hormooncoach lesdag 4

Lesdag 4 van dé opleiding over hormonen

Tijdens lesdag 4 van de opleiding hormooncoach / trainer hormoonfactor leer je meer over voeding.

De leerdoelen van lesdag 4

 1. Reflecteren volgens het goeroe masterplan.
 2. Het belang van onbewerkt eten begrijpen en kunnen uitleggen.
 3. Begrijpen wat voeding biologisch maakt.
 4. De werking van koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen verklaren.
 5. Diverse voedselovergevoeligheden (her)kennen en begrijpen.
 6. De effecten van melk-, broodproducten en alcohol begrijpen.
 7. De invloed van voeding op hormonen, veroudering en chronische ziekten kunnen schetsen.

De onderwerpen

 • Puur en onbewerkt
 • Biologische voeding
 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten
 • Voedselovergevoeligheid
 • Melkproducten
 • Granen
 • Alcohol
 • Voeding en hormonen
 • Supplementen
 • Het hormoonfactor eigen goeroe masterplan
 • Veroudering

De inleiding

In dit hoofdstuk beschrijf ik de belangrijkste richtlijnen van de Hormoonfactor- voeding die je bij de begeleiding van cliënten kunt gebruiken. Je kunt bij het analyseren van voeding zo diep gaan als je wilt; er zijn complete opleidingen voorhanden waarbij je een aantal jaren de schoolbanken in kunt gaan.

Ikzelf verdiep me al zeker twintig jaar in voeding en heb, tijdens deze zoektocht, vooral ontdekt dat je voeding vooral niet moeilijker moet maken dan nodig. Op het gebied van de wetenschap over voeding heb ik vooral gemerkt hoe moeilijk het is een causaal verband aan te tonen. Daarom is er voortdurend voortschrijdend inzicht, omdat het ene na het andere onderzoek onderuitgehaald wordt. Hierdoor zijn veel mensen in verwarring gebracht. In de natuurlijke situatie zouden we helemaal niet zo na te hoeven denken over onze voeding, maar kunnen we vertrouwen op ons instinct. Ons instinct is in deze tijd waarin voeding steeds verder van de natuur staat, vervangen door gezondheidsclaims en twijfelachtige keurmerken waar we vertwijfeld naar staren op verpakkingen.

Zeker omdat de cijfers van overgewicht, ziekte, gebrek aan vitaliteit en kwalen een negatief scenario schetsen, is het consumentenvertrouwen naar een nulpunt gezakt. Juist op zo’n moment zijn een logisch verhaal en gezond verstand van cruciaal belang. Hebben we een Voedingscentrum en wetenschap nodig in de natuur? Ik dacht het niet. In een dierentuin is de kans op goede gezondheid bij de dieren zo groot mogelijk als men zo veel mogelijk de natuurlijke situatie nabootst op alle vlakken, waaronder ook de voeding. Het is logisch om een doktersvis zeewier te geven en een leeuw vlees. Als we de doktersvis vlokvoer geven en de leeuw Whiskas, dan zijn we bezig met een experiment waarvan we de uitkomst op de lange termijn niet goed kennen. Eigenlijk is een groot deel van de supermarkt een experiment met onze gezondheid. De leveranciers komen er echter nog steeds mee weg, omdat causale verbanden niet rechtstreeks terug te herleiden zijn naar de stoffen in de producten.

De reden hiervan is dat het ontstaan van overgewicht, kwalen en ziektes altijd een optelsom van allerlei invloeden is. Uiteindelijk kan elk experiment in de vorm van een E-nummer, procesmethode en voedingsbronnen die van nature niet bij ons passen, de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dus voor mij is de conclusie heel simpel. Als ik een doodlopende straat inloop, dan loop ik niet zo lang door tot ik tegen de muur loop, maar keer ik om. Volgens mij geldt ditzelfde ook voor voeding.

Back to basics en zo min mogelijk experimenten met onze gezondheid is voor mij de meest logische manier. Deze stellingname heeft zich bij mij in de praktijk en bij de lezers van de Hormoonfactorserie allang bewezen. Is het een wonder? Nee, het is simpel en logisch.

Daarom wil ik jullie, met een relatief kort overzicht, voldoende bruikbare informatie over voeding en gezondheid geven om ermee te kunnen werken. Je hoeft hiervoor dus niet de citroenzuurcyclus te kennen en allerlei andere moeilijke biochemische systemen. Uiteraard hoort het begeleiden van zeer moeilijke stofwisselingsziektes en zeer uitzonderlijke situaties tot het vakgebied van een diëtist, maar meestal kun jijzelf bij de basis blijven. Vanuit die basis begeleid je de cliënt in een zoektocht naar zichzelf, want iedereen is toch net even anders.

Wat minstens zo belangrijk is als het overdragen van kennis over voeding en gezondheid, is het begeleiden naar blijvende gedragsverandering. Daarom gaat lesdag 7 over Psychologie en Voeding.

-> Terug naar het overzicht van de opleiding hormooncoach

-> Aanmelden bij Sonnevelt Opleidingen

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us