hormooncoach lesdag 7

Lesdag 7 van dé opleiding over hormonen

Tijdens lesdag 7 van de opleiding hormooncoach / trainer hormoonfactor leer je meer over eetgedrag.

De leerdoelen van lesdag 7

 1. Het begrijpen van de BMI en de bruikbaarheid ervan kunnen toelichten.
 2. Het begrijpen van de relatie tussen psyche en gewicht en hierover kunnen adviseren.
 3. Het hypothesemodel begrijpen en kunnen toepassen.
 4. Kunnen werken met een mentaal eetdagboek.
 5. Meerdere vormen van eetgedragingen (w.o. eetstoornissen) kunnen interpreteren en passende remedies kennen.

De onderwerpen

 • Overgewicht en obesitas
 • Behandeling van obesitas
 • Psyche & gewicht
 • Hypothesemodel als werkmodel
 • Cognitieve gedragstherapie met gevoel
 • Eetdagboek
 • Drie vormen van eetgedrag
 • Eetstoornissen
 • Eetbuien
 • Hoofdhonger of maaghonger
 • Externe locus of control

De inleiding

De subtitel van dit lesmateriaal is: over-gewichtige zaken, samen op weg naar een gezonde relatie met eten. Sámen, want we gaan samen op weg. Er is een horizontale samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. We gaan samen zoeken naar een manier om een gezonde relatie met eten te krijgen. Gewichtsverlies is daarbij niet altijd het enige en belangrijkste doel. Wanneer de cliënt voor zijn/haar gevoel een bevredigende manier heeft gevonden om met eten en het gewicht om te gaan, kan er heel veel werk verricht zijn zonder dat dit zich direct naar de weegschaal vertaalt.

Overgewicht is letterlijk een veelomvattend onderwerp. In dit lesmateriaal beperk ik mij tot volwassenen met overgewicht en/of obesitas en de relatie daarbij tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtige eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder. Anorexia leidt niet tot overgewicht, maar kan wel

overgaan in boulimia nervosa. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen, komt dit onderwerp wel aan bod.

De bronnen van kennis die in dit lesmateriaal zijn gebruikt, worden aangegeven door middel van voetnoten en de literatuurlijst achterin. Dit is niet enkel informatie uit (wetenschappelijke) vakliteratuur. Omdat er zoveel over overgewicht gepubliceerd wordt, zijn teksten die voor een groter publiek geschreven worden

vaak heel duidelijk en beknopt. Ik heb geprobeerd om naar alle bronnen toe hier zo respectvol mogelijk mee om te gaan. Om mijn tekst makkelijk leesbaar te maken, zal ik de cliënt aanduiden als ‘zij’ om zo de persoonsvorm niet steeds dubbel te moeten vervoegen. Vanzelfsprekend gaat het hier om mannen én vrouwen die met hun gewicht worstelen.

lesdag 7

Ik hoop met deze uitgebreide aanvullende psychologische kennis en verschillende psychotherapeutische technieken andere coaches en therapeuten te motiveren, zodat zij ook op geestelijk vlak steun te kunnen bieden en samen met de cliënt inzicht te verkrijgen rondom het eetgedrag.

-> Terug naar het overzicht van de opleiding hormooncoach

-> Aanmelden bij Sonnevelt Opleidingen

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit (levensmiddelentechnologie) heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us