dhea

10 voordelen van het superhormoon DHEA

Auteur: Pim Christiaans

Last van een hardnekkig buikje? 50 mg DHEA per dag verminderde buikvet bij oudere mannen en vrouwen zonder dat zij daar enige moeite voor deden…

Wat is DHEA?

Dehydroepiandrosteron (ook wel prasteron, DHEA) wordt door de bijnieren gemaakt van cholesterol en is het meest voorkomende hormoon in je lichaam. Het dient als grondstof voor tal van andere hormonen. Het wordt bijvoorbeeld via een reeks tussenstappen omgebouwd tot testosteron. De afname van deze hormonale grondstof heeft daarom consequenties voor een hele reeks hormonen.

Wanneer heb je een tekort aan DHEA?

Al vanaf ongeveer je 25e holt de productie snel achteruit. Ten opzichte van je twintigste is dit hormoon op je veertigste gehalveerd, terwijl er op je 65e slechts 10 tot 20 procent van je hoogste jeugdige peil resteert. De aanmaak van dit hormoon daalt zo consequent, dat de DHEA-spiegel geldt als een goede biomarker voor je biologische leeftijd.

Anti-aging advies: houd je DHEA-spiegel op jeugdig peil

Anti-aging-specialisten vinden dit hormoon bij uitstek een ‘anti-aging-hormoon’ en stellen dat je dit hormoon je leven lang op jeugdig niveau moet houden. Dit kan eenvoudig door een supplement te slikken. Ouderen die tijdens experimenten dit hormoon kregen, bleven 50 procent langer leven, gingen jonger uitzien (de huid werd dikker en ging weer glanzen), kregen een beter geheugen, werden potenter en slanker en kregen een sterkere afweer. Dat het ook zo geweldig bij mensen werkt, is daarmee natuurlijk niet gezegd. Studies met mensen laten wisselende resultaten zien.

De 10 belangrijkste claims van anti-aging artsen:

DHEA…

  1. beschermt het brein tegen aftakeling en Alzheimer
  2. verbetert het geheugen van ouderen
  3. beschermt hart en bloedvaten
  4. versterkt het afweersysteem (populair bij hiv-patiënten)
  5. verbetert de huid (het wordt daarom ook in crèmes verwerkt)
  6. remt botontkalking
  7. vergemakkelijkt afvallen
  8. reduceert vet, vooral rondom de buik (en dus overgewicht)
  9. vermeerdert spiermassa (sommige bodybuilders slikken megadoses)
  10. verhoogt lichaamseigen productie van testosteron en groeihormoon.

Het aanvankelijke enthousiasme over dit hormoon in de jaren negentig als libidoversterker, schild tegen Alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker is de laatste jaren wat gedoofd, omdat de aanvankelijk hoge verwachtingen niet helemaal zijn waargemaakt door latere experimenten. Dit hormoon is echter bezig met een verrassende comeback als buikvetbestrijder.

Een ervaring uit Amerika

Tijdens een onderzoek uit 2004 vielen Amerikaanse ouderen (65 tot 78 jaar) gemiddeld 0,9 kg af toen zij zes maanden lang dagelijks 50 mg DHEA slikten. Iets minder dan een kilo afvallen lijkt weinig, maar ze hadden er niets voor gedaan of gelaten. Bovendien verdween het meeste vet uit de buikstreek en nam de insulinegevoeligheid van de spiercellen toe.

Leeftijdgenoten die, als test, een nepmiddel hadden geslikt, waren in dezelfde tijd langzaam gemiddeld 0,6 kg zwaarder geworden.

De weldadige effecten zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk toe te schrijven aan de algemene hormonale verbeteringen die DHEA-supplementen bewerkstelligen. Extra inname van dit hormoon  krikt de aanwezigheid van het belangrijke groeihormoon en haar omzettingsproduct IGF-1 op.

Volgens Spaanse studie met menselijke vetcellen in een reageerbuis, heeft DHEA ook rechtstreeks effect op vet en volgens een andere studie gebeurt dat omdat dit hormoon de genexpressie van vetcellen reguleert.

Mannen die bij een Italiaans onderzoek een jaar lang dagelijkse 25 mg DHEA slikten, zagen een reeks hormonen verbeteren; zo steeg hun vrije testosteron. Dat zijn belangrijke argumenten om dit hormoon te gaan slikken.

Stressreductie verhoogt DHEA-spiegel

Ontspannen en negatieve gedachten aan de kant zetten is ook een goede manier om je eigen DHEA productie te stimuleren. Proefpersonen die in 1998 een stressreductieprogramma volgden, zagen na een maand hun DHEA-spiegel met 100 procent stijgen.

Hoe lang kan je DHEA gebruiken en wanneer moet je stoppen?

Vanaf je veertigste is je DHEA-spiegel gegarandeerd onder jeugdig peil gezakt en is suppletie het overwegen waard – ook als je geen dikke buik hebt. Er zijn geen langetermijnstudies gedaan naar effecten en bijwerkingen, maar in studies die een jaar duurden, zijn nooit bijwerkingen gevonden bij een dosering tot 50 mg per dag. Meestal wordt geadviseerd 25 tot 50 mg per dag te slikken. Terwijl dit hormoon in de VS vrij verkrijgbaar is, kun je het in Nederland alleen op recept bij een apotheek kopen.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Tip: In de e-gidsen van Life Unlimited, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen en vrouwen.

Abonneer
Laat het weten als er
136 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Pim Christiaans is als journalist al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gezondheid, fitness en anti-aging. Hij was hoofdredacteur van Men’s Health en schreef eerder de handboeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us