Lesdag 5 van dé opleiding over hormonen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

hormooncoach lesdag 5

Tijdens lesdag 5 van de opleiding hormooncoach / trainer hormoonfactor leer je meer over hoe je de geleerde stof in de praktijk kunt brengen.

De leerdoelen van lesdag 5

  1. Een anamnese kunnen afnemen en de resultaten kunnen interpreteren.
  2. Relevante informatie rondom de cliënt kunnen analyseren.
  3. Een Hormoonfactor consult kunnen afleggen.
  4. Kunnen concluderen welke protocollen passend zijn voor de cliënt.
  5. Weten wat de grenzen zijn van advies en op welke momenten er moet worden doorverwezen naar reguliere zorg (herkennen rode vlaggen).

De onderwerpen

  • Intakegesprek/anamneseformulier
  • Hormonale anamnese
  • Stressvragenlijst voor een duidelijke diagnose
  • Protocollen

De inleiding

Als je deze opleiding hebt afgerond kun je aan de slag met het begeleiden van mensen naar een gezondere leefstijl en een betere hormoonbalans. Wij leiden je op tot ‘trainer’; wat wil zeggen dat je straks mensen kunt begeleiden bij het verbeteren van hun levensstijl (en dus hormoonbalans) door regelmatig met ze te oefenen op het gebied van voeding, sport, stressmanagement en mindset. Als je daarnaast ook opgeleid bent als coach, kan je er uiteraard voor kiezen jezelf hormoon(factor)coach te noemen.

Er zijn zeer veel redenen en doelen te bedenken om hulp te zoeken bij hormoonissues. Ik kan me dan ook voorstellen dat je je zeker in het begin best onzeker kunt voelen over wie je wel of niet kunt (of wilt) begeleiden. Een en ander hangt natuurlijk ook af van welke kennis over leefstijl je al hebt en of je al ervaring hebt in het trainen of coachen van mensen. Begin met voor jezelf te bepalen wat voor soort cliënten je zou willen begeleiden en kies daarbij voor de doelgroep waar jij je zelfverzekerd over voelt om een traject mee in te gaan. Je kunt door middel van jouw communicatie en marketing juist deze doelgroep proberen te bereiken.

Als je geen verdere kennis hebt van fysiologie of voeding, kun je er voor kiezen om alleen mensen met meer algemene vragen en klachten te begeleiden, dus mensen die geen klachten met een overduidelijk medische achtergrond hebben. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die alleen willen afvallen, zich wat lekkerder willen voelen en van wat kleinere klachten af willen. Bij ‘moeilijkere’ casussen verwijs je dan door naar een specialist of iemand met meer ervaring met betrekking tot de klacht(en).

Als je wat meer ervaring krijgt en uitdagingen aangaat dan kan het zijn dat er ook een medisch probleem is bij je cliënt waarin een arts of ander medisch specialisme een belangrijke rol heeft. In dat geval is het natuurlijk nog belangrijker om te weten waar jouw grens ligt.

Als we het hebben over complementaire leefstijlbegeleiding en samenwerking met de medisch specialist, dan is het van belang dat alle spreekwoordelijke ‘schoenmakers bij hun eigen leest blijven’. Een arts die zich niet in leefstijl heeft verdiept, moet niet doen alsof dit wel zo is en de Trainer Hormoonfactor laat het medische deel vanzelfsprekend over aan de arts.

Dit betekent overigens niet dat we het hebben over het in stand houden van ‘eilandjes’, maar dat we streven naar de optimale synergie. De complementaire leefstijlverbetering kan ervoor zorgen dat er ook op medisch vlak van alles verandert en dat de arts hierop moet anticiperen. Het is daarom handig als de arts weet dat de ‘patiënt’ hiermee bezig is, want het kan betekenen dat bloedwaardes en symptomen vaker en scherper in de gaten gehouden moeten worden.

-> Terug naar het overzicht van de opleiding hormooncoach

-> Aanmelden bij Sonnevelt Opleidingen

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties