week van de overgang 2020

Week van de overgang | I’m coming out!

Zet vast in je agenda: week van de overgang 6-12 april 2020. Thema: I’m coming out!

Elke vrouw komt in de overgang; dat is een natuurlijk gegeven. De leeftijd waarop het begint, wat en hoeveel je ervan merkt en wanneer het over is, verschilt van vrouw tot vrouw.De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is 45. Vrouwen zijn gemiddeld 5 tot 12 jaar in de overgang.

Gezond ouder worden

Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen. In de jaren dat ze langer leven is hun gezondheid minder goed. Doordat in de overgang de beschermende werking van hun vrouwelijke hormonen wegvalt, lopen ze na de overgang meer risico op hart- en vaatziekten. Dat vergroot de kans op onder meer een hartaanval. En die worden bij vrouwen helaas vaak nog niet goed herkend. Door de botontkalking of mogelijk osteoporose, een ernstige vorm, lopen vrouwen meer risico op botbreuken als ze op latere leeftijd vallen.

Kantelpunt

In de overgang vindt een versnelling plaats van het gewone verouderingsproces. De klachten die samenhangen met de overgang verdwijnen weer; het effect op de gezondheid niet. De overgang is een kantelpunt in een vrouwenleven om die risico’s in kaart te brengen en ermee aan de slag te gaan, zegt Dr. Ingrid Pinas, gynaecoloog van de Fem-poli in Zwolle. “Ik adviseer de keus voor een gezonde leefstijl: gezond gewicht, voldoende bewegen, niet roken en minder stress. Daarnaast kunnen vrouwen bij blijvende klachten die hen belemmeren in hun dagelijks functioneren behandeling overwegen.”

Overgang en werkvermogen

Uit onderzoek is gebleken dat de overgang van invloed is op het werkvermogen van de vrouw. Het werkvermogen is de mate waarin een medewerker zowel lichamelijk als geestelijk in staat is het werk uit te voeren, nu en binnen 2 jaar. Een verminderd werkvermogen is een voorspeller van verzuim. Margriet Hijweege, founder van netwerkorganisatie OVER!, adviseert daarom een levensfasegericht HR-beleid: “Vrouwen van 45 tot 60 hebben wat anders nodig dan jonge moeders of starters om gezond en vitaal te kunnen (blijven) werken. Onnodig verzuim is onwenselijk voor werknemer en werkgever.”

Partners van de week van de overgang zijn Curves, MIND | Korrelatie, de Hormoonfactor en het kenniscentrum Overgang.

Achtergond info week van de overgang

Meer achtergrondinformatie: www.weekvandeovergang.nl of www.overhoopmagazine.nl

Youtube
https://www.youtube.com/channel/UCwmjh2TdX03R6ZUiVTHJUuA

Contact / interviews via
Liesbeth Josiassen | founder OVER! en initiatiefnemer week van de overgang
06 54 23 77 34

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Begeleiding nodig? Lezing of cursus volgen?

-> Bekijk onze mogelijkheden

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!