intermittent fasting

Intermittent fasting

In dit artikel vertel ik meer over intermittent fasting, inclusief de voors, tegens en mijn eigen visie.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting of afwisselend vasten is een methode waarbij met regelmaat vasten onderdeel is van het voedingspatroon en de leefstijl.

Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting. Zo kun je een deel van de dag vasten, om de dag vasten, of periodiek vasten zoals 5 om 2 (5 dagen eten, 2 dagen vasten).

Een populair onderwerp waar ik veel vragen over krijg is intermittent fasting. Zo zijn er zowel mannen als vrouwen die met succes intermittent fasting toepassen binnen De hormoonfactor leefstijl. Deze ervaringen en resultaten betekenen overigens niet dat dit voor iedereen geschikt is.

Hoe werkt intermittent fasting?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor periodiek vasten kiezen. Zo kan het een manier zijn om af te vallen, omdat de kans groot is dat je gemiddelde calorie-inname op de korte termijn omlaag gaat. Of dit op de lange termijn ook zo is en of er een jojo-effect is, hangt natuurlijk af van de persoon, de motivatie van de persoon en of dit naadloos binnen zijn of haar leven past of gaat passen. Daarnaast is er ook wat voor te zeggen om de vertering, immuunsysteem en stofwisseling af en toe wat rust te geven door even niet te eten (1).

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

  • De calorie-inname wordt er vaak lager van waardoor je kunt afvallen (op de kortere termijn).
  • De vertering krijgt rust en dat kan een voordeel zijn wanneer er veel klachten op dit gebied zijn.
  • De bloedsuiker wordt minder vaak verstoord. Wanneer je last heb van bloedsuikerschommelingen en insulineresistent bent, kan dit voordelen bieden.
  • Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen. Dit is te zien aan een verlaagde ontstekingsactiviteit en een beter cholesterol profiel (LDL vs HDL). Ieder eetmoment moet het immuunsysteem paraat staan en zeker wanneer je deze voeding niet optimaal verteert en verdraagt.
  • Vasten kan groeihormoon verhogen (2), (3).

Wat zijn de nadelen van intermittent fasting?

  • Niet iedereen houdt langere periodes niet eten vol in een obesogene wereld vol verleiding. Soms leidt het zelfs tot compensatiegedrag (met ongezonde voedingskeuzes) en een hogere calorie inname. Ook zal de sociale druk soms lastig zijn om te pareren wanneer je weer eens moet uitleggen waarom je niet gezellig mee-eet (4).
  • Niet iedereen kan goed sporten op een lege maag. Dit hangt er ook vanaf welke sport je doet. Je kunt hier overigens je timing van eetmomenten aan aanpassen wanneer je hier last van hebt (5).
  • Bij bijnieruitputting is de kans op lage bloedsuikers en een lusteloos gevoel verhoogd wanneer je aan intermittent fasting doet. Cortisol is tenslotte een van hormonen die de bloedsuiker op peil moet houden en na chronische stress (burnout) is dit systeem soms suboptimaal. Bij sommige mensen gaat dit over na een aantal dagen en bij anderen niet.
  • Het is niet altijd geschikt wanneer je medicijnen gebruikt en bij bepaalde ziektes. Ook is het voor vrouwen bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode een afrader.

Recepten intermittent fasting:

Wat mij betreft kun je prima recepten uit Het hormoonbalansdieet gebruiken als basis voor je schema.

Wat is mijn mening?

Ik denk dat intermittent fasting een prima methode is wanneer je erg gemotiveerd bent en dit goed kunt toepassen in je dagelijks leven en sportieve inspanningen. Ook wanneer je verteringsproblemen hebt kan deze methode een goede manier zijn om je verteringssysteem wat te ontlasten.

Als het vasten echter veel moeite kost en wanneer je last hebt van bloedsuikerdips, lusteloze gevoelens en compensatiegedrag dan zou ik een andere methode kiezen. Kanttekening is natuurlijk wel dat de voedingsbronnen en maaltijden die je gebruikt gezond zijn en dat je niet voor ongezonde junkfood kiest in een intermittent fasting patroon, maar dat zal geen verrassing zijn.

De Hormoonfactor methode heb ik ontwikkeld voor een grotere doelgroep die dichter bij het gemiddelde Nederlandse eetgedrag wil blijven en daarom heb ik gekozen voor 4 eetmomenten per dag: ontbijt, lunch, tussendoortje om 15.30h en diner.

Mijn advies blijft altijd: Ga de zoektocht aan en ontdek wat voor jou het beste werkt. We zijn immers allemaal anders.

Gaat je stofwisseling vertragen door intermittent fasting?

Dit is niet het geval. De gedachte dat vaker kleine porties eten de stofwisseling op peil zou houden is inmiddels achterhaald. Het gaat om de gemiddelde totale dag inname en het maakt niet uit in hoeveel maaltijden dit onderverdeeld is (6).

Ir. Ralph Moorman

Ps: Lees hier mijn mening over The Game Changers en het Ketogeen Dieet.

(38stemmen, gemiddeld: 3,53 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
Hein
1 jaar geleden

Hallo Ralph, duidelijk verhaal over intermittent fasting. Het is een onderwerp waar veel over te doen is. Heb je dit gezwellen bij Henk Fransen en de bijbehorende Tedx voordracht over de medische voordelen van vasten. Ben benieuwd wat jouw mening hierover is.

Ralph Moorman
Ralph Moorman
Antwoord aan  Hein
1 jaar geleden

Ik heb deze niet gezien helaas. Wel geloof ik wel dat het functioneel kan zijn om je verteringssysteem en immuunsysteem in bepaalde situaties rust te geven door te vasten. Eigenlijk streeft je lijf altijd naar balans, maar zonder uitdaging worden je systemen lui. Zo is het top om je beweging-apparaat af en toe uit te dagen in de sportschool, je stress-systeem kort hevig aan het werk te zetten, door middel van koudetraining (Wim hof) je temperatuursregulatie te tarten en daarnaast ook even je lichaam zonder voeding te laten functioneren (vasten).

Jenny
Jenny
1 jaar geleden

Hallo Ralph, ik volg je al een hele tijd, maatwerk it is! Heb vanmorgen de docu van michael mosley gezien. Eat fast & live longer. Ik doe IF maar dan time restricted. Onder meer omdat het hgh dan stijgt en dit de cellen vernieuwd. Echter hierin was het igf-1 hormoon wat geregeld wordt door het hgh een van de boosdoeners voor een verhoogde kans op kanker etc.? Verwarrend, wat is jouw visie hierop?

Linda
Linda
Antwoord aan  Jenny
11 maanden geleden

Ik heb onlangs de voedselzandloper gelden en daar werd aangegeven dat het groeihormoon in verband staat met kanker. Ik lees ook overal dat if het groeihormoon doet verhogen. In dat geval zou het wellicht niet zo gezond zijn (?)

Ravtje
Ravtje
1 jaar geleden

Ik heb 5.2 Vasten dieet gedaan 2 maanden lang. Wel 4 Kg afgevallen, maar veel gewrichtsklachten omdat ik een trage Schildklier heb.
Dus voor Schildklier patienten af te raden.

Hans Pijnaker
Hans Pijnaker
7 maanden geleden

Ik eet als een oermens, Ralph. Vaak ontbijt ik niet of neem alleen een kop zwarte koffie met een gekookt ei.

Ik voel mij top en je ziet, ik ga er steeds beter uitzien!

Maaike
Maaike
3 maanden geleden

Interessant artikel! Ik las eerder over intermittent fasting en ben heel benieuwd of dit voor mij werkt, dus ik ga het zeker uitproberen!

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us