https://www.dehormoonfactor.nl/boek-boodschappencoach

De boodschappencoach

De boodschappencoach: De gids om mee te nemen naar de supermarkt!

Valstrikken van de levensmiddelenindustrie

Paardenvlees vermomd als rundvlees, resistente ESBL-bacteriën in biefstuk, eieren uit Duitse legbatterijen verkocht als biologische eieren, plofkippen en avocadodip waar nauwelijks een avocado aan te pas is gekomen; om nog maar te zwijgen van de overdosis aan chemische toevoegingen in vleeswaren, magnetronmaaltijden en soep: door de talloze voedingsschandalen van de afgelopen jaren lijkt de gang naar de supermarkt verdacht veel op een wandeling door een mijnenveld. Hoogste tijd voor een gids die de onzekere consument de weg wijst langs de valstrikken van de levensmiddelenindustrie: De boodschappencoach!

>>Bestel hier het boek<<

Voedselschandalen

De voedselschandalen die de media halen vormen slechts het topje van de ijsberg. In De boodschappencoach waarschuwt Levensmiddelentechnoloog Moorman de lezer voor tal van minder bekende risico’s en instinkers, zoals:

  • Prijzige diepvriesbiefstukken zijn vaak gemaakt van aan elkaar geplakte stukjes restvlees.
  • Er zitten giftige chemicaliën in de coating van conserveblikken en kartonnen verpakkingen en in het plastic van flessen – en die chemicaliën belanden in de voeding en de drank.
  • Vlees wordt geïnjecteerd met water en waterbindende stoffen, zodat het soms voor wel twintig procent uit water bestaat.
  • Vegetariër? Vrijwel alle vleesvervangers zitten tjokvol smaakversterkers en andere chemische toevoegingen die allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
  • Supermarkten plakken keurmerken op hun producten om aan te geven dat zij gezond zijn –  ook op producten als frietsaus en drop. Zolang de fabrikant maar betaalt.

Kijk hier voor een Supermarkt Safari dat Moorman gaf aan Wakker Nederland.

Oneerlijke levensmiddelen

‘De supermarkt ligt vol met oneerlijke levensmiddelen die ook nog eens slecht voor de gezondheid zijn,’ zegt Moorman. ‘Via het fabrieksvoedsel krijgen we elke dag chemicaliën van alle soorten en maten binnen, plus een overdosis aan suiker, geraffineerd zout en slechte vetten. Door hun producten vol te stoppen met smaakversterkers, verleiden fabrikanten de consument tot overeten, met de huidige vetzuchtepidemie tot gevolg. Ondertussen probeert men ons met misleidende reclamecampagnes, fraaie verpakkingen, creatieve productnamen, ronkende gezondheidsclaims en eigen keurmerken te laten geloven dat we juist béter van supermarktvoer worden…’

Aanraders en afraders

Ondanks de vele misstanden in de voedingsindustrie, hoeft de consument volgens Moorman niet te wanhopen. Tussen de overdaad aan fabrieksproducten die volgens de levensmiddelentechnoloog meer met chemie dan met kookkunst te maken hebben, ligt meer dan voldoende  ‘eerlijke’ etenswaar in de schappen van de supermarkt. Producten van hoge kwaliteit die ideaal voor de gezondheid zijn. Maar hoe vind je die?

Enter De boodschappencoach. Het hart van de gids bestaat uit overzichtelijke lijsten met voedingsmiddelen die zijn ingedeeld bij de ‘Aanraders’ of de ‘Afraders.’  Alle producten zijn voorzien van belangrijke informatie en tips. Dankzij kleurcodes en symbolen ziet de lezer in één oogopslag wat ermee aan de hand is. Een trefwoordenregister achterin maakt het opzoeken van de producten extra eenvoudig.  Omdat het boek een handzaam zakformaat heeft, kan het gemakkelijk naar de winkel worden meegenomen.

Kijk hier voor uitleg van De boodschappencoach aan RTL Boulevard. 

Kritisch en onafhankelijk

Uit praktische overwegingen heeft Moorman levensmiddelen geselecteerd die door de supermarktketens van Albert Heijn en Jumbo worden verkocht. De producten zijn – soms van een ander merk – ook in alle andere supermarkten verkrijgbaar. Er zijn echter geen financiële banden met supermarktketens. De boodschappencoach is strikt onafhankelijk! In natuurvoedingszaken is meer goede voeding te vinden dan in de supermarkt. Daarom heeft Moorman ook producten uit het assortiment van de biologische supermarktketen EkoPlaza geselecteerd die niet in de reguliere supermarkt te koop zijn.

‘Als de vraag naar voedingsproducten zonder schadelijke toevoegingen en bewerkingen toeneemt, wordt het voor de levensmiddelenindustrie en de supermarkten vanzelf haalbaar om daar gehoor aan te geven. Zo komt er steeds meer eerlijke voeding in de winkel. Dat proces wil ik met ‘De boodschappencoach’ stimuleren. Echte keuzevrijheid voor de consument begint bij volledige transparantie.’

Bestel hier het boek<<

De feestdagencoach

Ieder jaar promoot ik dit gratis e-book. Het is een e-book speciaal gemaakt om gezond door de decembermaand te komen. Met dezelfde opmaak als De boodschappencoach maar dan over het eten en drinken rond Sinterklaas en kerst.

Online cursus tot boodschappencoach

Sinds kort kan je ook zelf boodschappencoach worden. Je leert een rondleiding te geven en mensen te coachen naar gedragsverandering in de supermarkt. Je doet nieuwe kennis op over supermarktvoeding en leert de mensen in beweging te brengen met een leuke opdracht en challenge. Mocht je interesse hebben, kijk dan even hier.

 

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
selma van dijk
selma van dijk
8 jaren geleden

ik kijk uit naar dit 3de boek 🙂
maar is het ook als E-readboek te verkrijgen???

Maarten
Maarten
8 jaren geleden

Klinkt als een goed informatief boek. Ik zag dat Bol het ook heeft en hoop dus dat dit bij Selexyz ook te koop is.

Anoniem
Anoniem
7 jaren geleden

Beste Ralph Moorman, Ik heb je boek de boodschappencoach met veel interesse en plezier gelezen. Toen ik het uit had rezen er bij mij toch nog wat vragen op waar ik zelf geen antwoord op heb gevonden. 1) Mijn eigen bouillon trekken voor het maken van soep, jus etc. is mij toch teveel werk gebleken en ook is de smaak niet naar wens. In de boodschappencoach raadt jij als alternatief de bouillonblokjes aan van Healthy Planet. Echter zijn deze blokjes niet in te koop bij de Jumbo waar ik altijd mijn boodschappen haal. Ik heb een ander merk gevonden (waarvan… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Anoniem
7 jaren geleden

1) Lastig te zeggen. Plantaardige extracten vind ik een beetje duister. Biologisch wil niet altijd zeggen dat iets gezond is. Er is ook biologische suiker… Voor soep kun je evt. ook zelf verse kruiden, peper, zout en een laurierblaadje gebruiken.
2) Je correspondentie ontbreekt maar zie 1
3) Aan dit soort thees is vaak wat suiker toegevoegd, dat zou het natuurlijk aroma kunnen zijn
4) Ascorbinezuur is inderdaad vitamine C.

Krasi
Krasi
7 jaren geleden

Beste Ralph,

Ik heb ‘De Boodshappencoach’ net gelezen, tja, beter laat dan nooit….. Een top boek, dank!

Mijn vraag gaat over cassave, is dat een betere alternatief voor de aardappel of juist niet? Ik vermijd eten van aardappels vanwege de zetmeel erin dat in het lichaam wordt omgezet tot suiker, moet wat afvallen.
Maar hoe zit dat met de cassave? En als dat geen goed alternatief is wat dan wel? Ben een beetje moe van alleen maar zoete aardappels eten, vandaar.
Ben heel benieuwd naar je mening, alvast bedankt.

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Krasi
7 jaren geleden

Beste Krasi,

Koolhydraten zitten in aardappel, zoete aardappel, cassave etc. De kunt is om te variëren en te combineren. Als je wilt afvallen kun je ook de Hormoonfactor eens lezen. Daar vind je een goed uitleg hoe je het beste af kunt vallen

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Nicoline Maters- Maarschalk Meijer
Nicoline Maters- Maarschalk Meijer
6 jaren geleden

Ik heb De Boodschappencoach met veel plezier gelezen en altijd in de aanslag om te kijken welke voedingsmiddelen aan te raden zijn. Toch zijn er nog een paar veel verkochte supermarkt artikelen die ik mis. Bij deze: Is er smeerkaas die niet apert ongezond is? Ik kon niets over smeerkaas vinden. En koffiemelk/room? (ik houd nl niet van koffie met gewone- of amandelmelk) Is er een soort die (nog net) mag? Is falafel (een eeuwenoud vegetarisch hapje uit het Midden Oosten) nu net zo ongezond als allerlei in de supermarkt verkrijgbare in elkaar geknutselde vegaburgers?? Of mag Falafel juist weer… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Nicoline Maters- Maarschalk Meijer
6 jaren geleden

Beste Nicoline,

Blijf altijd etiketten lezen. Ook al staat er op:”Glutenvrij” of “Zonder Suiker”, kijk wat er wel inzit.
Ontgeurd kokosvet is vaak behoorlijk bewerkt en bedenk waarom een product goedkoop is.Spelt bevat nog steeds gluten.. Als je gezonder wil leven, is dat een bewustwording. Veel opzoeken en lezen, lezingen bezoeken etc.

Succes!
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us