
7 adviezen om zwangerschapssuiker op te lossen!
Succesvolle casus omtrent zwangerschapssuiker.
Inhoud van dit artikel
PCOS en zwangerschapswens
Merel B bezocht 4 maanden geleden voor het eerst Vrouwenpoli Boxmeer wegens een zwangerschapswens. Zij heeft 1 dochter van 1 ½ jaar oud. Die zwangerschap kwam moeizaam tot stand na 12 maanden lange behandeling met clomifeen. Na het stoppen met de pil bleek er geen normale menstruatiecyclus op te treden en werd de diagnose PCOS vastgesteld….
Bijwerkingen clomifeen
De behandeling met clomifeen ging gepaard met forse bijwerkingen. Lichamelijke bijwerkingen, misselijkheid, een droge vagina en psychische bijwerkingen, een depressief gevoel en labiliteit. Dit wilde Merel een tweede keer voorkomen.
En wat ze vooral ook niet wilde was een dieet. Ook al wist ze al te goed dat ze overgewicht had bij haar gewicht van 90 kilo en een lengte van 1.64 m. Al zeker 10 keer was aan een dieet begonnen, allerlei soorten, al dan niet onder begeleiding van een diëtist of coach, met wisselend effect. Maar altijd was daar weer het jojo effect.
7 adviezen
Tijdens het consult hoorde Merel voor het eerst de uitleg over het ontstaan van PCOS en de rol die de insulinestofwisseling hierin speelt. Een verandering van voedingspatroon zou wel nodig zijn. De zwangerschap van haar dochter werd gecompliceerd door zwangerschapssuiker ziekte, dus insulineresistentie speelde zeker mee. Merel kreeg het advies om de tips uit het boek Hormoonbalans voor vrouwen op te volgen en daarnaast:
- Eiwitrijke, koolhydraat arme voeding te gaan gebruiken, met minstens een pond groenten en fruit per dag.
- Ondersteuning door een orthomoleculair diëtiste te zoeken.
- Preconceptioneel met een goede zwangerschapsmulti, Prenafem van Orthica te nemen.
- Haar vitamine D niveau op te hogen tot > 80 nmol/l.
- Een eetlepel (gebroken) lijnzaad per dag te nemen.
- De voedingssupplementen brassica italica en kurkuma longa te nemen.
- Te gaan sporten.
Na 1 maand was ze 4 kilo afgevallen. In de tweede maand trad een spontane ovulatie op, voor het eerst na het stoppen met de pil, bijna 4 jaar geleden. De tweede ovulatie volgde een maand later, de zwangerschapstest bleek hierna positief!
In totaal is Merel nu 9 kilo afgevallen. Dit is een goede uitgangssituatie in deze prille zwangerschap, de kans op het opnieuw ontwikkelen van zwangerschapssuikerziekte is daarmee veel lager dan tijdens de eerste zwangerschap.
Barbara Havenith
www.vrouwenpoliboxmeer.nl
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's.
Hebben deze adviezen ook nog zin als er eenmaal zwangerschapsdiabetes is ontwikkeld? Of als je ‘op het randje’ zit?
Beste Marjolijn,
Het aanpassen van de voeding heeft zeker zin.
M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl
Is insulineresistentie altijd de oorzaak van zwangerschapsdiabetes? Of kan het ook nog ergens anders door komen?