Wat doet het huidsysteem?

Auteur: Dr. Jetske Ultee | Reacties:

Wat doet het huidsysteem?

Wat is het huidsysteem? Dit is een systeem van het menselijk lichaam dat de eerste barrière vormt die het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Het grootste orgaan

Het neemt zo’n 16% van ons totale lichaamsgewicht in beslag en is bijna 2 m2 groot. Daarnaast is de huid ook nog eens goed zichtbaar. Zitten de meeste organen heerlijk verhuld achter dit jasje, is de huid toch altijd redelijk prominent in het vizier. De huid is veelal een weerspiegeling van esthetiek. ‘Goh, wat zit zij lekker in haar vel’, of ‘ Wat een stralende huid heb je!’, zijn kreten die niet zouden misstaan op een reclamezuil. En omdat onze huid zo goed zichtbaar is, gebruiken we het ook graag als canvas. Zo rusten we de huid uit met allerhande versieringen, zoals henna, tatoeages en make-up.

We kennen 3 lagen van de huid

De huid is niet alleen het velletje dat over onze spieren heen is getrokken om de boel goed bij elkaar te houden, het beschikt over talloze belangrijke functies. Zo kan men aan de huid aflezen hoe het met de algehele gezondheid gesteld is, maar beschermt de huid ook tegen straling en invloeden van buitenaf en reguleert het onze lichaamswarmte.

Er is een enorme huidbranche ontstaan waarbij behandelingen en crèmes ontwikkeld en verkocht worden om de huid te verbeteren en mooier te laten ogen. Huidverbetering kan niet alleen van buitenaf bereikt worden maar ook van binnenuit met een gezonde leefstijl en voedingssupplementen. Ook hormonen hebben een sterke invloed op de. De huid is dus een veelzijdig orgaan; veel meer dan alleen maar buitenkant!

Net als de organen in ons lichaam bevat de huid verschillende gespecialiseerde cellen en weefsels, die nauw samenwerken. Globaal kunnen we de huid in drie lagen opdelen.

het huidsysteem

De epidermis

Epidermis is de algemene benaming voor een buitenste laag cellen van een orgaan en wordt ook wel de opperhuid genoemd. De epidermis is een bezig bijtje. Elke maand vernieuwt deze huidlaag zich doordat de hoorncellen die dieper in de huid geproduceerd worden naar het oppervlak worden gedreven. Bovenin de epidermis hebben deze cellen het loodje gelegd. Toch blijven ze belangrijk. De dode huidcellen vormen namelijk een schild, dat het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf en bijvoorbeeld uitdroging.

De dermis: ook wel de lederhuid

Onder de epidermis, bevindt zich de dermis, oftewel de lederhuid. Deze zorgt dankzij het huideigen bindweefsel voor de stevigheid van de huid en bevat zenuwen, haarwortels en zweetkliertjes. De dermis is bovendien betrokken bij allerlei afweerprocessen.

De bindweefsellaag

De bindweefsellaag ofwel subcutis is de derde en diepste laag van de huid. Deze laag bevat bloedvaten en zenuwcellen en dient ter bescherming van spieren en pezen. Daarnaast zorgt de subcutis voor vetopslag. In deze bindweefsellaag bevinden zich vetcellen, die zich als ballonnetjes kunnen vullen, afhankelijk van de hoeveelheid reserves die we hebben opgebouwd. Heb je een aantal weken riant getafeld, dan kunnen de vetcellen een grotere hoeveelheid vet opslaan. Bij oudere mensen komt het juist vaak voor dat de vetreserves afnemen, waardoor er een beweeglijke verbinding ontstaat tussen de epidermis en het bindweefsel. Het resultaat is dan een teer en kwetsbaar huidje. De vetcellen in onze huid hebben een belangrijke functie. Zij zorgen voor isolatie van de huid. Witte vetcellen maken bovendien verschillende hormonen aan.

Wil je veel meer weten over het huidsysteem en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het boek Gezond van kop tot teen. Dr. Jetske Ultee leverde haar bijdrage aan dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft de opleiding geneeskunde afgerond en promotieonderzoek op het gebied van plastische en reconstructieve chirurgie aan het Erasmus MC in Rotterdam gedaan.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties