hormooncoach lesdag 2

Lesdag 2 van dé opleiding over hormonen

Tijdens lesdag 2 van de opleiding hormooncoach / trainer hormoonfactor leer je meer over de oorzaken, symptomen en oplossingen bij hormoonklachten.

De leerdoelen van lesdag 2

 1. Hormonale disbalansen kunnen herkennen.
 2. Leefstijloorzaken van hormonale klachten kennen.
 3. Remedies van hormonale klachten kunnen verklaren.

De onderwerpen

 • Schildklierproblemen
 • Bijnierproblemen
 • Insulineproblemen
 • Vrouwelijke hormonen
 • Mannelijke hormonen
 • Groeihormoonproblemen
 • Melatoninetekort

De inleiding

Wat is het toch ontzettend leuk, dat hormonale disbalansen zo goed herkenbaar zijn aan allerlei symptomen. Dit hoofdstuk is zeer belangrijk. Als je de symptomen van hormonale problemen goed kent en hierin veel ervaring opdoet, dan kun je een zeer goede diagnose stellen. Uiteraard vereist dit ervaring, dus je moet er flink mee oefenen in de praktijk. Eigenlijk heb je dan geen bloedtest meer bij mensen nodig. Goede artsen werken ook meer met symptomen dan met de bloedwaarden. Bloedwaarden zijn meer een dubbelcheck en een soort verantwoording naar de medische commissies toe. Helaas werken de meeste reguliere artsen en protocollen vaak met bloedwaarden en zijn symptomen ondergeschikt. Er zijn mensen die alle symptomen hebben, maar waarbij de bloedwaarden toch binnen de marges zijn.

Vaak worden die mensen naar huis gestuurd met de diagnose ‘psychisch probleem’. In de praktijk blijkt echter dat de symptomen vaak verdwijnen als je deze mensen toch behandelt, ondanks de goede bloedwaarden. Mijn aanbeveling: focus op de symptomen, die zijn het allerbelangrijkst! Een goede diagnose is het halve werk!

Let op: in de symptomenlijsten staan er vetgedrukte symptomen. Dat zijn de belangrijkste symptomen. Als er geen van de vetgedrukte symptomen aangekruist zijn, dan ligt het probleem zeer waarschijnlijk niet op het betreffende hormoon.

In deze opleiding ligt de focus op het in balans brengen van hormonen door middel van coaching op het gebied van levensstijl. Uiteindelijk is het wegnemen van de oorzaak daarbij het einddoel. Symptoombestrijding kan nuttig en levensreddend zijn, maar tegelijkertijd moet de oorzaak zo veel mogelijk weggenomen worden, indien mogelijk. De symptoombestrijder is dan overbodig geworden. Bedenk wel dat een symptoombestrijder bijna altijd een bijwerking heeft. Het lichaam heeft vaak een logische reden om een bepaalde balans in te stellen en als je het lichaam dwingt tot iets anders met symptoombestrijders zal het altijd tegenstribbelen. Door de oorzaak aan te pakken, vraag je het lichaam iets zelf te doen, en dit is altijd beter dan dwingen.

Let op: naast medicijnen kunnen supplementen en behandelingen ook symptoombestrijders zijn.

Medische termen:

 • Een hypofunctie van een endocriene klier betekent een verlaagde werking van die klier, met als gevolg dat de concentratie van het betreffende hormoon te laag blijft. Men spreekt bijvoorbeeld van een hypothyreoïdie (of hypothyreose) en bedoelt daarmee dat de schildklier (glandula thyroidea) te weinig werkt.
 • Een hyperfunctie van een endocriene klier betekent dat de endocriene klier te veel hormoon aanmaakt, waardoor de concentratie ervan in het bloed te hoog is. Als de schildklier te veel werkt, dan noemt men dat hyperthyreoïdie (of hyperthyreose).

-> Terug naar het overzicht van de opleiding hormooncoach

-> Aanmelden bij Sonnevelt Opleidingen

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us