Wij zijn onze hormonen

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wij zijn onze hormonen boek

‘Wij zijn onze hormonen’ is een nieuw boek van internist-endocrinoloog Max Nieuwdorp. De arts is hoogleraar interne geneeskunde en afdelingshoofd in Amsterdam UMC.

Zojuist heb ik met veel plezier dit boek gelezen en ik wil er even een korte recensie over schrijven.

Max Nieuwdorp is er zeer goed in geslaagd om zijn fascinatie voor de wereld der hormonen op papier te zetten. Het hormonale systeem is natuurlijk een zeer complex geheel, maar door dit boek wordt het allemaal een stuk logischer. Het is alsof hormonen echt tot leven komen en personages worden die met elkaar communiceren. Wanneer deze communicatie goed verloopt, maw de hormonale balans is goed, dan functioneert alles in het lichaam zoals het hoort. Maar wanneer deze hormonale personages zich niet meer goed uitdrukken of elkaar niet meer goed verstaan, dan kan de boel flink uit de hand lopen. Daar dit een boek is van een internist- endocrinoloog is worden veel voorbeelden gebruikt van medische hormonale problemen en ziektes om het cruciale belang van de hormonale balans te verduidelijken. Ook verklaart hij gedrag van bekendheden uit onze geschiedenis aan de hand van hormonen, vanuit de onmiskenbare link tussen hormonen en ons brein. De schrijver haalt vaak zijn inspiratiebron aan wat het boek ‘wij zijn ons brein’ van Dick Swaab is. Ons brein beïnvloedt onze hormonen, maar onze hormonen beïnvloeden ook weer ons brein. We zijn dus eigenlijk veel meer dan ons brein lijkt een boodschap te zijn in dit boek.

Wat mij goed doet is dat Max Nieuwsdorp verder kijkt dan medische problemen en symptoom bestrijdende medicatie, maar ook het belang van voeding en leefstijl hier en daar aanstipt. Zo beschrijft hij ook de gevaren van en chronisch overbelast stress systeem, wat de hormonale communicatie kan ondermijnen in sommige gevallen. Ik denk zelfs te lezen dat hij het syndroom ‘bijnieruitputting’ onderkent (al noemt hij het niet zo). We weten het onderliggende mechanisme nog niet precies, maar het zenuwstelsel en het hormonale stress systeem vanuit de bijnieren lijkt niet optimaal te functioneren na langdurige hoge stress belasting, lijkt hij te bevestigen.

Al met al zou ik het boek aanraden aan mensen die gefascineerd zijn door het hormonale systeem en dit nog meer willen worden. Ook professionals in de gezondheidszorg, maar ook Hormoonfactor coaches, orthomoleculair therapeuten en gevorderde consumenten die zich meer in hormonen willen verdiepen zullen met veel plezier dit boek lezen. Als je echter op zoek bent naar een handboek om van hormonale klachten af te komen of een boek over voeding en leefstijl in relatie tot hormonen, dan moet je andere boeken hebben. Toevallig weet ik er nog wel een paar die in deze webshop staan ;-).

Ralph Moorman

Antwoorden op 6 veel gestelde vragen heb ik hier alvast voor je:

  1. Wat zijn hormonen?
  2. Welke hormonen er zijn?
  3. Waar worden hormonen gemaakt?
  4. Welke klachten kunnen ontstaan door hormoonwisselingen?
  5. Welke hormonen hebben invloed op zwangerschap?
  6. Is hormoongebruik tijdens de overgang ok?

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goedemorgen, graag zou ik meer info willen betreft mogelijk begin overgang, 42 jaar. Ik vermoed dat ik al een aantal jaren hormonale disbalans heb. Er is een behoorlijk aantal jaren van hoge stress geweest, dit zal ook niet bevorderlijk zijn geweest. Ik zit nog volop in de tropenjaren met 2 kinderen en kies te weinig voor mijzelf. Dat moet nu anders. Ik vraag mij af bij welke therapeut ik terecht kan? Weet even niet de gang en eerste stap te zetten. Worden er dan ook onderzoeken op bloed gedaan? Tekorten in bloed aan basiselementen? En heeft dat zin als ik… Lees verder »

Hallo Annemieke,

Via deze website kun je een test invullen waardoor je al meer inzicht krijgt in je disbalansen. Daarna kun je met een therapeut/coach aan de slag of zelf starten met behulp van de boeken van de Hormoonfactor. Een goede therapeut weet vaak al snel waar het probleem zit, zonder bloedonderzoek, omdat symptomen veelzeggend kunnen zijn maar een bloedonderzoek kan zeker een meerwaarde hebben. Zulke onderzoeken worden vaak gedaan via de huisarts of rechtstreeks, via een laboratorium.
Een spiraal kan voor disbalansen zorgen https://www.dehormoonfactor.nl/vrouwelijke-hormonen

Bovenaan deze pagina kun je een coach vinden.