spieren opbouwen

Spieren opbouwen, buikvet verbranden én meer energie!

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Bijgaand een goed schema om je spieren op te bouwen, buikvet te verbranden en meer energie te krijgen.

Ben je onervaren met fitness? Vraag de instructeur om begeleiding. Zo voorkom je blessures!

“You can’t out-train a bad diet”

Gedragsverandering is van cruciaal belang, de kop zegt het al: Een slecht voedingspatroon is niet met sporten te compenseren. Overtollig buikvet is het resultaat van een lange periode slechte voeding, niets nieuws zou je denken. Toch zijn er een aantal tools die je tijdens de training kan inzetten om snel van jouw buikvet af te komen.

Het sportmoment

Er is een verschil tussen bewegen en trainen, vaak wordt dit met elkaar verward. Bewegen is wanneer jij een dag in de stad aan het shoppen bent of naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen en vervolgens met twee zware boodschappentassen terug naar huis te loopt. Dit kan niet als een ‘sportmoment’ geteld worden, het lichaam is namelijk nauwelijks verstoord.

In de sportschool is het belangrijk om oefeningen te kiezen die daadwerkelijk een prestatie van jouw lichaam vragen. The most bang for your buck exercises zijn oefeningen die het lichaam zo effectief mogelijk verstoren.

  1. Multi-joint exercises (oefeningen die over meerdere gewrichten bewegen) zoals de Squat, Deadlift, Pull up, Bench press, Sprint, Kettlebell swing zijn ideaal om snel resultaat te boeken.
  2. Het knijpen in de rusttijd. Hoe langer de rusttijd tussen de sets, hoe groter de neurologische adaptatie. Hoe korter de rusttijd tussen de sets, hoe groter de metabole prikkel. Samengevat zorgt een korte rust voor een verminderd herstel waardoor je naast kracht ook op het conditionele aspect wordt uitgedaagd.

Gemak dient de mens

Doorgaans zitten wij de hele dag en komen we nauwelijks aan lichaamsbeweging. Nadat wij de deur ’s ochtends achter ons dicht trekken stappen velen in de auto of nemen het openbaar vervoer om te gaan werken. Op het werk brengen wij het grootste gedeelte van de dag zittend door. Om bewegingsarmoede te minimaliseren is het belangrijk om bewustere keuzes te maken. Dit begint al door roltrappen en liften links te laten liggen. Naast het doel om over de gehele dag meer te bewegen, zijn er per week minimaal 3 trainingsmomenten nodig wil je op korte termijn resultaat kunnen zien.

Schema 1 buikvet verbranden

Casus: Maaike van 41 jaar heeft een fulltime job als directie secretaresse in Utrecht. In haar vrije tijd gaat zij regelmatig uit eten en doet zij 2 keer per week aan yoga. Zowel privé als in haar werk komt zij regelmatig in aanraking met allerlei verleidingen waar zij niet vaak genoeg nee tegen kan zeggen. Thuis vervalt zij vaak in haar oude patroon en kookt zij snel iets uit pakjes en zakjes. Door haar drukke baan heeft zij weinig tijd en energie om te gaan sporten. Yoga alleen “doesn’t do the trick”. Maaike zou zich graag zelfverzekerder willen voelen en met name haar buikvet vindt zij erg vervelend.

Opdracht

Print het krachttraining schema uit en neem dit mee naar de sportschool. Zo kan je zien of er progressie (spieren opbouwen) geboekt wordt (meer reps dan de voorgaande training/ meer gewicht = positieve adaptatie). Daarnaast heb je een overzicht hoe vaak er per week over een bepaalde periode getraind is (consistency is key).

trainingsschema buikvet verbranden

Schema 2 meer energie

Casus: Susan is 35 jaar, heeft een drukke baan en woont met haar man en kind van 6 maanden in Amersfoort. Haar dagelijks leven is hectisch en haar grootste uitdaging is om stress de baas te blijven. Zij zou graag meer tijd voor haar zelf over willen houden en meer met vriendinnen iets leuks kunnen doen. Haar doel is om meer energie te hebben maar hoe doe je dat in een druk leven?

Aantal herhalingen

Het lichaam moet geprikkeld worden voordat het kan veranderen. Om snel resultaat te boeken is het van essentieel belang om de homeostase (evenwicht in je lichaam) te verstoren door overload (zwaarder dan normaal) te creëren. Effort Intensity (100% Effort Intensity staat gelijk aan maximale inspanning/ aantal herhalingen) is een ideale tool om het lichaam te verstoren, je ‘dwingt’ een adaptatie (verandering) af. Effort Intensity kan alleen worden bereikt als er tot het ‘Point of Failure’ getraind wordt. Dat houdt in wanneer er tijdens een oefening met bijvoorbeeld 60 kilo, 9 herhalingen uitgevoerd worden en het gewicht bij de 10e herhaling niet meer verplaatst kan worden, er over Point of Failure gesproken wordt.

In het onderstaande krachttraining schema tref je een rep range (aantal herhalingen) aan (10-15 reps). De bedoeling is om in de eerste set een gewicht te kiezen waar jij maximaal 15 reps mee uit kan voeren. Na de rust pauze (60 seconden) start de tweede set met hetzelfde gewicht. Noteer het aantal behaalde reps van de tweede set en herhaal dit bij iedere set tot alle oefeningen afgewerkt zijn.

Tempo

Tempo is een belangrijke parameter die vaak over het hoofd gezien wordt. Het zorgt voor een mind-muscle connection waardoor de oefening gecontroleerd uit gevoerd kan worden. Tempo wordt in 4 fases onderverdeeld:

  1. Excentrische contractie
  2. Isometrische contractie
  3. Concentrische contractie
  4. Isometrische contractie

De eerste oefening in het krachttraining schema is de Squat met een tempo van 4-0-2-0. Het eerste getal (4) is de Excentrische contractie (zakkende fase, spier wordt langer) en duurt 4 seconden. Het tweede getal (0) is de Isometrische contractie (tussen pauze van de excentrische naar de concentrische contractie, spierlengte blijft gelijk) en duurt 0 seconde. Het derde getal (2) is de Concentrische contractie (opgaande fase, spier trekt samen en wordt korter). Het vierde getal (0) is de Isometrische contractie (tussen de herhaling in, spierlengte blijft gelijk).

Note: De letter X (in een schema i.p.v. een getal) staat voor explosief, zo snel mogelijk het gewicht in de opgaande beweging verplaatsen.

De intra rep pauze duurt 0 seconde. Dit betekent dat er direct naar de Excentrische contractie (zakkende fase) over wordt gegaan.

Samengevat: zak je tijdens de Squat neer in 4 seconden en houd je onderin 0 seconde vast. Na 0 seconde stoot je in 2 seconden uit om vervolgens in weer in de beginpositie uit te komen. Zo kan je steeds afwisselen in seconden (ook bij het vasthouden onderin/ bovenin).

Spier onder spanning

TUT oftewel Time under Tension geeft aan hoeveel tijd de spier onder spanning staat. Bij een tempo van 4-0-2-0- is dat 6 seconden voor iedere rep. Wanneer er 15 reps in een 4-0-2-0 tempo uitgevoerd wordt, duurt de set in totaal 90 seconden. Het is belangrijk om de rust pauze met een timer te hanteren, op die manier voorkom je te lange rustpauzes tussen de sets in.

Het streven is om 4 keer 40 min. per week te gaan trainen. Dit geldt alleen voor lichamelijk en mentaal 100% fitte mensen.

Let op: Zorg voor 100% Effort Intensity tijdens de training zodat er zo snel mogelijk progressie geboekt wordt.

Opdracht

Print het krachttraining schema uit en neem dit mee naar de sportschool. Zo kan je zien of er progressie geboekt wordt (meer reps dan de voorgaande training/ meer gewicht = positieve adaptatie). Daarnaast heb je een overzicht hoe vaak er per week over een bepaalde periode getraind is (consistency is key).

trainingsschema meer energie

Succes!

Simon van Kuijeren

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us