Wat zijn de symptomen van hypopituïtarisme?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat zijn de symptomen van hypopituïtarisme?

De symptomen van Hypopituïtarisme zijn wijdverbreid. Een korte uitleg over deze hypofyse insufficiëntie volgt hieronder.

Betekenis

Hypopituïtarisme is een verzamelnaam voor alle medische oorzaken die een partiële of volledige onderfunctie van de hypofyse tot gevolg hebben waarbij te weinig hypofysehormonen aangemaakt worden. Dit kan lijden tot milde klachten, maar ook levensbedreigend zijn. Het kan gaan om slecht een enkel hormoon, maar ook om meerdere hormonen. Als alle hypofysehormonen vrijwel niet meer aangemaakt worden dan heet dit panhypopituïtarisme.(1)

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen van hypopituïtarisme?

De symptomen zijn wijdverbreid, afhankelijk van de oorzaak en welke hypofyse hormonen te weinig of niet meer aangemaakt worden.

  1. Zo kan het zijn dat de aanmaak van groeihormoon ontoereikend is en dat uit zich bijvoorbeeld in groeiachterstand, slecht spierherstel, zwakkere botten en meer buikvet.
  2. Daarnaast is soms de aansturing van de schildklier onvoldoende met als gevolg een trage stofwisseling, kouwelijkheid, dunner wordend haar en een drogere huid.
  3. De aansturing van de bijnierschors kan te wensen overlaten waardoor de ontstekingsactiviteit omhoog gaat, de bloedsuiker te laag wordt en duizeligheid ontstaat.
  4. En de geslachtshormoonaanmaak kan er ook onder lijden. Dit leidt bij de man tot klachten van testosterontekort (laag niveau libido en potentie, slecht spierherstel en depressief gevoel). Bij de vrouw kan dit de menstruatie cyclus stil leggen met een tekort aan oestrogeen en progesteron als gevolg (afname botmassa en libido, droogheid, en slappere huid).

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn allerlei oorzaken die een onderfunctie of (volledige) uitval van hypofyse tot gevolg hebben. Bekende voorbeelden zijn:

  • Een hypofysetumor die de hypofyse beschadigt (adenoom)
  • Schade na een operatie al dan niet in combinatie met bestraling van de hypofyse
  • Oorzaken buiten de hypofyse zelf zoals hoofdletsel, of schade aan de hypothalamus.

Sommige vormen kunnen erfelijk zijn (zoals congenitaal hypopituïtarisme, CHP).

Hoe verloopt de behandeling?

Hypofysehormonen die ontbreken of te weinig aangemaakt worden kunnen aangevuld worden met hormonale medicatie na diagnose van een tekort.

De hormoonfactor leefstijl is aanvullend bruikbaar. De hormoonfactor kan namelijk van invloed kan zijn op de hoeveelheid transporteiwitten van hormonen, de gevoeligheid van de hormonale receptor, de omzetting in andere hormonen, het activeren van hormonen en uiteindelijk de afbraak van de hormonen in de lever. Bij toediening van cortisonen is het verstandig om het niveau van stress en ontsteking laag te houden zodat er minder van nodig is.

Daarnaast zijn er allerlei hormonen die niet direct onder controle staan van de hypofyse die beter in balans kunnen komen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, fijn iets te vin den over dit onderwerp, dat valt niet mee. Wat ik me afvraag: kan het zo zijn dat er alleen een storing zit in de aanmaak van geslachtshormonen? En kan dan een tumor de oorzaak zijn? Vandaag te horen gekregen dat mijn zoon van 17 een zeer laag testosteron heeft. Oorzaak ligt in Hypofyse, niet in teelbal. Er is bloed opgestuurd voor genetisch onderzoek. Uitslag laat nog maanden op zich wachten. Binnenkort ook een MRI. Kinderarts/ endicro…zegt aan Kallman te denken. Mijn zoon zijn reuk lijkt niet gestoord. Arts gaf ook aan dat een tumor niet… Lees verder »

Beste Margot,

Een hypofyseprobleem kan meerdere oorzaken hebben. Ik ga er vanuit dat de artsen al deze mogelijkheden onderzoeken.