dhea

10 voordelen van het superhormoon DHEA

Last van een hardnekkig buikje? 50 mg DHEA per dag verminderde buikvet bij oudere mannen en vrouwen zonder dat zij daar enige moeite voor deden…

Wat is DHEA?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) wordt door de bijnieren gemaakt van cholesterol en is het meest voorkomende hormoon in je lichaam. Het dient als grondstof voor tal van andere hormonen. Het wordt bijvoorbeeld via een reeks tussenstappen omgebouwd tot testosteron. De afname van deze hormonale grondstof heeft daarom consequenties voor een hele reeks hormonen.

De eigen productie van DHEA gaat hard achteruit

Al vanaf ongeveer je 25e holt de productie snel achteruit. Ten opzichte van je twintigste is dit hormoon op je veertigste gehalveerd, terwijl er op je 65e slechts 10 tot 20 procent van je hoogste jeugdige peil resteert. De aanmaak van dit hormoon daalt zo consequent, dat de DHEA-spiegel geldt als een goede biomarker voor je biologische leeftijd.

Anti-aging advies: houd je DHEA-spiegel op jeugdig peil

Anti-aging-specialisten vinden dit hormoon bij uitstek een ‘anti-aging-hormoon’ en stellen dat je dit hormoon je leven lang op jeugdig niveau moet houden. Dit kan eenvoudig door supplementen te slikken. Bejaarde muizen die tijdens experimenten dit hormoon kregen, bleven 50 procent langer leven, gingen jonger uitzien (de vacht werd dikker en ging weer glanzen), kregen een beter geheugen, werden potenter en slanker en kregen een sterkere afweer. Dat het ook zo geweldig bij mensen werkt, is daarmee natuurlijk niet gezegd. Studies met mensen laten wisselende resultaten zien.

De 10 belangrijkste claims van anti-aging artsen:

DHEA…

  1. beschermt het brein tegen aftakeling en Alzheimer
  2. verbetert het geheugen van ouderen
  3. beschermt hart en bloedvaten
  4. versterkt de afweer (populair bij hiv-patiënten)
  5. verbetert de huid (het wordt daarom ook in crèmes verwerkt)
  6. remt botontkalking
  7. vergemakkelijkt afvallen
  8. reduceert vet, vooral rondom de buik
  9. vermeerdert spiermassa (sommige bodybuilders slikken megadoses)
  10. verhoogt lichaamseigen productie van testosteron en groeihormoon.

Het aanvankelijke enthousiasme over dit hormoon in de jaren negentig als libidoversterker, schild tegen Alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker is de laatste jaren wat gedoofd, omdat de aanvankelijk hoge verwachtingen niet helemaal zijn waargemaakt door latere experimenten. Dit hormoon is echter bezig met een verrassende comeback als buikvetbestrijder.

Tijdens een onderzoek uit 2004 vielen Amerikaanse ouderen (65 tot 78 jaar) gemiddeld 0,9 kg af toen zij zes maanden lang dagelijks 50 mg DHEA slikten. Iets minder dan een kilo afvallen lijkt weinig, maar ze hadden er niets voor gedaan of gelaten. Bovendien verdween het meeste vet uit de buikstreek en nam de insulinegevoeligheid van de spiercellen toe.

Leeftijdgenoten die ter controle een nepmiddel hadden geslikt, waren in dezelfde tijd langzaam gemiddeld 0,6 kg zwaarder geworden.

De weldadige effecten zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk toe te schrijven aan de algemene hormonale verbeteringen die DHEA-supplementen bewerkstelligen. Extra inname van dit hormoon  krikt de aanwezigheid van het belangrijke groeihormoon en haar omzettingsproduct IGF-1 op.

Volgens Spaanse studie met menselijke vetcellen in een reageerbuis, heeft DHEA ook rechtstreeks effect op vet en volgens een andere studie gebeurt dat omdat dit hormoon de genexpressie van vetcellen reguleert.

Mannen die bij een Italiaans onderzoek een jaar lang dagelijkse 25 mg DHEA slikten, zagen een reeks hormonen verbeteren; zo steeg hun vrije testosteron. Dat zijn belangrijke argumenten om dit hormoon te gaan slikken.

Stressreductie verhoogt DHEA-spiegel

Ontspannen en negatieve gedachten aan de kant zetten is ook een goede manier om je eigen DHEA productie te stimuleren. Proefpersonen die in 1998 een stressreductieprogramma volgden, zagen na een maand hun DHEA-spiegel met 100 procent stijgen.

Vanaf je veertigste kan DHEA-suppletie zinvol zijn

Vanaf je veertigste is je DHEA-spiegel gegarandeerd onder jeugdig peil gezakt en is suppletie het overwegen waard – ook als je geen dikke buik hebt. Er zijn geen langetermijnstudies gedaan naar effecten en bijwerkingen, maar in studies die een jaar duurden, zijn nooit bijwerkingen gevonden bij doseringen tot 50 mg per dag. Meestal wordt geadviseerd 25 tot 50 mg per dag te slikken. Terwijl dit hormoon in de VS vrij verkrijgbaar is, kun je het in Nederland alleen op recept bij een apotheek kopen.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Tip: In het boek ‘Check je houdbaarheid’, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen en vrouwen.

(228stemmen, gemiddeld: 3,65 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
127 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kimberley pex
kimberley pex
5 jaren geleden

Tegen burn out, tegen CVS, goed voor nachtrust, meer energie, bij chronische darmziektes , enz enz enz enz.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  kimberley pex
5 maanden geleden

En nog een heel belangrijk punt : je hoeft nooit meer creme te gebruiken , de huid wordt soepel, en is niet meer droog. Bij Sjögren raadt iedere internist DHEA aan.

kimberley pex
kimberley pex
5 jaren geleden

Wordt trouwens ook doping genoemd, want het is gewoon een bijnierschorshormoon, dat behoorlijk afneemt bij het ouder worden. Daarom de aftakeling bij ouderen. Moet eigenlijk gewoon kostenloos verkrijgbaar worden in Nederland ,dan zou het logische gevolg zijn; flinke afname van ouderdomskwalen en ziektes . o.k. wie ben ik………………..

Hans caspers
Hans caspers
Antwoord aan  kimberley pex
2 jaren geleden

Hoe snel werkt Dhea?

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Hans caspers
2 jaren geleden

Na 10 dagen voel je de energie van vroeger terugkomen. Nooit gebruiken voor je 30 e. Maar na 40 jaar is het belangrijk dit levenshormoon op peil te houden. Stress en ziekte laten het DHEA gehalte snel zakken.

Emelia van lunteren
Emelia van lunteren
Antwoord aan  kimberley pex
1 jaar geleden

Ik slik het al jaren ben er heel blij mee

Marjolein
Marjolein
Antwoord aan  Emelia van lunteren
8 maanden geleden

Hallo ik lees dat je het al jaren gebruikt, hoeveel mg per dag? En ondervindt je ook bijwerkingen?
Mvg Marjolein

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Marjolein
5 maanden geleden

Ligt eraan hoe oud je bent. Hoe ouder hoe minder je aanmaakt, en bij burnout gaat dat héél snel omlaag.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Marjolein
5 maanden geleden

50 mg is de normale dosis . Boven de 40 jaar (eigenlijk ook al 30 jaar) is dit een aanvulling tegen verdere aftakeling ; aftakeling begint al bij 25 jaar…….onvoorstelbaar , met 25 zit je op de piek van je gezondheid, ik lees t overal, het is ook algemeen bekend. Rond 25 jarige leeftijd heb je ook de beste zwangerschappen, de gezondste kinderen en de gemakkelijkste bevallingen Het is nu bewezen dat iedere lichaamscel DHEA bevat– ik lees er alles over op sites waar onderzoeken staan beschreven , in de V.S. natuurlijk weer, daar zijn ze mijlenver vooruit wat preventie… Lees verder »

Jenneken de Leeuw
Jenneken de Leeuw
5 jaren geleden

Je kunt het supplement DHEA gewoon bestellen op het internet. Zonder verzendkosten binnen vier dagen in huis!

Miriam
Miriam
Antwoord aan  Jenneken de Leeuw
3 jaren geleden

Waar dan precies? Ik krijg het nu voorgeschreven door een anti ageing arts maar heb het liever zelf in de hand. Tezamen met pregnenolone gebruik ik het en mijn langdurige haaruitval is gestopt en er groeien allemaal nieuwe haartjes aan. En dat na 8 jaar haaruitval en (uiteindelijk) weinig haar op mijn hoofd. Ik zie het weer aangroeien, dus ik ben groot fan!

rieke
rieke
Antwoord aan  Miriam
5 maanden geleden

Was een tekort aan DHEA hormoon de reden van je haaruitval?

Roosje
Roosje
5 jaren geleden

Ik las ergens dat DHEA gevaarlijk kan zijn na de overgang, omdat dit dan weer juist borstkanker bevordert, is daar u iets over bekend?
Ik wil namelijk de creme gaan gebruiken van iherb.com Life Flo Health, progestacare complete, met pregnenolone en 7-keto dhea. Ik gebruik al heel lang progesterone creme van dr Lee maar progesterone zorgt voor zwakkere darmprestaties dus ik dacht dit is misschien iets voor mij…

Els Berghout
Els Berghout
Antwoord aan  Roosje
4 jaren geleden

ben je al overgestapt? en wat is het effect na stoppen met de creme? ik twijfel… de creme of DHEA tabletten

TJH
TJH
5 jaren geleden

En nu de ham vraag: hoe kan men dit wel verkrijgen? welke site is betrouwbaar en welk merk?

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  TJH
4 jaren geleden

Via de huisarts of endocrinoloog of immunoloog. Heel veel mensen hebben n véél te laag DHEA gehalte blijkt bij bloedtesten. Had ik dus ook. Finale uitputting is dan t gevolg. Je krijgt t met een machtiging van de arts. Je kunt t ook laten maken bij n apotheek, als die daartoe bereid is, ik weet niet of je dan iets aantoonbaars moet hebben, burnout, Sjögren, bijnieruitputting…..

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  kimberley pex
1 jaar geleden

Life Extension , nu verkrijgbaar bij bol.com !

R.Veringmeier
R.Veringmeier
Antwoord aan  TJH
1 jaar geleden

Ik verkoop hem op mijn website “vitaminewinkel Geerde”, topmerk “Life Extension”.

An
An
5 jaren geleden

Bestellen kan je Bij xxl nutrition van het merk natrol.

Tjitske
Tjitske
Antwoord aan  An
5 jaren geleden

Bedankt voor je reactie maar heb wel E
even navraag gedaan over het merk Natrol. Helaas gebruiken ze additieven die geen nutrionele waarde hebben.

Tjitske
Tjitske
Antwoord aan  Tjitske
5 jaren geleden

En die de opname van werkzame stoffen vertraagd.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Tjitske
2 jaren geleden

Dat klopt helemaal.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  An
5 maanden geleden

KLOPT !!! En die zijn betrouwbaar ***

Astrid Roest
Astrid Roest
5 jaren geleden

Ik slik al 25 mg. dheas omdat mijn hypofyse niet werkt, maar de arts wil dit verminderen omdat het in mijn bloedwaardes al teveel zou zijn. Jullie hebben het over 50 mg. bijslikken terwijl jullie lichaam ook nog zelf aanmaakt. Er zijn amper bijwerkingen bekend. En het omzetten naar IGF1 is niet zonder gevaar. Teveel groeihormoon betekent ook groei van tumoren in je lichaam. Ik vind het eng hoor om zomaar te verhogen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Astrid Roest
4 jaren geleden

Ja Astrid, je hebt gelijk. Is ook echt niet goed als je niks mankeert. Mijn DHEA waarde was echt veel te laag door de onmenselijke stress met al mn darmoperaties. Opgebrand. Dus nodig. Mensen met een goed gehalte hoeven dit helemaal niet te slikken. Hoewel met t ouder worden het Dhea peil flink kan zakken. Toch raad ik ook iedereen aan ; vraag even bij je huisarts om op Dhea te prikken . ( En eventueel ook cortisol en schildklier,FT4 FT3 TSH, deze gaan altijd samen de strijd aan in het lichaam, hypofyse hoort hier ook bij , net zoals… Lees verder »

Johann Zwiers
Johann Zwiers
Antwoord aan  Astrid Roest
4 jaren geleden

Hallo Astrid,
Waar kan ik de beste dhea krijgen, om me wat fitter te voelen, kan niet meer door het huis lopen van vermoeidheid, Dysautonomie, para-sympatisch systeem doet niets meer. Verstoring van de hele energie voorziening, als gevolg van een mislukte ooroperatie, en inspuiting van kontrastmiddel Urografine 6 dagen lang 10 cc, een grote ramp

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Johann Zwiers
4 jaren geleden

Johann , dit is een vreselijk verhaal. Kunt U naar de huisarts gaan ? en dringend een verwijzing voor een endocrinoloog vragen. En daar een totaal 24 uurs of 7 dagen onderzoek; dat houdt in bloed en urine over 24 uur,steeds 24 uur dan kun je schommelingen goed zien,kan ook thuis gewoon verzameld worden en dan naar t lab. Of , als de huisarts er verstand van heeft , zelf de bijnierwaardes prikken. Allemaal. En de hypofyse, en schildklier. Vreselijk als dingen misgaan, ik weet er alles van, toch blijven hopen en vragen, en erop staan dat iemand U helpt,… Lees verder »

Janneke
Janneke
Antwoord aan  Johann Zwiers
4 jaren geleden

@Johann. Meestal is het niet één middeltje maar zou je moeten uitzoeken wat je precies nodig hebt. Ook bv vitaminen, mineralen en andere stoffen. En ik weet niet of verstoringen door medisch handelen cq mishandelen allemaal te verhelpen valt. Ben zelf bij iemand die voor me uittest wat mijn lichaam nodig heeft dmv electroacupunctuur.

Annemieke
Annemieke
Antwoord aan  Johann Zwiers
3 jaren geleden

Beste Johan, het lichaam kan behoorlijk verstoord raken na inname medicatie. als je er nog last van hebt: je kunt opvragen of deze stoffen te ontstoren zijn bij een klassiek homeopaat die met CEASE werkt

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Johann Zwiers
3 jaren geleden

Pas zag ik DHEA bij Bol.com staan ! 2018 is t nu. Wat een vooruitgang. Sterkte en succes.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  kimberley pex
5 maanden geleden

Nu bij verschillende online winkels die sportvoeding verkopen ! 2021

Gerda Tol-van Dijk
5 jaren geleden

Het is altijd goed om je hierin te laten begeleiden. Zomaar, op eigen houtje, hormonen slikken ik niet raadzaam.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Gerda Tol-van Dijk
2 jaren geleden

Klopt helemaal. Maar met de bloedtesten op DHEA en andere endocriene stoffen , bij 40 plussers, is het diep triest gesteld , zei de internist destijds. Hij wist dat DHEA veel ziektes kan voorkomen, maar als je als art in een regulier ziekenhuis werkt, is het niet de bedoeling dat alle artsen dan werkloos worden, door info te geven hoe je van alles kunt voorkomen, met o a DHEA. Dat zou zo ‘n arts ook zijn baan kosten. Reguliere is gewoon pappen en nathouden. Kanker en dementie zijn ook te voorkomen(niet alle gevallen) maar met heel veel informatie op te… Lees verder »

Narda
Narda
5 jaren geleden

Hallo tjh, ik heb in mijn praktijk een zeer hoogwaardige formule (ook 1 speciaal voor vrouwen) waar geen additieven in zitten. 100% natuurlijk en ook geschikt voor Veganisten en Vegetariërs. Geen gluten, soja, lactose, suiker en kleurstoffen. Voor meer informatie zie
http://www.supervitamientje.nl

Annick besbrugge
Annick besbrugge
Antwoord aan  Narda
2 jaren geleden

Ik kan het niet vinden.graag wat meer uitleg. Groeten annick

Astrid
Astrid
5 jaren geleden

Maar mijn endocrinoloog zegt dat ik dat niet moet en omdat ze er geen ervaring meehebben. Hij vindt het helemaal geen goed idee dat mensen met een goed werkende hypofyse die zelf dhea aanmaken er ook nog eens 50 mg bij gaan slikken. Hij vond het onverantwoordelijk. .

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Astrid
4 jaren geleden

Heeft hij dan n bloedtest gedaan, of zegt hij maar iets ??? ps DHEA is geen hypofyse- maar een bijnierschorshormoon !

VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
Antwoord aan  kimberley pex
2 jaren geleden

Wordt aangestuurd door je hypofyse 😉

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
5 maanden geleden

O K ! Daar wil ik alles over weten. Bedankt.

kimberley pex
kimberley pex
5 jaren geleden

Als je je laat testen (bloedprikken) bij een immunoloog of endocrinoloog , en de waarde is i.d.d. triestig laag , krijg je met een machtiging voor de zorgverzekeraar DHEA op recept. ‘n Huisarts weet niet zoveel over werking van DHEA, ga daarom naar een specialist. Bij burnout, CVS en andere uitputting , slapeloosheid en daardoor depressie is DHEA een wondermiddel. Als de waardes goed zijn hoef je geen DHEA te slikken, dan komt de vermoeidheid ergens anders vandaan. B12 -, ijzer- eiwittekort of wat anders.

Anneke
Anneke
Antwoord aan  kimberley pex
1 maand geleden

Daar heb je dan een doorverwijzing van je huisarts voor nodig toch?… wat als je die niet krijgt (wel al hebt gevraagd)

Helen
Helen
4 jaren geleden

Is dhea wel of niet tumor bevorderend…
Ik slik 25 mg per dag tegen osteoporose.
Dit op aanraden van een vrouwenpoli.

Vitalerzijn - Lenn Voortmeijer
Vitalerzijn - Lenn Voortmeijer
Antwoord aan  Helen
2 jaren geleden

Beste Helen, laat voor alle zekerheid je DHEA in je bloed bepalen. Meten is weten 😉

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Vitalerzijn - Lenn Voortmeijer
2 jaren geleden

i d d , gewoon naar de arts ,internist, endocrinoloog, of huisarts gaan. Een DHEA waarde van 8 geeft al flinke energie. Mensen boven de 40 hebben steeds lagere waardes, dat begint al langzaam na je 30 e. De vermoeidheid bij ouderen ligt vooral aan een DHEA tekort. *** Het levenshormoon*** noemen ze het in de V.S.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Helen
2 jaren geleden

Nee DHEA is geen middel om kanker op te wekken natuurlijk. Het is een levenshormoon. En broodnodig. Een laag normale waarde kan al fikse uitputting geven. Dan zegt zo n artts dat de waarde ok is, Tussen 1,7 en 12 is goed, dus je ziet hoe ruim ze het nemen. Als je gaat overdoseren , dat is natuurlijk niet goed. Er zijn veel sporters die het nemen voor hun prestaties, maar dat zijn megadosissen, super ongezond. Een arts kan de waarde in de gaten houden, kun je gewoon vragen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Helen
5 maanden geleden

Alleen als dat erfelijk bepaald is. Hormoongevoelige tumoren.

Floor
Floor
4 jaren geleden

Kan je als vrouw haaruitval krijgen van DHEA.Ik wil dit namelijk gaan gebruiken.
Ik heb namelijk al dunner wordend haar.

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Floor
4 jaren geleden

Beste Floor,

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er geen bijwerkingen gevonden bij een bepaalde dosering. Toch zou ik niet op eigen initiatief DHEA gaan slikken maar goed uit laten zoeken, bijvoorbeeld door een orthomoleculair arts of therapeut, waar jouw haaruitval vandaan komt. Er zijn meerdere oorzaken voor haaruitval,.

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Annick besbrugge
Annick besbrugge
Antwoord aan  Gerda van Dijk
2 jaren geleden

Ik had haaruitval door een hyper werking van mijn schildkliet

VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
Antwoord aan  Annick besbrugge
2 jaren geleden

Beste Annick,
door wie is je dit verteld? Ik zie vaak dat haaruitval komt door een hypo-werking van de schildklier.

Thera
Thera
Antwoord aan  VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
2 jaren geleden

Beste Floor ik heb het ook haaruitval bij hyper/graves

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Floor
4 jaren geleden

Beste Floor, dat gebeurt alleen , en ook nog niet bij iedereen , in hele hoge doseringen, 100-den mg p.d.

Desiree
Desiree
4 jaren geleden

DHEA is inderdaad een bijnierschorshormoon. Maar de bijnieren worden door de hypofyse aangestuurd. Dus problemen met de hypofyse betekent vaak ook problemen met de bijnieren. Zelf slik ik ook DHEA vanwege hypofyse-/bijnierproblemen. Ik zou het nooit slikken zonder recept van een endocrinoloog. Het is immers niet voir niets niet vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt het hier wel over hormonen. Een disbalans hierin kan veel ellende veroorzaken en dat moet je jezelf niet aanoeten wien doen.

Liesbeth
Liesbeth
Antwoord aan  Desiree
8 maanden geleden

Ik krijg niet eens een verwijzing naar endocrinoloog,ondanks dat geteste cortisolwaarde hoog is.ik kan niks meer letterlijk mn bed niet maar kan ook helemaal niet meer slapen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Liesbeth
5 maanden geleden

Dat is heel triest, hoge cortisol veroorzaakt op den duur totale burnout. Ik zou zeggen; neem het heft in eigen hand ! Begin met 25 mg , dat cortisol moet omlaag. Of zoek een andere huisarts. Want dit is echt niet normaal.

In8
In8
4 jaren geleden

Op een andere site lees ik dat hier wel een waarschuwing op z’n plaats is: voor vrouwen tot aan de overgang is DHEA ook goed om de kans op borstkanker te verminderen, maar voor vrouwen na de overgang is de kans op borstkanker juist verhoogd door gebruik van DHEA. Daar wordt aangegeven dat je altijd een goede mix van DHEA/oestrogeen/progesteron zou moeten gebruiken in dat geval. En wat precies een goede mix is, moet dan samen met de huisarts worden bekeken. Daar wordt dus enige voorzichtigheid geadviseerd.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  In8
5 maanden geleden

Een huisarts weet hier niks van. Een goede internist of endocrinoloog wel, maar ook die weten het niet allemaal. Burnout is de laatste 20–hoogstens 30 jaar pas in beeld. Door de hoge druk in de maatschappij. En dat gaat ten koste van je bijnieren. Er zijn nog geen specialisten in burn-out , dat zal zeker een nieuw vak worden in Nederland. Met een nieuwe uitgebreide studie.

Caro
Caro
4 jaren geleden

Verwarrend al deze berichten over dhea…wel of niet zonder advies arts/test gebruiken?

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Caro
3 jaren geleden

Bij heftige klachten die wijzen op een flink tekort aan DHEA, wat héél vaak voorkomt in dit tijdperk van burnout, echt even de huisarts vragen om te prikken, of een doorverwijzing. In de U.S.A. gebruikt bijna iedereen het, zoals een vitamine pil, gewoon in bij de drogist verkrijgbaar. Bij het ouder worden zakt DHEA , soms tot een waarde dat je niks meer kunt doen. Triest dat in Nederland overal zo’n drama over wordt gemaakt, wetten regels, proeven met proefdieren (totaal zinloos , want het effect is al bekend) Ook vele ziektes worden ermee bestreden of voorkomen. ok We lopen… Lees verder »

Jeyan S
Jeyan S
Antwoord aan  kimberley pex
3 jaren geleden

Hoi Kimberley Pex,

Vraag aan jou (gezien je ervaring):

Ik heb sinds maart ook last van burnout/bijnieruitputting klachten en tijdens de afgelopen periode veel geprobeerd. Prikken bij de huisarts, 2 natuurartsen bezocht, supplementen geslikt en rust genomen etc etc.
14 november heb ik een afspraak bij een endocrinoloog omdat ik echt het gevoel heb dat er wat ontbreekt/tekortschiet. Is er iets wat je mij kan meegeven wat zeker besproken moet worden of getest moet worden?

Ik ben benieuwd….

Groet,

Jeyan

Annick besbrugge
Annick besbrugge
Antwoord aan  Jeyan S
2 jaren geleden

Idem, en nu schildklierproblemen. Dus allemaal na mijn menopauze. Nu bij hormonen arts dokter Hertoghe. In Brussel. Voel me al veel beter.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Annick besbrugge
5 maanden geleden

Ja, schildklier, bij mij zat een helft vol cystes , dus eruit gehaald. Te weinig schildklier hormoon kun je compenseren met euthyrox , ik pak ook nog kelp( dat raadt me iedereen af, maar jodium heeft n mens nou een maal broodnodig !) Er ontstaan zelfs schildklier problemen door een fiks jodium tekort ! Als je hypo hebt, niet gebruiken als je hyper hebt, dan wordt de helft lamgelegd, met “de slok”. Hyper herken je aan uitpuilende ogen en superstressgevoel.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Jeyan S
2 jaren geleden

Och ik lees het nu pas. Ik hoop dat hij getest heeft op schildklier T4 T3 en TSH
,FSH(eierstokken)hypofyse, en alle stoffen die in de bijnieren worden gemaakt o a DHEA. Wat erg, ik kijk maar een keer op de zoveel tijd naar deze site, om te kijken of Nederland iets is vooruitgegaan in het reguliere gebeuren. Succes alsnog, groet,kim.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Jeyan S
2 jaren geleden

Vraag alle uitslagen ! Dat moeten ze uitprinten als je dat vraagt. Hou zelf een dossier bij, doe ik ook al tientallen jaren. Zelf kun je op internet de uitslagen controleren. Want als een arts zegt het is goed , dan zit je tussen een extreem laag of extreem hoge waarde . Die waardes zouden ze ze eigenlijk minder ruim moeten maken, omdat heel veel klachten al ontstaan bij laag of hoog normaal.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Jeyan S
2 jaren geleden

Ook magnesium raakt uitgeput bij burnout, daar zou men eigenlijk 1000 tot 1500 mg in n paar verschillende vormen van moeten nemen . citraat -chelaat- oxide-schussler -enz. Ook vitamine C is hoognodig bij uitputting, is anti oxidant(oxiderende stress, wordt je gewoon ziek van) en omega 3 bijv. lijnzaadolie, of de ouderwetse levertraanolie. Bij uitputting vréét het lichaam bouwstoffen, dus alles moet aangevuld worden. Het is een noodtoestand in het lichaam.

Erna
Erna
Antwoord aan  Jeyan S
1 jaar geleden

Hallo Jeyjan, Hoe was het nog verlopen bij de endocrinoloog? Graag hoor ik van je. Ik wil ook dhea nemen. Weet alleen niet welk merk het beste is. Want ik ben zo vaak uitgeput. Zeker sinds de overgang…

Hans caspers
Hans caspers
Antwoord aan  kimberley pex
2 jaren geleden

Na vasstelling van burn out,heeft mijn arts 30mg DHEA voorgeschreven. Ik neem dit nu een week,waarschijnlijk nog te vroeg om al effect te voelen,maar ik volg wel de logica van de werking van DHEA. Ik heb een uitgebreide hormonentest laten doen via Nordic. Heel veel problemen(zoals burn out,depressie,bijnieruitputting..) hebben te maken met een hormonen disbalans. Belangrijk om dit te laten testen.

Buckyball
Buckyball
Antwoord aan  Hans caspers
2 jaren geleden

Beste Hans, Welke uitgebreide test heb je gedaan bij Nordic? Interessant! Ik lees de website net even wat door. Ik kwam hier terecht bij deze discussie omdat ik las in een facebookgroep dat een Amerikaanse moeder van een meisje van 10 met een haarziekte, vertelde dat haar wimpers en wenkbrauwen weer terugkomen met 4 dagen x 25mg DHEA. Ik heb dezelfde auto immuunziekte alopecia areata en een ortho arts die ik 2 weken geleden raadpleegde deed een test en daar kwam bijnierproblematiek uit. Ik slik iig visolie en vit D. En DHEA lijkt me wel interessant om te proberen. Behalve… Lees verder »

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Hans caspers
5 maanden geleden

FIJN !!! Dat er artsen zijn die dit tot op de bodem uitzoeken ! Groeten , kim.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Caro
5 maanden geleden

Boven de 30 —40 begint een mens af te takelen , de een sneller dan de ander. Stress, roken, scheidingen, werksfeer, chronische ziektes (ik had colitis, hij is eruit) mishandeling door partner(!) rouw, suiker en snelle koolhydraten…….. enz , allemaal factoren om snel oud te worden.

Rachelle
Rachelle
4 jaren geleden

Ik ben nu 55 en gebruik het al jaren in combi met de anti conceptiepil. Ik ben nog steeds niet in de overgang, zie er (zonder fillers en andere cosmetische ingrepen) uit als 45. Mijn lijf wordt vaak zelfs nog veel jonger ingeschat. Natuurlijk gebruik ik het niet op eigen houtje, maar in overleg met een antiverouderingsarts. Iedere 3/4 jaar laat ik mijn bloedwaarden testen zowel op DHEA als andere essentiële waarden. Ik slik daarnaast niet alleen multi vitamines (van een goed merk want goedkope troep wordt niet goed opgenomen) maar ook bijvoorbeeld Q10 en vitamine K. Alles in overleg… Lees verder »

catherine
catherine
Antwoord aan  Rachelle
4 jaren geleden

Ik zou echt uitkijken met zomaar hormonen en zelfs vitamines te slikken. Zelf heb ik zeker 10 jaar een goede multi geslikt omdat ik in de veronderstelling was dat alleen de K A D E vitamines zouden kunnen gaan stapelen,niet waar dus!! Ik kreeg neurologische klachten en door een toevallige uitgebreide bloedtest bleek dat mijn B6 veels te hoog was. Meteen gestopt en na paar maanden zijn de klachten weg! Ook ik heb diverse orthomoleculaire artsen gehad en nooit is mij erop gewezen dat dit schadelijk zou kunnen zijn. Wel dus! En, ik ben 58 gebruik geen fillers o.i.d. en… Lees verder »

VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
Antwoord aan  catherine
2 jaren geleden

Dat je vitamine B6 te hoog was, kan met meerdere factoren te maken hebben. Het kan zijn dat andere B-vitaminen en mineralen (die de opname in de cellen van B6 bevorderen) te laag in je cellen waren, waardoor er teveel in het bloed kwam. Tegenwoordig kennen we de actieve vorm van B6, waardoor de kans op stapeling van B6 aanzienlijk vermindert.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  catherine
2 jaren geleden

B6 stapeling !!! Ja ook een drama , kan ook ontstaan door maagzuurremmers. Een laag maagzuurgehalte zorgt voor foute bacterieen die B6 omhoog laten schieten. Dan heb je dus echt overal pijn, niet normaal. En B6 wat ze overal ingooien. Bij iedere pil krijg je extra een flinke dosis B6 .

Natascha
Natascha
Antwoord aan  Rachelle
4 jaren geleden

Rachelle mag ik vragen bij welke anti verouderingsarts jij loopt? Groetjes Natascha

Ed van Drie
Ed van Drie
Antwoord aan  Rachelle
3 jaren geleden

Beste Rachel, ik zoek ook een anti verouderings arts, kun je mij iemand aanbevelen?
Mvg

Annick besbrugge
Annick besbrugge
Antwoord aan  Ed van Drie
2 jaren geleden

Dokter Hertoghe in brussel

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Rachelle
2 jaren geleden

Klopt met anticonceptie stel je de overgang gewoon uit , kunstmatig. Ik was 40 ! toen ik in de overgang kwam. Vreselijk. Door eierstokcystes die ik non stop aanmaakte. En die weer kapot sprongen , met alle gevolgen van dien. Daarna de schildklier cystes….een halve s k eruitgehaald, dus euthyrox. Ben pas op latere leeftijd met oestrogeen begonnen want alles begon te slijten heupen rug, drama drama, opvliegers, drijfnat dag en nacht, en toen de fikse crohn opvlammingen. met abcessen. Een hels leven, maar daardoor wel als een bezeten gaan lezen, leren, uitzoeken enz. Het is begonnen met de endocriene… Lees verder »

Janneke
Janneke
Antwoord aan  Rachelle
2 jaren geleden

De pil zorgt voor verlies aan tal van vitaminen en mineralen. Bloedonderzoek zegt weinig over tekorten. Bovendien ontregelt de pil nog veel meer in je lichaam, wat na het stoppen niet zomaar herstelt. Heel hoogstwaarschijnlijk zat je bij het schrijven van je reactie allang in de overgang maar misschien dat je in de war bent met de menopauze. Als een pilletje dat je eisprong onderdrukt zorgt voor een bloeding elke maand zegt dat ook weinig over al dan niet nog menstrueren.

Tanyelı
Tanyelı
4 jaren geleden

IK wılde laten weten dat ık er echt van op knap. Mıjn natuurarts . Ik gebruık daarnaast pregnenolon. En thyroıd.En vıtamıne supllementen zoals omega 3, l glutamıne, l argınıne, l ornıtıne, vıt d, l carnıtıne,

En vıtamıne c

Verder appelazıjn

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Tanyelı
2 jaren geleden

Fijn. Altijd goed nieuws als iemand ergens baat bij heeft. Heerlijk voor je. groet ,kim.

peter
peter
4 jaren geleden

Ben als man van 55 jaar altijd zeer moe, ben al helemaal onderzocht, en er is niets te vinden. Ben zelfs al onderzocht in een UZ Leuven. Slik tien pilletjes per dag, o.a Q10, selenium zink, ijzer enz, maar niets helpt. Mijn arts spreekt nooit over een DHEA tekort, kan dit ook het probleem bij mij als man zijn?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  peter
4 jaren geleden

Beste Peter,

Lees ook het artikel van Ralph eens over de schildklier. Misschien herken je daar iets in?

M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

katja
katja
Antwoord aan  peter
4 jaren geleden

Zeker eens laten tegen DHEA waarde, kan ook als man de oorzaak zijn.

Kimberley Pex
Kimberley Pex
Antwoord aan  peter
3 jaren geleden

Peter , zeker kan een laag DHEA gehalte een grote oorzaak zijn . Snap niet dat ze in Leuven niet naar de bijnierfuncties/DHEA (en misschien ook cortisol) hebben gekeken?? Slechtwerkende bijnier, of uitgeputte bijnieren kunnen je finaal lamleggen. Vraag het aan de huisarts, die kunnen gewoon DHEA aanvinken op het formulier bloedtest. Ja, en zoals Gerda schrijft; schildklier, daar kun je van omvallen als je ‘n tekort hebt aan schildklierhormoon. En natuurlijk B 12 waar steeds meer mensen last van hebben. Een laag normaal waarde is al als een ware veldslag om de dag door te komen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  peter
3 jaren geleden

Ja, bij man en vrouw, dat maakt niks uit. De productie van de bijnierschors is het probleem, gewoon een ouderdomskwaal. Bij man /of vrouw.

Yvette
Yvette
Antwoord aan  peter
3 jaren geleden

Kan ookbvitamine b12 tekort zijn. Laat je bloed controleren op dhea . B12. Werking bijvoeren. Sucses !

Annick.besbrugge
Annick.besbrugge
Antwoord aan  peter
2 jaren geleden

Natuurlijk kan dit. Bijnieruitputting kan het ook zijn. Is dit al onderzocht geweest?

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Annick.besbrugge
2 jaren geleden

Bijnier uitputting is afwijkende dhea en cortisol waardes . Meestel zijn deze twee uitgeput. Deze worden in de bijnieren gemaakt.

Buckyball
Buckyball
Antwoord aan  kimberley pex
2 jaren geleden

Hoi Kimberly, interessant om te volgen. Ik vroeg me af welke waardes naast DHEA en cortisol worden getest bij Bijnieruitputting?
Bij voorbaat dank.
Groetjes

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Buckyball
2 jaren geleden

Natrium , bij bijnieruitputting heb je extra zout nodig. Het boek van James Wilsson is een goede investering( niet duur, wel waardevol) staat alles in.

Buckyball
Buckyball
Antwoord aan  kimberley pex
2 jaren geleden

Ik lees net je antwoord. Aah bedankt. Ik had het boek al maar nu pas in begonnen. Ik heb ook een lage bloeddruk. Ik vraag me net af of er goeie websites zijn waar de uitslag van DHEA / Cortisol ed speeekseltests (waarden en combinaties) goed staan uitgelegd. In Nederland te weinig gedegen kennis hierover. Artsen ondersteunen dit niet maar vele ‘natuurartsen doen een enkel cursusje en weten dan nog niet veel. Wil even op zoek naar iemand in Duitsland.
Ik weet van veel mensen uit de auto immune groep die zelf de SNIPS van 23&me doorpluizen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Buckyball
2 jaren geleden

Ook afwijkende bloeddruk en hartslag. Bij finale uitputting zakt de bovenwaarde v d bloeddruk , gaat de onderwaarde omhoog, die liggen dan kort bij elkaar, en de hartslag is te snel. Melatonine testen zou ook een optie zijn maar ik weet niet of dat wordt gedaan. Melatonine is ook een hormoon, dat afneemt bij ouder worden.

Gerdi
Gerdi
4 jaren geleden

Ik heb een burn-out gehad, maar bleef zwak qua spierkracht. In overleg met arts nu 4 maanden 25 mg DHEA geslikt. Het maakt me echt sterker, geen problemen meer met de fiers uit de schuur halen en meer van die normale dingen. maar nu heb ik gisteren ontdekt dat ik kalende plekken heb in mijn haar, op de plaatsen waar mannen kaal worden. Het is geen verbeelding. Na googlen kwam ik gelijk op een link met DHEA, maar mijn dosis is zo laag. Is dit een blijvende klacht? Ik moet nu kiezen tussen me voortaan slap voelen of kaal worden.

Gerdi
Gerdi
Antwoord aan  Gerdi
4 jaren geleden

Ben intussen gestopt met DHEA. Als iemand nog belangstelling heeft: ik heb 2 nog dicht gesealde potjes met ieder 100 x capsules van 25 mg.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Gerdi
2 jaren geleden

Neeeeee !!! begin er maar weer mee als je ze nog hebt. En biotine. Zeker weten dat de haaruitval niet aan die 25 mg DHEA lag !

VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
VitalerZijn - Lenn Voortmeijer
Antwoord aan  Gerdi
2 jaren geleden

Hoe was je eiwitopname? Heb je je ijzer laten checken? Er zijn enorm veel oorzaken van moe-zijn en niet altijd aan 1 onderdeel te wijten ;-). Advies om een goede orthomoleculair therapeut/arts te raadplegen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Gerdi
2 jaren geleden

Gerdi, met 25 mg is dat onmogelijk. Daar moet je al 100 -den mg voor innemen , haaruitval. Neem wat extra b complex, daar ligt t meestal aan. Biotine is een B van het b complex ,speciaal tegen haaruitval.

Melissa
Melissa
4 jaren geleden

Hoi Gerdi,
Ik herken heel veel in de verhalen en ben grondig aan het onderzoeken en waar
ik Dhea kan verkrijgen. Ik heb ook de hormoonfactor boeken.
Ik heb wel belangstelling. Kun je iets vertellen over het merk en de prijs?
Dank je wel alvast. Melissa

Yessa
Yessa
Antwoord aan  Melissa
3 jaren geleden

Vrouwen kunnen beter Keto7-DHEA gebruiken. Anders teveel androgene werking. Meestal is 50 mg pd voldoende.

Gerdi
Gerdi
4 jaren geleden

Hoi melissa, ze zijn van het merk Life Extension, 2 potjes. Samen mag je ze hebben voor €15,00 en verzendkosten. Mail me maar: gvanklaveren@onc.nl

Gerdi
Gerdi
4 jaren geleden

Hallo Melissa,
De 2 potjes mag je samen hebben voor 15,- plus verzendkosten. Je kan me daarover mailen: gvanklaveren@onc.nl
ze zijn van het merk Live Extension.

Adri
Adri
4 jaren geleden

Gerdi hoe gaat het nu met de kale plekken? Heeft iemand hier misschien n antwoord op?

Gerdi
Gerdi
4 jaren geleden

Hallo Adri, nu ik gestopt ben met de DHEA groeit er gelukkig weer pluisjeshaar op de kale plekken. ik doe het nu zonder DHEA. Ik ga niet verder uitproberen.

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Gerdi
2 jaren geleden

Zeer vreemd, want dat was een zeer lage dosis.

Gerdi
Gerdi
4 jaren geleden

Hallo beheerder, hier ergens boven staat twee keer een berichtje van me waarom ik 2 potjes DHEA te koop aan niet. Zou je die willen weghalen? Ze zijn inmiddels door iemand overgenomen. Groeten, Gerdi

Jacques
Jacques
4 jaren geleden

dhea van goede kwaliteit bestel je bij Anastore, zolang de europese jezuïeten ze nog niet in het vizier hebben. Er zijn tamelijk goede academische onderzoeken uitgevoerd (te zoeken op Ergogenics) bij vrouwen met betere resultaten dan HRT therapie.

Leendert
Leendert
3 jaren geleden

bodyenfitshop en goedkoopfitnessvoeding verkopen goede en voordelige dhea

yvonne
yvonne
2 jaren geleden

welke dhea (50 mg) kan ik het beste bestellen ?

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  yvonne
2 jaren geleden

Voor advies m.b.t. DHEA kun je het beste naar een arts gaan.

anoniem
anoniem
2 jaren geleden

ik heb een vraag over dit supplement. Ik slik het ong een jaar maar het schijnt niet goed te zijn dit voor langere periode te nemen. Het kan ook zorgen voor gezichtsbeharing bij vrouw plus verdieping vd stem. Kan ik hier zomaar mee stoppen?

carolien van der kruk-lispet
carolien van der kruk-lispet
Antwoord aan  anoniem
2 jaren geleden

Hallo, ik ben jaar 83en slik al van al mijn 40jaar DHEA 50 mg ik sport nog rij auto ,heb mijn eigen kleur haar ,enik woord
altijd als mijn leeftijd woord gevraag ,niet geloof.

Erna
Erna
Antwoord aan  carolien van der kruk-lispet
1 jaar geleden

Hallo Carolien. Hoor oud ben jij nu? Mag ik vragen welk merk dhea je gebruikt? Geen bijwerkingen?
Alvast bedankt.

Jeroen
Jeroen
2 jaren geleden

Hallo allemaal!
Ik slik 7-keto dhea, en zogenaamd ‘pre-hormoon, wel de voordelen van dhea maar niet de nadelen..
Ik ben het gaan gebruiken en ervaar het als een’ wondermiddel, ik heb weer een strakke buik, en voel me 10 jaar jonger in alle opzichten… Ik ben 53..
Ik adviseer u allen informatie via Google in te gaan winnen, doe je eigen onderzoek zeg ik altijd..
Succes allemaal
Jeroen

Gerard
Gerard
1 jaar geleden

Wat omtrent de bijwerkingen kijk op mayo clinic dhea side effevtd

Petra
Petra
1 jaar geleden

Goedendag ik heb dit een maand geslikt maar kreeg vreselijk pijn in mijn borsten
Ben er mee gestopt!!!! Beetje bang geworden
Vraag ? Kan dat kwaad ?

kimberley pex
kimberley pex
Antwoord aan  Petra
1 jaar geleden

Petra hoi. Ja dat kan wel, het is ook een voorloper van oestrogeen. De klieren kunnen wat opzwellen door oestrogeen , en dat kan pijn doen , als je erg gevoelig bent. Ik heb er zelf nooit last van gehad, maar heb t wel ‘n paar keer gelezen van vrouwen die het gebruiken. Het kan geen kwaad, en het moet ook wegtrekken, is tijdelijk, alleen in het begin.

Dirk
Dirk
9 maanden geleden

Voor de mannen, zeker de wat oudere, is enige voorzichtigheid wel geboden. Ja je merkt het als je het gebruikt, je voelt je fitter en het libido stijgt aanzienlijk . Maar, het verhoogt ook het PSA in het bloed doordat je lichaam meer testosteron aanmaakt. Het kwam bij mij naar voren bij een checkup waarbij mijn bloed op diverse zaken werd getest. Mijn PSA was te hoog en de arts had al een afspraak bij de uroloog gemaakt voor me. Ik heb gevraagd om een nieuwe test omdat ik DHEA gebruikte en dat het PSA kon verhogen aangezien ik dat… Lees verder »

danii
danii
9 maanden geleden

DHEAsorb !! 1aanrader swanson europe

kimberley pex
kimberley pex
6 maanden geleden

Waarom geven ze dit niet aan oudere mensen, en nu in deze tijd aan corona patiënten ?

kimberley pex
kimberley pex
6 maanden geleden

Het is maar gewoon een vraag . Ik ben geen dokter. Maar weet wel als ik geen DHEA had gekregen , ik allang onder de grond had gelegen ! De waarde was veel te laag tijdens de non stop operaties.

Wendy
Wendy
5 maanden geleden

Ik vecht zelf al ruim 2,5 jaar tegen een zware burn out. Krijg 0 medewerking van de huisarts, iets anders dan praat maar met de praktijkondersteuner komt er niet af. Inmiddels heb ik al zo veel gedaan en geprobeerd dat ik niet meer weet of ik eigenlijk ooit nog wel zal herstellen. M’n zenuwstelsel en m’n brein blijven super gevoelig voor zo’n beetje alles, daarnaast is een beetje inspanning al genoeg om een week knock-out te zijn. Ik ben pas 40 en heb nog 3 jonge kinderen, ik wil m’n leven terug!!!! Is het raadzaam om een lage dosis dhea… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Wendy
5 maanden geleden

Hoi Wendy,

Ga niet op eigen houtje aan de slag met DHEA. Frustrerend dat je bij de huisarts niet verder komt. Zoek net zo lang tot je iemand vindt die bij jou past en start met de Hormoonfactor leefstijl.

Succes!

Yannick
Yannick
5 maanden geleden

Hallo ik ben 17 en ik pakte eens een keer dhea voor een week ik gebruikte het omdat me pa zij dat het goed zou zijn voor me spieren enz omdat ik train maar nu zie ik net dat het alleen maar voor volwasse mense is maar ik zou het graag willen kopen vanwege depressie want in die tijd dat ik het gebruikte wask vele socialer ik was precies is voor een keer gelukkig maar mag ik het eigelijk hebbe? Ik zou het maar raar vinde moest me pa da gewoon geve want die weet wel veel ma moest ik… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Yannick
5 maanden geleden

Yannick, ga niet zomaar aan de gang hiermee maar laat uitzoeken waarom je je depressief voelt. Begin eens met je leefstijl en verdiep je in de Hormoonfactor. Dat is een mooi begin.

Anoniem
Anoniem
Antwoord aan  Gerda van Dijk
3 maanden geleden

Gebruik pregnenolon 50mg en keto-7-dhea 25mg op advies van gynaecoloog. Was totaal uitgeput en vaak depressief. Kan eindelijk weer normaal functioneren en positief in het leven staan. Heb endometriose en gaat ook stukken beter nu. Start altijd met een lage dosering om te kijken hoe je erop reageert. Voor mij nooit hormonale anticonceptie. Er zijn genoeg alternatieven zoals Sensiplan en Fertility Care.

Jeff
Jeff
Antwoord aan  Anoniem
5 dagen geleden

Ben een man van 63 ,wat depressief ,slecht slapen ,fybromyalgie en chronische pijnen , neem nu 2 maanden 25 Mg Dhea en eindelijk voel ik me een pak beter , gewoon doen

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us