Ziekte van Lyme

Debbie de Jong: “Suiker is echt uit den boze! Suiker is een feestje voor deze bacterie, het voed en vermenigvuldigt zich hiermee.”

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de spirocheet (bacterie) Borrelia burgdorferi en is een infectie ziekte. Het wordt overgedragen door een tekenbeet, deze teek is dan uiteraard geïnfecteerd met de bacterie. Maar er komt steeds meer bewijs dat niet alleen teken de Borrelia bacterie kunnen verspreiden. Ook muggen, vlooien en mijt, bloedtransfusies en transplantaties zouden de bacterie kunnen overbrengen. Wetenschappelijk is het nog niet bewezen maar ja, we lopen wel vaker achter de feiten aan te hobbelen. Wat wel zeker is, is dat een zwangere vrouw die geïnfecteerd is met de bacterie, deze weer kan overdragen op het ongeboren kind.

Omdat ik zelf gediagnostiseerd ben met “chronische Lyme” en deze nu prima onder controle heb, kan ik andere lotgenoten begeleiden naar een betere, gezonde levensstijl.

Eerste symptomen

Een hele duidelijke eerste symptoom is dat er een rode kring kan ontstaan op de plek waar je geïnfecteerd bent. Deze kring heet erythema migrans (EM). Dan volgen vaak een tal aan klachten: griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijnen, nekklachten (stijve nek), vermoeidheid en soms ook koorts. Als dit gebeurd moet je snel naar je huisarts, deze kan je een flinke antibiotica kuur voorschrijven en je bent verlost van de ellende. Let wel, je moet er direct bij zijn!

Helaas voor vele patiënten die te maken hebben met besmetting van de Borrelia burgdorferi is bovenstaande niet van toepassing geweest, omdat ze niets van deze beet gemerkt hebben. Geen jeuk, geen pijn, geen rode kring. Kortom, ze zijn geïnfecteerd geraakt maar hebben niets in de gaten. Want iedereen krijgt toch wel eens de griep? Dan denk je toch niet gelijk aan een besmetting van deze bacterie?

Symptomen in een later stadium

 • Chronische vermoeidheid.
 • Krampen, pijnlijke spieren en gewrichten. Onverklaarbare zenuwpijn.
 • Slaapproblemen, te weinig slapen of juist te lang en altijd vermoeid wakker worden.
 • Eczeem of andere huid aandoeningen.
 • Plotselinge koorts of zweetaanvallen.
 • Gezwollen klieren, lymfen.
 • Pijnlijke keel.
 • Spijsverteringsproblemen.
 • Onregelmatige menstruaties.
 • Pijn in testikels.
 • Pijn in je borsten, melkproductie zonder reden, cystes.
 • Verlies van libido.
 • Misselijk, brandend maagzuur.
 • Pijn in de borst, ribben.
 • Onregelmatige hartslag, hart gaat op hol terwijl je rustig bent.
 • Ruis op het hart.
 • Pijnlijke stijve nek, ruk, kaak (soms gaat deze op slot)
 • Trillen van spieren in het gezicht, benen of andere plaatsen, schokken van ledematen.
 • Hoofdpijn, migraine.
 • Piepen en kraken van gewrichten.
 • Verlammingsverschijnselen.
 • Problemen hebben met praten, niet meer op woorden komen.
 • Oogproblemen: gevoeligheid voor licht, dubbel zien, brandende ogen, onscherp zien, nachtblindheid, pijn achter de oogleden.
 • Oorproblemen: oorsuizen, piep in het oor, overgevoelig voor geluiden.
 • Toegenomen gevoeligheid voor wagenziekte, hoogtevrees en verminderd evenwichtsgevoel.
 • Duizeligheid, vaak draaierig in het hoofd, naar gevoel in het hoofd (watten).
 • Concentratieproblemen, leesproblemen en problemen met het begrijpen met de tekst.
 • Vergeetachtigheid, slecht kort termijn geheugen.
 • Moeilijk uit je woorden komen.
 • Gesprekken niet meer kunnen volgen, snel de draad kwijt zijn.
 • Sterke stemmingswisselingen, onredelijk reageren op kritiek, agressief, depressiviteit, geestelijke instabiliteit. Angsten uit het niets.
 • Gelijk katers na alcoholgebruik.
 • Gewichtsverlies of juist toename.
 • Abnormaal haarverlies.

Goed, genoeg symptomen dus. Dit wordt “Chronische Lyme” genoemd.

Hoe wordt het gediagnostiseerd?

Ik heb het hier dan weer over “Chronische Lyme”. De huisarts neemt het bloed bij de patiënt af, zodat er naar anti stoffen kan worden gezocht. Veel te vaak geven deze testen “negatief” aan, met andere woorden, geen Lyme gevonden. Vaak worden patiënten dan ten onrechte in de hoek van de “Chronische Vermoeidheid/ME gestopt. Dit komt omdat de ziekte van Lyme erg moeilijk op te sporen is, gezien de spirocheet een meester is in verstoppen en kan zelfs vormen aannemen van normale cellen.

De testen die verder gaan dan anti stoffen opsporen kunnen worden gedaan in Weert (Prohealth) en in het buitenland (o.a. Duitsland en Amerika). Hier wordt het bloed, wat afgenomen is bij de patiënt, op een kweek gezet. Naar aanleiding daarvan kunnen ze met een uitslag komen.
Ook is een Levend Bloed Analyse een optie. Door middel van een prik in de vinger worden 3 druppels bloed afgenomen. Deze worden onder een microscoop gelegd en tijdens het onderzoek kan de patiënt meekijken op een scherm.

Wat kun je doen?

 1. Als eerste heb ik veel baat gehad aan klassieke homeopathie. Daarnaast heb ik een kuur op natuurlijke basis gevolgd.
 2. Naast deze behandelingen is het hel erg belangrijk om gezond te eten. Suiker is echt uit den boze! Suiker is een feestje voor deze bacterie, het voed en vermenigvuldigt zich hiermee. Dan heb ik het niet over tafelsuiker of de suikerklontjes, maar ALLE suikers die verborgen zitten in voedingsmiddelen.
 3. Ook bewerkt voedsel, de bekende E-nummers, kant en klare maaltijden, kortom de meeste supermarkt voeding moeten uit het dagelijks eetpatroon geschrapt worden. Puur eten, zoals de natuur het bedacht heeft
 4. En vooral, POSITIEF blijven, er van overtuigd zijn dat die dag aanbreekt dat het beter gaat worden en ook beter zal gaan worden. Omringd worden met echte vrienden, liefdevolle mensen die je energie geven. 

Het is bewezen dat je vatbaarder bent voor infecties, dus ook de ziekte van Lyme, als je immuunsysteem zwak is. Dan heeft het meer kans om zich te gaan openbaren. Wees dit dus altijd een stap voor en let op je lifestyle!

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(20stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)

Loading...

28
Reageer op dit artikel

avatar
18 Comment threads
10 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
Anita De PreterRogierMarie SeuberTessaKirsten Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Marlon
Gast
Marlon

Goed artikel over Lyme. Er zijn maar weinig mensen die (willen) begrijpen dat Lyme overdraagbaar is. Zo komt syfilis ook van een spirocheet (de vorm/soort bacterie waar de borrelia onder valt) en die staat bekend als soa. In de documentaire ‘Under our skin’ – waarin je o.a. hoort over de inwoners van het plaatsje Lyme – zie je dat Borrelia veelvuldige miskramen kan veroorzaken. Mijn besmetting is pas na 15 jaar geconstateerd, tot die tijd had ik het label CVS gekregen. Door natuurlijke antibiotica, supplementen, bioresonantie, pure voeding en het uitsluiten van o.a. suiker, fluor en gist, is de bacterie… Lees verder »

Patricia
Gast
Patricia

Hallo Marlon, je hebt jouw reactie al erg lang geleden geplaatst, maar wie weet ontvang je er toch nog een melding van en ben je bereid te reageren. Ik ben erg benieuwd naar hoe het nu met je gaat. Ik loop inmiddels namelijk ‘al’ 4 jaar met de ziekte (neuroborreliose) en word ook behandeld middels bioresonantie. Dit hielp in eerste instantie ook, maar daar een fikse middenoorontsteking (en waarschijnlijk te lang over mijn grenzen heengaan) ben ik nu weer terug bij af. Dit wil zeggen dat de bank mijn grootste vriend is. Ik ben erg benieuwd naar welke natuurlijke antibiotica… Lees verder »

Piet van Veghel
Gast
Piet van Veghel

Waarom een antibioticum en geen antibacterium of een anti-parasiticum? Aan klassieke homeopathie hecht ik nulkommanul waarde en lijkt mij buitengewoon gevaarlijk om mensen te adviseren daar aan te beginnen i.p.v. de reguliere arts. Bij uitstel van behandeling word de schade die niet meer terug te draaien is alsmaar groter. Of die bacteriën er nou echt pijn van hebben dat je geen suiker eet? Maar suiker heeft het altijd gedaan al is daar geen spoor van bewijs voor. Ik denk dat je er van alles bijhaald wat geen van allen er iets toe doet. Bij een redelijk vermoeden van de ziekte… Lees verder »

Debbie
Gast
Debbie

Hoi Piet, Allereerst bedankt voor je reactie. Ik heb deze blog geschreven op basis van mijn ervaring. Alles wat ik omschreven heb heeft MIJ, en de mensen die ik heb begeleid, erg goed geholpen. Aangezien er veel lyme patiënten, waaronder ik zelf, van het kastje naar de muur worden gestuurd door reguliere artsen, heb ik deze blog geschreven. Antibiotica heb ik niet gehad, maar een natuurlijk middel, vergelijkbaar met antibiotica/antibacterium/anti-parasitcum. Puur omdat de reguliere antibiotica niets meer zou kunnen doen voor mij, omdat de ziekte al in een vergevorderde fase was. Klassieke homeopathie heeft mij erg geholpen, gezien de ziekte… Lees verder »

Ramon
Gast
Ramon

mag je half kilo fruit dus fructose eten per dag?

Ed van AARST
Gast
Ed van AARST

Piet toch. Uit welke eeuw kom jij? De aarde is echt rond hoor. Wel eens gehoord van het zelfgenezend vermogen, of laat jij elke snee in je vinger gelijk hechten. Als jouw immuunsysteem goed is, door het eten van echt voedsel, wat van het land komt en niet uit een fabriek, zal jouw lichaam lyme kunnen weerstaan. De reguliere artsenij is hopeloos stil blijven staan bij hun éénzijdige oogkleppenonderzoekjes en sturen maar al te vaak patiënten naar huis met het keurmerk “uitbehandeld”. Gek dat in België en Duitsland het bloedonderzoek vele malen uitgebreider is dan hier in Nederland en zij… Lees verder »

Elke
Gast
Elke

Voor Debbie, http://www.praktijkiseger.nl/ liefs Elke

Guus
Gast
Guus

Helemaal met Ed (v.A.) eens!!

Chantal
Gast
Chantal

Zelf heb ik sinds een jaar of 2 lyme, vastgesteld via bloedprikken. Ik heb totaal 8 mnd antibiotica geslikt, helaas zonder resultaat.

Wat voor mij het beste helpt is idd suiker zoveel mogelijk laten staan. Hier door heb ik meer energie en voel ik mijzelf eigenlijk na lange tijd best goed!

Zo nu en dan suiker zoals een gebakje op een verjaardag is geen probleem. Qua zoetstof gebruik ik agave siroop dat wekt voor mij goed! Ook best smakelijk in bijv. Koffie.

Ramon
Gast
Ramon

mag je half kilo fruit dus fructose eten per dag?

Ramon
Gast
Ramon

Beste mede lotgenoten, ik heb zelf ook paar jaar Lyme. Graag wil ik weten of het ook verboden is om fruit te eten naast de klassieke antibiotica. Er zit wel veel suikers in zoals: fructose in.

Alvast bedankt.

Ramon
Gast
Ramon

Graag reactie!!!

Tessa
Gast
Tessa

Ik denk dat dit per persoon verschilt, maar teveel fructose is zeker niet goed. Ik heb zelf slechte darmen door de ziekte en uit een fructose ademtest bleek dat er bij mij sprake is van malabsorbtie bij fructose. Fructose doet daarom mijn darmen meer slecht dan goed en ik moet het zo veel vermijden. Ik neem alleen groente en fruitsoorten waar weinig fructose in zit en met kleine mate. Ik denk dus dat het per persoon verschilt hoe goed je het aankan, maar het zeker goed is om niet veel te nemen.

Astrid
Gast
Astrid

Ben ik ook benieuwd naar Ramon! Mag fruit wel? Hier een kind van bijna 3 jaar met Lyme.

ellen
Gast
ellen

Lyme is te genezen. Mijn zoontje van 5 is genezen d.m.v. een homeopaat die met de vegatest werkt.
http://www.homeopathie.works
Beterschap!

Anita De Preter
Gast
Anita De Preter

Graag meer info. Welke homeopaat? Ik ben ten einde raad! Veel geprobeerd maar niks helpt!

Ramon
Gast
Ramon

Hallow, gaat iemand nog antwoord geven of wat?

Kirsten
Gast
Kirsten

Ik eet wel gewoon fruit. Absoluut geen suiker, geen gluten en geen lactose.

Chantal
Gast
Chantal

Ik gebruik wel fructose in beperkte mate.
Een appel of 2 mandarijnen op een dag. Geen problemen mee. Ook vruchtensap op basis van fructose geen probleem.(dubbelfris free) Maar wel met mate. Een half kg fruit geeft best veel suiker, als je weet dat je je slecht/moe gaat voelen van suiker waarom dan een half kg?

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

wesley
Gast
wesley

Gewoon houden op 2 stuks bio fruit. Je moet het ook weer niet gaan overdrijven met fruit. Het is natuurlijk erg belangrijk dat jij je vitaminen en mineralen binnen krijgt. Het is ook belangrijk dat je zoveel mogelijk groente eet groentes kan je onbeperkt eten behalve suiker rijke groentes dan. Ik heb ook erg veel gehad aan de bioresonantie. Daarnaast is het erg belangrijk om probiotica te nemen naast jou natuurlijke ab. Ik kan zelf geen melk of yoghurt verdragen. Ik haal nu zelf mijn eigen geitenmelk bij de boer en maak nu mijn eigen yoghurt van kefir zonder suiker.… Lees verder »

Ramon
Gast
Ramon

Hallo, Is er iemand genezen van ziekte van Lyme van jullie?

Henk Wijnen
Gast
Henk Wijnen

Ramon,geneze kan volgens mij nog niet, wel hanteerbaar maken. Tenminste als je chronische lyme hebt

Ilie
Gast
Ilie

Hallo,
U heeft het over een natuurlijke antibiotica hoe heet dat middel en mag je het zomaar gebruiken?

Patricia
Gast
Patricia

Goed beknopt artikel! Ik mis alleen de link met wat de hormoonfactor voor jou heeft kunnen betekenen? Daarbij ben ik erg benieuwd naar de natuurlijke kuur die je hebt gevolgd, hoe lang je de ziekte al had en of er ook sprake was van co-infecties (uit het artikel begrijp ik dat jij ‘alleen’ de BB had/hebt?)? Oh en op welke manier begeleid je nu andere lyme patiënten?

Debbie
Gast
Debbie

Hi Patricia, excuses voor de late reactie! Eten volgens de hormoonfactor, beknopt gezegd puur en onbewerkt eten, zou voor iedereen een verschil maken, laat staan wat het doet voor een lyme patient.
Het immuunsysteem van een lyme patient werkt niet naar behoren, voeding kan hier een hele grote rol in spelen
Check: https://www.dehormoonfactor.nl/hormoonfactor-leefstijl
Ik begeleid patienten op het gebied van voeding, supplementen, lifestyle (dus o.a. beweging en stress management) De kuur kan ik hier niet vermelden ivm het risico dat mensen op eigen houtje hiermee aan de slag gaan. Bij in teresse voor meer informatie kan je mailen naar healthyselfie74@gmail.com

Marie Seuber
Gast
Marie Seuber

Even een goede boek tip want niet alleen eten maar ook dingen zoals leefstijl veranderingen omtrent wifi zijn belangrijk. Kaj Alexander heeft een gratis ebook op tekenbeetziektevanlyme.nl over lyme weg van 150 pagina’s waar in hij heel veel uitleg geeft, heeft mij meer geholpen dan wat dan ook.

Rogier
Gast
Rogier

Geachte heer mevrouw,
Ik las in de blog een artikel over de toepassing va homeopathische middelen bij ziekte van lyme. Ik ben voor ernstig zieke vriendin dringend op zoek naar advies en hulp. Zou de schrijver iets meer kunnen zeggen over welke middelen geholpen hebben en in welke potentie?

Debbie
Gast
Debbie

Beste Robier,

Wat vervelend om te horen van uw vriendin. Zoals ik al eerder heb aangegeven, ga ik dit hier niet vermelden, maar kunt u mij evenhierover mailen. healthyselfie74@gmail.com

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox