YAM desem | Glutenvrij zuurdesembrood by Ralph Moorman

Door Ralph Moorman  Voeding

Inspirerend? Deel dit bericht!

YAM desem: een nieuw glutenvrij zuurdesembrood van YAM.

Hoe zijn we erin geslaagd om een goed brood te bakken?

Ik heb 3 jaar met allerlei ingrediënten geëxperimenteerd, omdat brood maken op grote schaal bijna onmogelijk is zonder gluten. Gluten bezorgt brood namelijk de typerende smeuïge structuur. Zodra je het plakkerige eiwit weglaat, wordt het droog en krijgt het een onaangename zanderige structuur.

Een ontmoeting met zijn voormalige studiegenote Bahareh Bahadori bracht alles in een stroomversnelling. Bahareh werkt bij het gerenommeerde bedrijf Böcker in Duitsland, dat gespecialiseerd is in desemtechnieken. Zij is ook al jaren op zoek naar het beste recept voor glutenvrij brood. Samen met Bahareh en het team van Böcker besloten we onze krachten te bundelen en deden experimenten met een reeks ingrediënten.

Het recept/ ingrediënten van YAM desem

We ontdekten de ideale broodmix en proces; combinatie van zuurdesemtechnieken, glutenvrije havervlokken, psylliumvezels en bakproces. Dit gaf zo’n goed resultaat, dat er verder niets meer nodig was.

Volkoren haver is een zeer voedzaam product, rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en geeft langdurig energie. Voor dit brood zijn speciale havervlokken gebruikt die gegarandeerd glutenvrij zijn.

YAM desem heeft een gewicht van 700 gram!

YAM desem..

Waar te koop?

Het broodje kan je op dit moment kopen bij Jumbo en Plus supermarkten.

Daarnaast kan je YAM desem vers online bestellen bij:

Yam werkt er hard aan om de verkrijgbaarheid verder te verbeteren. Jullie hulp is natuurlijk welkom!

Waarom in de supermarkt te koop?

Aanvankelijk kon het biologisch glutenvrij desembrood tegen een hoge kostprijs op kleine schaal geproduceerd worden voor een select groepje gezondheidsbewuste voorlopers. Maar ik wil iedereen laten profiteren van dit brood. Dat betekent dat het op veel verkooppunten verkrijgbaar moet zijn. Bovendien is er een flinke schaalgrootte nodig om de productiekosten omlaag te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen had ik het juiste netwerk nodig.

Het toeval wilde dat ik Sheila Blomsma ontmoette van Jumbo. Zij stond helemaal achter mijn idee. Zo hielp zij hem aan de juiste contacten en opende de vereiste kanalen. Ik benaderde op haar advies YAM, de enige producent die dagverse glutenvrije broden levert aan supermarkten. Dat YAM hoge kwaliteit nastreeft, blijkt uit het feit dat hun brood de Jaarprijs Goede Voeding in 2014 heeft gewonnen. YAM was direct enthousiast over het brood.

Het opschalen naar fabrieksproductie was echter nog een flink karwei. Een brood bakken in een kleine proefkeuken is heel wat anders dan in een fabriek. Experts van de Nederlandse bakkerij Wiltink en de Duitse firma Böcker slaagden er echter na een aantal testrondes een heerlijke glutenvrije desembroden uit de fabrieksoven te laten rollen.

Waarom is het bedrag zo hoog?

Ik krijg af en toe de vraag waarom de prijs 4,25 euro is en niet lager kan. Dit komt doordat:

  • De ingrediënten een factor 6 duurder zijn dan normaal (gecertificeerde glutenvrije haver, alles biologisch en geen goedkope vulmiddelen)
  • Het proces veel arbeidsintensiever is dan normaal en langer duurt (48 uur)
  • Alles 100% glutenvrij moet zijn en dat vereist een speciale bakkerij
  • Er kosten voor keurmerken en certificeringen worden gemaakt (skal, biologisch, glutenvrij)
  • De productie is relatief kleinschalig.

Maar voor dat geld koop je dus een super hoogstaand product. Je koopt geen gebakken lucht en dat betekent dat je aan een paar sneetjes genoeg hebt. Invriezen is een optie (wel eerst in plakken snijden).
Bovendien heb ik het product bedoeld als extra afwisseling op de hormoonfactor keuzes. Twee keer per dag brood eten zou ik überhaupt niet aanraden. Varieer zoveel mogelijk!

Wat maakt YAM desem bijzonder?

Wat YAM desem bijzonder maakt is dat het biologisch is en geen toegevoegde suiker bevat. Daarnaast is het ook sojavrij, lactosevrij, koemelkvrij en eivrij. Door de lange bereidingstijd van ruim 48 uur krijgt dit desem brood zijn kenmerkende smaak en aroma. Hierdoor kunnen consumenten die glutenvrij willen eten nu kiezen voor een brood vol van smaak, met een echte fijne broodstructuur en passend binnen een bewust eetpatroon.

Naast deze nieuwe variant is YAM er ook in de soorten Bruin, Licht meerzaden, Donker meerzaden, Rozijn en Bolletjes. Deze varianten zijn echter niet volgens mijn richtlijnen, dus let op het oranje wikkel met het Inspired by Ralph Moorman logo!

 

yam desembrood kopie

Waarom glutenvrij?

Gluten, een eiwit dat in tarwe voorkomt, veroorzaakt bij mensen met de auto-immuunziekte coeliakie zware lichamelijke klachten.

In mijn werk als gezondheidscoach heb ik ervaren dat ook veel mensen zonder coeliakie niet goed gluten verdragen. Door de gluteninname sterk te minderen voelen zij zich fitter en gezonder. Vooral klachten aan de luchtwegen, de huid, de darmen en gewrichten verminderen. Zelfs ernstige auto-immuunziektes kunnen goed reageren op een glutenvrij voedingspatroon.

Als je geen brood kunt of wilt eten, ben je aangewezen op glutenvrije koolhydraatbronnen zoals rijst, boekweit, teff, amaranth, quinoa, (zoete) aardappel en peulvruchten. Ik adviseer ‘glutenmijders’ boekweitpannenkoeken en quinoapapjes te maken en zelf teffbrood te bakken. Maar voor veel mensen is dit te omslachtig. Zij kopen liever een kant-en-klaar glutenvrij brood.

Wat is er mis met de bestaande glutenvrije broden?

Het glutenvrij brood in de supermarkt, zoals dat van Genius en Schar, voldoen nog niet aan mijn maatstaven. Om een brood zonder gluten aantrekkelijk te maken, worden allerlei kunstgrepen toegepast die ten koste gaan van de kwaliteit en gezondheidswaarde. Zo staan de meeste glutenvrije broden stijf van de suikers en andere ongezonde toevoegingen terwijl ze een lage voedingswaarde hebben.

Eisen ‘Inspired by Ralph Moorman’ producten

  • Het bevat geen sporen van gluten
  • Het is dus ook geschikt voor mensen met coeliakie (geen sporen van gluten)
  • Het verstoort de bloedsuiker niet te snel
  • Het is hypo-allergeen
  • Het is van biologisch grondstoffen gemaakt
  • Het is vezelrijk
  • Het heeft een hoge voedingswaarde
  • Het verzadigt goed
  • Zonder gist en andere ongewenste toevoegingen
  • Het wordt dagvers aangeboden
  • Het heeft een goede smaak en structuur, kortom: het is lekker!

YAM desem.

Is het brood 100 % gezond?

Ja! Er zit weliswaar nog een kleine fractie witmeel (rijstmeel) in om de desemcultuur op te starten, maar voedingsrijke biologische volkoren havervlokken vormen het hoofdingrediënt. Glutenvrij brood dat zo vezelrijk is wordt normaalgesproken al snel een droge baksteen, maar dit desembrood is juist lekker smeuïg en goed van smaak. En daar zijn geen kunstgrepen en ongewenste toevoegingen voor aan te pas gekomen.

Het brood is natuurlijk wel in de oven gebakken en door verhitting vormen zich onvermijdelijk wat ongezonde stofjes in de korst. Dit is zo gelaten, omdat verhitting onontbeerlijk is voor het karakteristieke aroma en mondgevoel. Ongebakken brood eet niemand.

Voedingswaarde per 100 gramVoedingswaarde per portie (ca. 50 g)
Energie 911 kj/218 kcalEnergie 455 kj/109 kcal
Vetten 5,9 g
waarvan verzadigde vetzuren 3,2 g
Vetten 2,9 g
waarvan verzadigde vetzuren 1,6 g
Koolhydraten 31,1 g
waarvan suikers 0,6 g
Koolhydraten 15,5 g
waarvan suikers 0,3 g
Vezels 7,5 gVezels 3,7 g
Eiwitten 7,0 gEiwitten 3,5 g
Zout 0,8 gZout 0,4 g

Note: De hormoonfactor volgers en volkoren liefhebbers vinden de smaak prima. Voor witbrood liefhebbers vind ik het echter geen aanrader, omdat het 7,5g vezel (haver en psyllium) per 100g bevat.

Bedankt voor het maken van uw overheerlijke brood. Wat een uitkomst. 
Geen buikpijn meer. Echt goed glutenvrij desembrood. Ik word hier zo blij van. 
Geweldig!!! Veel meer rendement uit mijn dag. Elise van Mierlo

Inspirerend? Deel dit bericht!

(5stemmen, gemiddeld: 4,80 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

128 Reacties op "YAM desem | Glutenvrij zuurdesembrood by Ralph Moorman"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Sinegey
Gast

Erg fijn dat er na jaren lang pogingen gedaan te hebben, eindelijk een goed brood ontstaan is.

Wel heb ik een vraag wat het fytinezuur betreft. De toegevoegde kikkererwtenmeel is rauw? Vooraf gekookt of geweekt (hoe lang, water ververst) en de haver?

Ellen Halfwerk
Beheerder

De deseminwerking is minstens 15 uur als voordeeg en daarna minstens 5 uur als einddeeg. Hopelijk is dit voldoende om de fytinezuur klein te krijgen…

Esther
Gast

Graag zou ik het percentage kikkererwtenmeel weten, dat verdraag ik namelijk niet goed…

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ongeveer 3,5g per 100g.

Diana
Gast

Wow, dit brood klinkt geweldig! Alleen even een vraagje, gewoon voor de zekerheid. Aangezien dit een desembrood is, neem ik aan dat het ook heel lang de tijd heeft gehad om te fermenteren, zodat de fytinezuur en leticinen uit haver dan grotendeels zijn afgebroken (zoals je misschien wel al bekend is volgens westonprice richtlijnen)? Zo ja, dan heb ik idd de ideale glutenvrije brood gevonden voor mijn kinderen. 🙂 Ik kijk uit naar je reactie. 🙂
Groetjes,
Diana

Ellen Halfwerk
Beheerder

Voordeeg meer dan 15uur, einddeeg meer dan 5 uur. is dit genoeg voor Weston Price principes?

Janine
Gast

En waarom dan bakkerszout (met synthetische joudium) en niet ongeraffineerde zout?
Verder leuk initiatief natuurlijk!

Ellen Halfwerk
Beheerder

Vanwege de toegevoegde jodium, wettelijke eisen en om het de autoriteiten geen stok te geven om mee te kunnen slaan 😉

hilde
Gast

in welke winkels is dit te vinden in belgie ?Hier gaat over winkel van nederland;

Ellen Halfwerk
Beheerder

Alleen Nederland voorlopig, maar het zou super zijn als een Belgische keten ook interesse heeft…

Linda
Gast

Is het nu al te koop bij Jumbo? Of elders?

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ja, vanaf 23 november 2015. Als het uitverkocht is, kun je het gewoon bestellen in de winkel..

Enneke
Gast

Ik ben bij een van de mensen van de Hormoonfactor die Ralph op heeft geleid.
Je mag geen brood maar nu wel?
Hg Enneke de Roo

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dit brood is precies ontworpen volgens de Hormoonfactor richtlijnen.

C
Gast

Waarom moet dit brood zo duur zijn?

Ellen Halfwerk
Beheerder

De haver is gecertificeerd glutenvrij en alle grondstoffen zijn biologisch (6 keer zo duur als normaal). Verder duur dit proces 48 uur en het is zeer arbeidsintensief. Ook kosten de certificaten Skal, biologisch en 100% glutenvrij geld…

annie krouweel
Gast

dag, ik zou graag weten of het binnenkort bij de jumbo supermarkten te koop is of dat het speciaal besteld moet worden. vriendelijke groet, annie.

Ellen Halfwerk
Beheerder

hey is nu al te koop en als het er niet ligt kun je het bij de broodafdeling bestellen..

Marit
Gast

Dit brood klinkt fantastisch. Ik vind het alleen Jammer dat her zo duur is. Voor mensen met een gezin kunnen dit echt niet betalen:-(

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ik zie het als bijproduct. Twee keer per dag brood eten zou ik nooit aanraden. Eet gevarieerd! Verder verzadigt dit brood enorm goed, waardoor je er wienig van nodig hebt..

jojanneke
Gast

jaaaa! wat super dat jumbo dit brood gaat verkopen. Ach die korstjes…….kan ik eindelijk zeggen dat mijn dochtertje die mag laten liggen 😉 . Kan niet wachten om het brood te proeven!

Ellen Halfwerk
Beheerder

Veel plezier:-)

Esma
Gast

Er staat dat er geen suiker in zit, maar ik was bij de Jumbo vanmorgen en er zit suiker in en een E-nummer 466 volgens mij, verdikkingsmiddel, dextrose. De ingredienten die op het plaatje hierboven staan komen niet overeen met de Yam brood die ik in de Jumbo heb gezien!
Heeel jammerrrr

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dit is niet de Yam desem “inspired by Ralph Moorman” versie, maar het normale Yam brood..

Janine
Gast

Klopt, dit was mij ook opgevallen. Je moet de oranje verpakking hebben. Lag helemaal achteraan.

Fanny
Gast

Ik ben er gelijk achteraan gegaan of een jumbo bij mij in de buurt het verkoopt.. Nee dus! Gebeld met de klantenservice van Jumbo: die weten nergens van! Ze gaan het iig voor me uitzoeken.

Ellen Halfwerk
Beheerder

Alle Jumbo’s kunnen het bestellen. Welk filiaal Jumbo is dit?

Belinda
Gast

HALLELUJA!

Truus
Gast

Volledig eens met Esma, jammer dat daar geen reactie op komt.
Er zit zelfs bakkersgist in. Nou gaat dit wel over de lichte en donkere meerzaden, helaas was er geen yam desem te vinden bij de jumbo alleen deze twee.

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dit brood heb ik niet ontworpen, alleen het YAM desem, dus die vraag zou aan YAM gericht moeten zijn 🙂

Sandy
Gast

Wat jammer dat het brood niet gesneden is. Komt er misschien ook een gesneden variant?

Daarnaast staat op de zak een andere hoeveelheid voedingsvezels vermeld dan in de tabel hierboven.
Welke waarden zijn juist?

Ellen Halfwerk
Beheerder

7,5 is de juiste waarde, getal is per ongeluk omgewisseld op eerste zakken (5,7 :-(), wordt aangepast..

Een gesneden variant is nog niet mogelijk. Hopelijk in de toekomst. We blijven doorontwikkelen..

Sandy
Gast

Bedankt! Ik hoop ook dat er in de (niet al te verre) toekomst ook een gesneden variant op de markt zal komen. 🙂

Tonny
Gast

Hoelang is dit brood houdbaar, ik weet dat er een houdsbaarheiddatum erop zit maar kwil graag verse kopen

dennis
Gast

hoelang is dit brood houdbaar? hoeveel dagen als het in de winkel ligt

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ik zou uitgaan van twee dagen en anders invriezen..

Hanneke
Gast

Vanmorgen 2 broodjes gekocht! En tussen de middag meteen geproefd natuurlijk.. heerlijk brood, ik experimenteer al heel lang om een glutenvrij desembrood te maken en tot nu toe nooit gelukt! Proficiat:-D Ik vind het brood wel vrij prijzig, het is een klein broodje, maar ik begrijp dat het erg arbeidsintensief is + bio e.d. dus dat begrijp ik wel. En ik kan beamen wat je zegt, je zit zo vol!!
Ik bak zelf altijd glutenvrij/gistvrij platbrood op basis van naakthaver, maar het idee dat ik voor erbij een broodje kan kopen bij de JUMBO is echt heeel fijn!! Thankss!

Anneke
Gast

Het is lekker brood en vult goed

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dank je wel Anneke, top om te horen 🙂

Norrin
Gast

Goed bezig!

Vraagje: is het bereid met rauwe kokosolie of ontgeurde?

Ik heb er twee gekocht. Wel duur, maar voedt goed. Vind het jammer dat het niet gesneden is, dan kan ik alles invriezen. Ga volgende keer vragen of de Jumbo het wilt snijden.

Ellen Halfwerk
Beheerder

Nu nog ontgeurde, omdat deze beter verwerkbaar is, maar de hoeveelheid is erg laag.. Ik ben nog op zoek naar een alternatieve oplossing..

Mo
Gast

Super lekker brood…..erg blij mee…..
Heb voedselintoleranties, waardoor ik zelf alles maak.
Fijn dat ik nu af en toe een snee brood kan pakken……met ingrediënten die ik mag eten….geeft wat rust daar ik altijd bezig ben met boodschappen doen en eten bereiden……

Anna Miller
Gast

JAAAAAA, Ralph wat goed! Eindelijk! Ik ga snel een Jumbo in de buurt zoeken en het proeven!

Carla
Gast

Gewoon even zelf het brood even snijden en dan in de vriezer. Ik zou het niet door Jumbo laten snijden, als je tenminste het brood glutenvrij wil houden

jennie
Gast

Ik heb het laten snyden by de jumbo

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dit mag eigenlijk niet, omdat het brood dan niet meer gegarandeerd glutenvrij is. Dit is bij mensen met coeliakie funest…

Joey van Tienen
Gast

Ralph, mijn complimenten over dit brood! Ook namens mijn gezin! Dit zijn echte broodliefhebbers en ik moest jou persoonlijk (nou ja, op deze manier dan) de complimenten doorgeven.

Ellen Halfwerk
Beheerder

Dank je wel Joey!

Shirley
Gast

Ik kom net thuis met drie soorten en ik heb Ralph Moorman hoog zitten maar nu ik op de ingredientenlijst kijk voel ik me toch bedonderd. Ik had namelijk niet verwacht dat er in brood ontwikkeld door Ralph Moorman zoveel troep als drie soorten suiker zou zitten!
Zonde van mij geld want ik ga dit niet eten????

Ellen Halfwerk
Beheerder

Oeioei, dan heb je niet mijn brood gekocht, maar een andere versie. YAM desem heeft een oranje sleeve en een logo “inspired by Ralph Moorman”. Daar zit niets ongewenst in: glutenvrije haver, psyliumvezel, een klein beetje rijstmeel, kokosvet en een ouderwets langdurig desemproces… En zeker geen suiker of andere toevoegingen…

Stella
Gast
Je hebt gelijk, we lieten ons een oor aannaaien. Ik heb niets uitgeprint en ben naar de winkel gegaan waar 2 soorten Yam desembrood lagen: donkerbruin en lichtbruin. Er zat wel erg veel in, maar ik kocht het vooral om te proberen hoe het is. Op zich was het een geweldige verademing om simpelweg een paar (voorgesneden) boterhammen te smeren en daarna een verzadigd gevoel te hebben. Gezien wat er allemaal ingepropt is, was het geen optie voor dagelijks of wekelijks, maar heel handig voor als je keer weg moet en onderweg eten moet. Er was dus alleen lichtbruin en… Lees verder »
Stella
Gast

@Norrin, kan je het niet zelf snijden om in te vriezen?

Norrin
Gast

Dat kan, maar vind ik erg bewerkelijk. Of misschien ben ik een beetje lui :). Ik snijd het brood nu door de helft en vries het in. Zo’n halve brood krijg ik wel op tijd op voordat het gaat rotten.

femke
Gast

Ik heb geen Jumbo in de buurt ???? dat wordt omrijden ????

Paula
Gast

Eergisteren voor het eerst dit glutenvrije desembrood gekocht bij Jumbo.Het smaakt verrassend lekker en nog gezond ook, en ja, het is niet goedkoop, maar het is het zeker waard. Het andere yambrood vond ik erg droog smaken, het glutenvrije brood bij Albert Heijn weer erg plakkerig, dit is een verademing!

Roger
Gast
Hallo Ralph, Ook wij (gezin, 2 kinderen) zijn erg blij met het brood! We aten natuurlijk altijd al volkoren, maar hadden al langer de wens voor glutenvrij. Echter voldeden de bestaande broden niet aan onze wensen (te hoog suikergehalte, gistbrood, E-nummers, etc.). Dit brood doet dit wel! Bovendien ook nog eens biologisch, wat we sowieso zoveel mogelijk kopen. Alle kenmerken die we graag in een brood terug zien, zitten erin! We proberen uiteraard zoveel mogelijk te variëren met andere gezonde voedingsmiddelen, maar brood blijft soms toch gewoon lekker en handig! Dit vullen we uiteraard aan met veel groente en fruit.… Lees verder »
E. Andriessen
Gast

Hai Ralph,

Lekker brood, een uitkomst omdat mijn eigen baksel niet bepaald smakelijk uitviel! Mijn jongste zoon vond het meteen lekker. Zoals je zegt, het is zeer verzadigend en voor ons gewoon handig voor naar school of als wij geen rijpe bananen hebben o.i.d. om zelf een alternatief te bakken.
Geweldig initiatief! (Ook ik griezel als ik de ingrediënten-lijsten van glutenvrije producten lees) Overigens heeft onze dieetist mij op jouw brood attent gemaakt. Dank je wel!

Hartelijke groet,
Elly Andriessen

E. Andriessen
Gast

P.S.
Ik snijd het brood meteen na aankoop en vries het in. Zo gedaan, geen probleem!

johanna
Gast

wat een goed initiatief, eindelijk een brood dat, zoals de ingredientenlijst eruitziet, voor mij te verteren zou zijn. Ik las hierboven dat het aandeel kikkererwten (ook voor mij een voorzichtig zijn ingredient) 3,5 gram per 100 gram is, dat valt mee.

dus ik heb een broodje besteld bij Jumbo.

vraagje: Hoeveel vlozaad zit erin verwerkt?

Lianne
Gast

Ik vind het echt waanzinnig lekker gewoon!! Wat fijn nou kan ik nog net als alle andere Hollanders een puur broodje eten. Geen eczeem op mijn huid of andere gepoespas met mijn darmen. Van mij krijg je een extra grote pluim Ralph.

Stella
Gast
Brood ligt inmiddels in het schap. Het zag er nogal niet aantrekkelijk uit. Toen ik het uit de zak haalde, viel het muntje: bleke buitenkant en goor ogende havermout op en om het brood. Daar kleeft een belangrijker probleem aan. Van het brood kan je nog hopen dat de gluten-look-alikes afgezwakt zijn in het lange desemproces. Van de alsnog toegevoegde havervlokken kan je dat niet en daarmee is het hele brood een no no. Als gluten hopeloos kleeft, dan zal dat met de gluten-look-alikes niet veel anders zijn. Het is immers een taai plakmiddel om zich tegen weer en wind… Lees verder »
Carine
Gast

Hallo , Ralf.

Super lekker brood je krijgt van mij een dikke 10.
Mijn vraag is , zou ik het brood laten snijden bij jumbo ,is het dan niet meer glutenvrij ???

Bedankt , Carine.

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Carine,

De snijmachine bij Jumbo snijdt ook glutenhoudend brood. Als je daar je brood laat snijden zouden er dus (heel weinig) gluten bij je brood kunnen komen.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jo Brink-de Boer
Gast
Dag Ralph, Inmiddels op advies heb ik een aantal broden afgenomen waarbij een aantal dingen opvallen en deze toch wil mededelen. Ik ben blij dat je de moeite heb genomen om dit brood te ontwikkelen en te produceren. Wat opvalt is dat zodra je het brood uit de verpakking haalt de havervlokken over aanrechtblad en op de vloer vallen. Iedere keer weer opnieuw geeft dit behoorlijk wat rommel waarvan ik de functie van de vlokken niet begrijp. Het enige wat ik me zou kunnen voorstellen is dat het er leuk uitziet. Daarnaast valt het me op dat het brood erg… Lees verder »
Ellen Halfwerk
Beheerder

Ja hoor..

Ellen Halfwerk
Beheerder

De havervlokken worden niet meer gebruikt op de buitenkant inmiddels. Bovendien zal in april de 2.0 versie uitkomen. Hopelijk zal deze je bezwaren niet hebben… We blijven ontwikkelen!! Bedankt voor je bericht. Groetjes Ralph

Ellen Halfwerk
Beheerder

De haver wordt nu niet meer gebruikt. Bovendien zal in april de 2.0 versie eraan komen. Hopelijk zal deze de bezwaren die je noemt niet meer hebben.

Bedankt voor je reactie.

groetjes Ralph

Gitty
Gast

Mag je het brood toasten?

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ja hoor..

Cora
Gast

Hallo Ralph,

Er staat dat dit brood de bloedsuiker niet te snel verstoort. Is er een glycemische index of glycemische lading van dot brood bekend?
Hartelijke groet, Cora de Fluiter

Ellen Halfwerk
Beheerder

Hey Cora, alles goed? Glycemische index weet ik niet. Het vezelgehalte is hoog (7.5, net als volkoren brood), dus het zal meevallen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het beleg.

Sieta van zandvoort
Gast

Zitten wel veel koolhydraten in, of zie ik dat verkeerd?!? Bij jumbo verkopen ze nl ook koolhydraatvrij brood.

5 koolhydraten per sneetje

Sieta van zandvoort
Gast

Ze verkopen koolhydraatarm brood bij jumbo bedoel ik met 5 koolhydraten per sneetje.

Laura
Gast

Ben heel benieuwd! Heb een aantal broden besteld via een webshop – ook de Yam gistbroden, blijkt. Ik had de relatie met de hormoonfactor zelf niet goed begrepen en niet zorgvuldig gelezen en had de indruk dat Yam broden allemaal volgens de Hormoonfactor principes geproduceerd werd. Ik begreep de ingredientenlijst (gist,suikers) daarom niet. Ik ga de haver desem uitproberen en zag op het etiket dat het geen troep bevat. Jippie! Nu al blij.

Greet Kies
Gast
Inmiddels dagelijks gebruikster van dit brood! Gelukkig zijn die losse havervlokken verleden tijd,die hadden echt geen functie en alles zat onder die vlokken. Wat ik erger vind: het brood is niet altijd goed gebakken! Dan zit er een heel groot gat bovenin het hele brood,dus de korst laat los,je kunt het dan ook niet meer in fatsoenlijke sneden snijden. Foto van gemaakt en de fabrikant klachtenmail gestuurd,ik kreeg de 4,25 teruggestort op mijn giro na NOG een mail. Maar van de week had ik WEER zo’n slecht gebakken brood! Als ik ermee terug ga naar de Jumbo krijg ik wel… Lees verder »
Greet
Gast

En dan pleit ik ook nog op termijn voor ontgeurde kokosolie graag! Dat gebruiik ik zelf ook voor mijn zelfgebakken brood.
Dus wil je het goed en gezond doen met je brood: geen “geknutselde”toevoegingen gebruiken!
Wordt het ooit een echt WAPF brood!

Fleur
Gast

Juist GEEN ontgeurde kokos. Alle heilzame elementen van kokosolie zijn niet meer aanwezig bij ontgeurde kokosolie!

Fleur
Gast
Ralph, Ik ben heel blij met jouw glutenvrij brood! Ook vind ik het prettig het brood zelf te snijden zodat ik de dikte van een plak boterham zelf kan bepalen. Het brood vult enorm dus zijn dunne plakjes brood voor mij het beste. Ik hoop dat er ook een kaneel-notenbrood komt van jouw hand. Lekker met roomboter erop, yam,yam by Ralph Moorman! Deze week zal ik vragen of mijn biologische winkel je brood ook verkoopt. Zo niet dan zal ik hen ten sterkste benadrukken dit brood ook te verkopen! Het glutenvrij brood is nu nog wat prijzig vanwege zijn onbekendheid… Lees verder »
Greet
Gast
ik vind mijn reactie niet terug die ik geplaatst had na de opmerking van Fleur over de ontgeurde kokosolie,ik bedoelde natuurlijk ook de NIET ontgeurde!!! Want die gebruik ik natuurlijk ook niet!! inmiddels is het 23 april en heb ik ALWEER 2 niet goed gebakken broden,allebei vandezelfde datum,bovenkorst laat gewoon los,grote gaten,niet te snijden of te beleggen en het is ook niet GAAR!! Zit ik weer een weekend zonder brood want kan niet terug naar Jumbo,begint knap vervelend te worden en dat vinden ze bij Jumbo ook ( aan de gezichten te zien) Zij kunnen er ook niets aan doen,krijgen… Lees verder »
Ellen Halfwerk
Beheerder

Er is een nieuwe machine en het proces wordt deze weken aangepast. Dan zal dit probleem opgelost zijn en het brood zelfs NOG lekkerder zijn 😀

Cindy
Gast

Heb met het better event kennis gemaakt met dit heerlijke brood. Dit is wel een blijvertje!

Anneloes Tippens
Gast

Hoi Ralph, ik heb vandaag weer eens het yam desembrood (U.H.T. 27-5) gekocht bij de Jumbo in Laren en was erg benieuwd naar het resultaat van het nieuwe productie proces. Het lijkt nu minder compact, sterker nog, het viel beetje bij beetje uit elkaar. Vooral tijdens het smeren en eten. Ik had de plakjes 1 cm dun gesneden en ipv dat voorheen soms de korst losliet ontstond nu een gat meer aan de onderkant van het brood. Is dit een bekend probleem bij jou? Ik hoor graag een reactie.

Ellen Halfwerk
Beheerder

Het brood is zachter en smeuiger. Het is nog even finetunen met het nieuwe proces, dus dit gaat goedkomen hoor. Het gaten probleem is in ieder geval opgelost. 2b continued 🙂

Ellen Halfwerk
Beheerder

Ik volg het uiteraard op de voet en koop de broden zelf ook. Ik heb er alle vertrouwen in 🙂

wpDiscuz

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

Wordpress content guard plugin