Wat is de Nutri-score?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

wat is de nutri-score

In het kort antwoord op wat de nutri-score is, haar criteria, waarvoor bruikbaar en de uitdaging voor de schijf van vijf.

Wat is de Nutri-score?

Nutri-Score wordt in Europa al in meerdere landen gebruikt. Nedrland voert het in per 1 januari 2024.

Wat het doel van Nutri-score is, is een beetje onduidelijk. Het wordt gepresenteerd als iets om consumenten te stimuleren gezondere producten te kopen, maar het doel wat hierachter ligt is ook vooral om levensmiddelenbedrijven van bewerkte producten te stimuleren minder suiker, zout, vet en calorieën in hun producten te stoppen om een goede score te kunnen krijgen. Zelf vind ik het tweede doel prima, maar de manier waarop dit gebeurt niet. Ik ben namelijk van mening dat voor het eerste doel (het informeren van consumenten) het Nutriscore logo zeker geen duidelijke en eerlijke manier is van het weergeven van de gezondheidswaarde van producten. Waarom ik dat vind zal ik hieronder uitleggen.

Wat zijn de criteria van Nutri-Score?

  • Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld.
  • Een product krijgt pluspunten voor eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten, noten.
  • Een product krijgt minpunten voor energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet, zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling binnen de productgroep. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Alleen bruikbaar voor sterk bewerkte producten

Op het eerste gezicht lijkt er best wat goed in te zitten, maar wat betekent dit in de praktijk? Extra vierge olijfolie zou geen A kunnen krijgen vanwege de calorie-dichtheid en een sterk bewerkt product vol zoetstoffen in plaats van suiker en smaakversterkers om zout te verlagen kan wel heel goed scoren. En dan nog het allerergste. Yam desem zou geen A krijgen, omdat er een toefje kokosvet inzit, wat verzadigd vet is. Bij zeer bewerkte producten is het misschien toepasbaar en nuttig, maar daarbuiten is de score verwarrend en vaak gewoon onwaar. Zo is verzadigd vet niet bewezen ongezond, energiegehalte zegt niets over verzadiging en de dooreetfactor, suikers zijn afhankelijk van een context van vezels en vet qua bloedsuikereffect en zout is niet per se slecht en verhoogt de dooreetfactor alleen in bewerkte snacks waar ook suiker en vet bij zitten.

Is de Schijf van Vijf de redding?

Er zijn vele producten uit de Schijf van Vijf die niet goed scoren in de Nutri-score. Denk daarbij aan bijvoorbeeld melkproducten met verzadigd vet. Het zal mij de komende jaren benieuwen hoe sterk de lobby van Nutri-score gaat zijn. Wordt de Schijf van Vijf aangepast of gaat Nutriscore afgeschaft worden? Of Nutri-Score nu wel of niet verplicht wordt en blijft in Nederland zal gaan blijken.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties