentiële zouten.

De kalk zorgt voor stevigheid. Kalk in het bot kan afnemen door verminderde hormoonaanmaak als gevolg van het ouder worden, hormonale schommelingen, een fors vitaminegebrek, gebrek aan beweging en een ongezonde leefstijl. Hierdoor verweekt het been als het ware. Bij oudere mensen neemt de hoeveelheid kalk juist toe. Heeft een baby ongeveer 50% kalk in de botten, een bejaarde kan wel tot 70% zouten bevatten. Hierdoor worden botten met het verstrijken van de jaren broos. Door de uitgekiende combinatie van kalk en lijmstof vormen de beenderen en dus het skelet een stevige, maar flexibele kapstok voor het spierstelsel.

Wil je veel meer weten over het bewegingsstelsel en alle andere stelsels in ons lichaam? Lees dan het boek Gezond van Kop tot Teen. Dr. Maarten Moen leverde zijn bijdrage aan dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op het onderwerp onderbeenklachten.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties