Wat is alopecia areata?

Auteur: Ir. Ralph Moorman

wat is alopecia areata

Je leest hier meer over de oorzaak van alopecia areata bij zowel de vrouw als man. Daarnaast lees je welke behandeling van de symptomen het meest geschikt is.

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een vorm van haarverlies die soms diffuus kan zijn, maar meestal plaatselijk zorgt voor kale plekken.

Meestal gaat dit om hoofd- en gezichtshaar, soms om lichaamshaar en heel soms zijn er ook problemen met de nagels.(1) Dit kan zowel voorkomen bij mannen als vrouwen en komt in verschillende gradaties voor.

Er zijn drie gradaties van alopecia areata:

  1. Areata: Pleksgewijs haarverlies
  2. Totalis: al het hoofdhaar valt uit
  3. Universalis: naast het hoofdhaar valt ook het lichaamshaar uit.

Naar alopecia areata zijn er ook andere soorten haarverlies:

  1. Alopecia androgenetica (kaalheid in mannelijk patroon)
  2. Alopecia diffusa (zoals bij trage schildklier)
  3. Alopecia barbae (baardhaar)

Wat is de oorzaak van alopecia?

De oorzaak is niet precies bekend, maar vermoedelijk is het een combinatie van factoren. De belangrijkste invloed is waarschijnlijk een auto-immuunreactie die de haarcellen en haren aantast. Ook komt een trage schildklier en heftige voorafgaande stress vaak voor bij mensen met alopecia areata (2) (3). Verder lijkt er ook een invloed te zijn van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, omdat er een versterking lijkt plaats te vinden na een bevalling of na de menopauze.(4) Daarnaast is er ook sprake van erfelijkheid / genetische aanleg.(5) De haaruitval is echter niet altijd permanent van aard. Als de haarcellen niet teveel aangetast zijn kan het haar ook soms weer terug groeien.(6)

Hoe ziet een alopecia behandeling eruit?

In de beginfase zal de arts niet snel naar rigoreuze behandelingen of middelen grijpen, maar een afwachtende houding aannemen, omdat het haar nog terug zou kunnen groeien.

Wanneer de haaruitval en kale plekken snel verergeren, dan zijn er ook medicijnen die ingezet zouden kunnen worden zoals corticosteroïden crème (zalf), prednison, ciclosperine en dithranol. Daarnaast wordt ook wel gewerkt met plaatselijke immuuntherapie (lokaal), lichttherapie (uv-behandeling), prikkeltherapie, minoxidyl-behandeling, laserbehandelingen en alternatieve behandelmethoden. Ook haarstukken en permanente make-up worden gebruikt in de cosmetische wereld.

Haartransplantatie wordt als ongeschikt beschouwd, omdat ook de nieuw geplaatste grafts zouden kunnen uitvallen onder invloed van de ziekte.

Wat kan je zelf doen tegen alopecia?

Ik denk zelf dat met de juiste leefstijlaanpassingen het immuunsysteem beter in balans moet kunnen komen  en wat een gunstig effect kan hebben bij alopecia areata.

Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en alopecia areata gedaan. Wat het onderzoekt bemoeilijkt is het feit dat alopecia areata bij een groep mensen vanzelf over gaat of een grillig verloop heeft. Dit maakt het zodoende lastig het effect toe te schrijven aan je behandeling of interventie.

Mijn eigen ervaring bij het begeleiden van mensen met ernstige alopecia areata is dat een sterk immuunsysteem gunstige effecten kan geven op de haarcellen. En mocht het geen effect geven op de haarcellen, dan is het sowieso nuttig dat de algehele gezondheid verbeterd en de persoon zich beter voelt. Baat het niet dan schaadt het niet is mijn motto.

In mijn visie is auto-immuniteit een resultante van twee dingen, namelijk teveel ontsteking verhogende factoren aan de ene kant en aan de andere kant te weinig ontstekingsremming door het lichaam.

Met andere woorden: Het immuunsysteem is overbelast, wat de uiting van een genetische aanleg voor een auto-immuunziekte kan versterken. De oorzaak van te weinig ontstekingsremming door het lichaam kan bijnieruitputting ofwel burn-out zijn. Vaak treedt een auto-immuniteitsprobleem dan ook op na stressvolle gebeurtenissen zoals dit ook te zien is bij alopecia areata.

Mijn manier van aanpak bij auto-immuunziekten lees je hier: https://www.dehormoonfactor.nl/auto-immuunziekte

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
22 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties