zwangerschapssuiker

7 adviezen om zwangerschapssuiker op te lossen!

Auteur: Drs. Barbara Havenith

Succesvolle casus omtrent zwangerschapssuiker.

PCOS en zwangerschapswens

Merel B bezocht 4 maanden geleden voor het eerst Hormoonpoli Boxmeer wegens een zwangerschapswens. Zij heeft 1 dochter van 1 ½ jaar oud. Die zwangerschap kwam moeizaam tot stand na 12 maanden lange behandeling met clomifeen. Na het stoppen met de pil bleek er geen normale menstruatiecyclus op te treden en werd de diagnose PCOS vastgesteld….

Bijwerkingen clomifeen

De behandeling met clomifeen ging gepaard met forse bijwerkingen. Lichamelijke bijwerkingen, misselijkheid, een droge vagina en psychische bijwerkingen, een depressief gevoel en labiliteit. Dit wilde Merel een tweede keer voorkomen.

En wat ze vooral ook niet wilde was een dieet. Ook al wist ze al te goed dat ze overgewicht had bij haar gewicht van 90 kilo en een lengte van 1.64 m. Al zeker 10 keer was aan een dieet begonnen, allerlei soorten, al dan niet onder begeleiding van een diëtist of coach, met wisselend effect. Maar altijd was daar weer het jojo effect.

7 adviezen

Tijdens het consult hoorde Merel voor het eerst de uitleg over het ontstaan van PCOS en de rol die de insulinestofwisseling hierin speelt. Een verandering van voedingspatroon zou wel nodig zijn. De zwangerschap van haar dochter werd gecompliceerd door zwangerschapssuiker ziekte, dus insulineresistentie speelde zeker mee. Merel kreeg het advies om de tips uit het boek Hormoonbalans voor vrouwen op te volgen en daarnaast:

  1. Eiwitrijke, koolhydraat arme voeding te gaan gebruiken, met minstens een pond groenten en fruit per dag.
  2. Ondersteuning door een orthomoleculair diëtiste te zoeken.
  3. Preconceptioneel met een goede zwangerschapsmulti, Prenafem van Orthica te nemen.
  4. Haar vitamine D niveau op te hogen tot > 80 nmol/l.
  5. Een eetlepel (gebroken) lijnzaad per dag te nemen.
  6. De voedingssupplementen brassica italica en kurkuma longa te nemen.
  7. Te gaan sporten.

Resultaat n.a.v. het advies

Na 1 maand was ze 4 kilo afgevallen. In de tweede maand trad een spontane ovulatie op, voor het eerst na het stoppen met de pil, bijna 4 jaar geleden. De tweede ovulatie volgde een maand later, de zwangerschapstest bleek hierna positief!

In totaal is Merel nu 9 kilo afgevallen. Dit is een goede uitgangssituatie in deze prille zwangerschap, de kans op het opnieuw ontwikkelen van zwangerschapssuikerziekte is daarmee veel lager dan tijdens de eerste zwangerschap.

Drs. Barbara Havenith

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over de schrijver

Vrouwenarts drs. Barbara Havenith studeerde geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en is gynaecoloog sinds 1995. Tot 2011 werkte zij in diverse ziekenhuizen om daarna haar eigen praktijk te starten. In 2013 rondde zij haar tweede specialisatie tot orthomoleculair arts af.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us