wetenschap

Zal de wetenschap in de toekomst veranderen?

In de Volkskant van zaterdag 19 maart (lees hier) was er eindelijk aandacht voor iets waar ik al vele jaren tegenaan loop, namelijk de beperkte bruikbaarheid van “hardcore” wetenschap bij het begeleiden van cliënten.

Liever onschuldig experimenten

Lang niet alles is onderzocht, veel onderzoek is beperkt bruikbaar door mogelijk verstorende variabelen en we zijn allemaal anders. Bovendien draai je bij leefstijlaanpassingen aan vele knoppen tegelijk, waar de wetenschap vrij weinig mee kan, omdat daarin meestal het effect van slechts een enkele knop onderzocht wordt.

Het begeleiden van een cliënt gaat over maatwerk (n=1) en dat heeft in de wetenschap weinig waarde, omdat dit over grote groepen gaat. In de praktijk is echter het enige dat telt dat de cliënt zich beter gaat voelen en van eventuele lichamelijke klachten en ongemakken afkomt. Ik help een persoon liever van zijn of haar klachten af door onschuldige dingen uit te proberen, dan de cliënt wetenschappelijk onderbouwd zonder resultaat naar huis te sturen.

Pubmed staat vol met goede onderzoeken

Zo ben ik door “trial and error” in de praktijk ontzettend veel te weten gekomen. Een voorbeeld hiervan is het effect van het elimineren van gluten. Vele jaren geleden merkte ik in de praktijk dat dit positief effect kan geven bij mensen met immuniteitsklachten en ontstekingen. In die tijd was de wetenschap hierachter nog zwak. Er bestond alleen coeliakie en tarwe-allergie.

Nu in 2016 volgt echter de wetenschap mijn praktijkresultaten. Pubmed staat vol met onderzoeken over “glutensensitiviteit” en “FODMAP”-overgevoeligheden, twee nieuwe wetenschappelijke bevindingen, die de effecten waarschijnlijk verklaren die ik al lang in de praktijk had gezien. Het onschuldige experiment van nu is de wetenschap van de toekomst.

De wetenschap moet anders te werk gaan

Dit is geen pleidooi om de wetenschap overboord te gooien. Zeker niet, de wetenschap moet anders te werk gaan naar mijn mening. Zo verbaast het mij dat er nog nooit een wetenschapper aan mij gevraagd heeft wat de hormoonfactor-collega’s en ik hebben ervaren in de praktijk. Er zijn zoveel successen geboekt bij de meest uiteenlopende klachten door logisch na te denken en samen met de cliënt zoektochten te starten dat dit een geweldige basis kan zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

In het internettijdperk moet je dit toch geweldig kunnen rapporteren? Wereldwijd zijn mensen met allerlei klachten dingen op zichzelf aan het uitproberen en zien verbanden. Zorg ervoor dat die resultaten ingevuld worden op internet. Laat iedereen die van klachten is afgekomen invullen wat ze hebben gedaan. Als het aantal mensen zeer groot wordt dan gaat dit steeds meer op wetenschap lijken. Het moet toch super zijn, als je migraine hebt en te zien dat (hypothetisch) 8,2 procent van de mensen minder klachten heeft door cafeïne te mijden en 4,3 procent door het elimineren van oude kaas? Dit versnelt de persoonlijke zoektocht enorm en neigt naar wetenschap.

De interventies zijn op leefstijlvlak meestal zo onschuldig dat ik vind dat we hier veel minder krampachtig mee om moeten gaan. Dat paardenmiddelen zoals medicijnen ontzettend goed onderzocht moeten worden voor het te gebruiken vind ik logisch, maar moet dat ook als je een beetje meer broccoli gaat eten of tarwe vervangt door haver? Wat mij betreft niet…

Dus leefstijl coaches en diëtisten: Durf dingen uit te proberen en deel je resultaten! Hiermee versnellen we wetenschappelijke vooruitgang en maken we veel meer mensen blij.

Ralph Moorman

Zal de wetenschap in de toekomst veranderen?

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Monica van der KnaapWim van dijkSimone Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Simone
Gast
Simone

En sta voor je passie! Ik kan wel huilen als ik zie hoe de moleculaire keuken van airan ferra mijn geliefde horeca vernaggelt door er een industriële reageerbuiskeuken van te maken die doordringt tot de thuiskeukens. Het sterkt mij meer en meer met volle tegenkracht te laten zien hoe het zou moeten zijn. En als ik al af en toe ff moe ben van die vele uren, dit geeft mij kracht, heel veel kracht. Je bent een klein deeltje maar zelfs de kleinste deeltjes krijgen uiteindelijk de reus op z’n knieën!

Wim van dijk
Gast

Dit is precies waarom we met stichting Immunowell een on-line platform voor patiënten met Chronic Immune disorders gaan oprichten. Dit wordt het platform Immunoweb. Meer weten! immunoweb.com

Monica van der Knaap
Gast

Wat zou dat fantastsisch zijn als er op een andere manier wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Ik heb net het boek van George Jelinek ‘Overcoming ms’ uit en het blijkt hier ook weer dat er zoveel onderzoeken al zijn gedaan mbt het inzetten van leefstijl – chronische aandoeningen. Als leefstijlcoach moet ik iedere keer weer van goede huize komen om mijn klanten met chronische klachten die een hulpvraag hebben voor gewichtsbegeleiding, te overtuigen dat voeding als medicijn ingezet kan worden naast de medicatie die ze al hebben, in de hoop dat laatstgenoemde in de loop der tijd afgebouwd kan worden.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!