Lesdag 7 van dé opleiding over hormonen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

hormooncoach lesdag 7

Tijdens lesdag 7 van de opleiding hormooncoach / trainer hormoonfactor leer je meer over eetgedrag.

De leerdoelen van lesdag 7

 1. Het begrijpen van de BMI en de bruikbaarheid ervan kunnen toelichten.
 2. Het begrijpen van de relatie tussen psyche en gewicht en hierover kunnen adviseren.
 3. Meerdere vormen van eetgedrag (waaronder eetstoornissen) kunnen herkennen en passend kunnen adviseren of doorverwijzen.
 4. Het hypothesemodel (visgraatmodel) begrijpen en kunnen toepassen.
 5. Kunnen werken met een eetdagboek.

De onderwerpen

 • Overgewicht en obesitas
 • Behandeling van obesitas
 • Psyche & gewicht
 • Hypothesemodel als werkmodel
 • Cognitieve gedragstherapie met gevoel
 • Eetdagboek
 • Drie vormen van eetgedrag
 • Eetstoornissen
 • Eetbuien
 • Hoofdhonger of maaghonger
 • Externe locus of control

De inleiding

Tussen de coach/trainer en de coachee/cliënt is een horizontale samenwerkingsrelatie wenselijk. Het doel is samen te zoeken naar een manier om een gezonde relatie met eten te krijgen. Gewichtsverlies is daarbij niet altijd het enige en belangrijkste doel. Wanneer de cliënt voor zijn/haar gevoel een bevredigende manier heeft gevonden om met eten en het gewicht om te gaan, kan er heel veel werk verricht zijn zonder dat dit zich direct naar de weegschaal vertaalt.

Overgewicht is letterlijk een veelomvattend onderwerp. Dit lesmateriaal behandelt overgewicht en/of obesitas en de relatie tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtig eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder (eetbuistoornis). Anorexia leidt niet tot overgewicht, maar kan wel overgaan in boulimia nervosa. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen, komt dit onderwerp wel aan bod.

De bronnen van kennis die in dit lesmateriaal zijn gebruikt, worden aangegeven door middel van voetnoten. Dit is niet enkel informatie uit (wetenschappelijke) vakliteratuur. Omdat er zoveel over overgewicht gepubliceerd wordt, zijn er ook teksten gebruikt die voor een groter publiek geschreven zijn, vanwege de duidelijkheid en beknoptheid. Er is geprobeerd om met alle bronnen zo respectvol mogelijk om te gaan.

Hopelijk helpt deze aanvullende psychologische kennis met de verschillende psychotherapeutische technieken je als toekomstige trainer hormoonfactor, zodat je steun kunt bieden op geestelijk vlak en samen met de cliënt inzicht ontwikkelt in het eetgedrag.

-> Terug naar het overzicht van de opleiding hormooncoach

-> Aanmelden bij Sonnevelt Opleidingen

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties