Het afvalstoffensysteem

Auteur: Nienke Gottenbos | Reacties:

afvalstoffensysteem

Wat is het afvalstoffensysteem? Dit is een stelsel in het menselijk lichaam dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en vocht.

Het lymfevocht

Bij alles wat ons lichaam doet, verbruikt het voedingsstoffen en ontstaan er afvalstoffen. Ook van buitenaf krijgen we veel afvalstoffen binnen met onze voeding en door omgevingsfactoren, die ons lichaam niet kan gebruiken en uiteindelijk weer af moet voeren.

Je weet al dat je lever en nieren de afvalstoffen verwerken, maar het verhaal begint eigenlijk nog daarvoor. Ook in je cellen worden afvalstoffen geproduceerd, die ze uiteindelijk kwijt moeten. Gelukkig bestaat daarvoor een slimme ophaaldienst: het lymfevocht.

De cellen van je lichaam zijn omgeven door vocht. Dit wordt de Extra Cellulaire Vloeistof (ECV of ECF, Extra Cellular Fluid) of interstitiële vloeistof genoemd. Wanneer ons bloed vanuit de slagaders en kleinere bloedvaten aankomt in de kleinste haarvaten, worden er vocht, voedingsstoffen en lichaamseigen stoffen (zoals hormonen) uitgeperst. Een groot deel van dit vocht wordt direct weer opgenomen in de bloedvaten, maar een klein deel blijft achter en wordt onderdeel van de ECV. De cellen van ons lichaam ‘drijven’ in de ECV en nemen de voedingsstoffen die ze nodig hebben eruit op. Tegelijkertijd geven ze hun afvalstoffen af aan de ECV.

Afvalstoffensysteem aan het werk

Dit systeem is van groot belang, want wanneer een cel zijn afvalstoffen niet kwijt kan, komt hij als het ware ‘vol’ te zitten en kan hij ook minder voedingsstoffen opnemen. Dan doe je zo je best met je mooie biologische groentepakket, kauw je goed én heb je je spijsvertering op orde zodat je alle voedingsstoffen op kunt nemen – en dan mis je nog voedingsstoffen, omdat ze de cel niet binnen kunnen komen!

Wij gaan nu door met het volgen van de reis van de afvalstoffen. Vanuit de weefsels wordt het vocht verzameld en via het lymfestelsel afgevoerd – als dat niet zou gebeuren zou je opblazen als een waterballon. Het lymfestelsel is dus alleen een afvoerend stelsel. De allerkleinste lymfe(haar)vaten gaan over in grotere lymfevaten en uiteindelijk in lymfebanen. Onderweg komen ze regelmatig lymfeknopen tegen, die gevuld zijn met lymfocyten (bepaalde witte bloedcellen) en die onderdeel uitmaken van het immuunsysteem. Hier worden bacteriën en virussen vernietigd die mogelijk vanuit je lichaam het lymfevocht in zijn gekomen.

Je hebt er zo’n 500 van in je lichaam. Waarvan het merendeel zich bevindt in je liezen, buikholte, oksels, bij je sleutelbeenderen en in je hals. Uiteindelijk wordt al het vocht verzameld in twee grote vaten achter je sleutelbeenderen, en in de bovenste holle ader weer samengevoegd met het bloed. Zo komen de afvalstoffen via de lymfe en bloedsomloop aan bij de lever en de nieren. Daar worden ze onschadelijk gemaakt en afgevoerd.

Het afvalstoffensysteem

Dry brushing en lymfedrainage

De twee belangrijkste manieren om je lymfestroom te ondersteunen, zijn door dry brushing en lymfedrainage.

  1. Bij dry brushing borstel je met een speciale borstel over je huid. Hierdoor zou de lymfestroom op gang gebracht worden. Er bestaan veel jubelverhalen over op internet, maar helaas zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen. Wel kan het dode huidcellen verwijderen en de doorbloeding naar de huid verbeteren, waardoor je huidgezondheid ondersteund wordt.
  2. Lymfedrainage is een zachte massagetechniek waarbij vanuit de ledematen gemasseerd wordt richting het hart/de sleutelbeenderen. Van deze techniek is de werking wel erkend.

Wil je veel meer weten over het afvalstoffensysteem en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het boek Gezond van kop tot teen. Poepdokter Nienke Gottenbos leverde haar bijdrage aan dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Nienke Gottenbos is darmfloratherapeut en voedingskundige. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan de CAH te Dronten. Is boekenschrijfster en spreekt regelmatig op het podium, op tv en op de radio.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties