Het afweersysteem

Auteur: Prof. Dr. Harry Wichers | Reacties:

afweersysteem

Wat is het afweersysteem? Dit is een systeem in het menselijk lichaam dat ons beschermt tegen infecties, parasieten, bacteriën, schimmels en virussen.

Micro-organismen

Alle onderdelen en systemen in ons lichaam werken nauw met elkaar samen, zodat wij – in principe – optimaal kunnen functioneren. Dat superlijf van ons is helaas wel vatbaar voor indringers van buitenaf. Zo kunnen we door een virus of een bacterie goed ziek worden. In het dagelijks leven worden we continu blootgesteld aan allerlei virussen, schimmels en bacteriën.

Lik je je vingers af na het oppeuzelen van een lekker sinaasappeltje, schrok je per abuis een hele sloot bacteriën op die aan je vingers kleeft. En dat broodje met romige filet americain dat al een halve dag ligt te broeien op het aanrecht, dat kan nog wel toch? Blootstelling aan kwade bacteriën, parasieten en virussen hebben we lang niet altijd in de hand. Immers, deze duivelse micro-organismen zijn met het blote oog niet waar te nemen.

Om je overigens te behoeden voor een micro-organismen-fobie: die kleine rakkers zijn niet allemaal duivels, hoor. Er zijn er heel veel die onze ‘vriend’ zijn, mits zij zich op de goede plek in ons lichaam bevinden. En dat is dus niet in het bloed. Neem de microbiota, we kunnen niet zonder hen.

Het afweersysteem

Je afweersysteem

Je kunt niet altijd weten of iemand een griepje onder de leden heeft, want het duurt soms even voordat een virus gretig in het rond grijpt. Wees niet bevreesd, want ons lichaam is uitgerust met een afweersysteem dat hard aan de slag gaat om ongenodigde gasten uit te roeien met behulp van een groot aantal cellen en moleculen. En dat is maar goed ook! Zouden we niet gewapend zijn met zo’n fantastische inwendige verdediging, dan zouden we binnen enkele uren onder de zoden liggen. Bacteriën en micro-organismen doen zich tegoed doen aan al die smakelijke lichaamssappen. Ze zijn immers overal!

En het is natuurlijk ook ondoenlijk om elke dag met allerlei ontsmettingsmiddelen aan de slag te gaan om een steriele omgeving voor jezelf te creëren. Mits je last hebt van bepaalde allergieën, doet dit je lichaam ook totaal geen goed. Juist door af en toe eens het gevecht aan te gaan met zo’n brutale bacterie, wordt ons afweersysteem sterker. Bovendien heb je veel bacteriën ook gewoon nodig!

Ons afweersysteem filtert boosdoeners ongenadig uit ons lijf. Bovendien is ons afweersysteem uitgerust met een olifantengeheugen. Zo kun je resistent zijn voor bepaalde virussen, omdat je lichaam hier al eerder afweerstoffen voor heeft geproduceerd en dus weet hoe het deze ziekteverwekkers te lijf moet gaan. Stond je eerder al perplex van de ingenieuze andere systemen, het afweersysteem met al zijn cellen en companen is een uitermate complex stelsel waar veel vaten, cellen en organen mee gemoeid zijn. Zo is er een hoofdrol voor de darmen en de lymfeklieren en zijn er behoorlijk wat cellen met vrij moeilijk uitspreekbare namen die alle tot het immuunsysteem behoren.

Wil je veel meer weten over het afweersysteem en alle andere systemen in het menselijk lichaam? Lees dan het gave boek Gezond van kop tot teen. Prof. Dr. Harry Wichers leverde zijn bijdrage voor dit hoofdstuk.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Prof. dr. Harry Wichers studeerde Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is gepromoveerd in Immune Modulation by Food en is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, Mijn afweersysteem is behoorlijk van slag. De laatste jaren heb ik 3 auto-immuunziekten ontwikkeld. Vasculitis van de grote vaten. 1.5 jaar Prednisolon geslikt is nu onder controle. Geen Prednisolon meer. Collagene colitis zeldzame ontsteking van bindweefsel dikke darm. Daar slik ik 2x per week Budenoside voor. En recent chronische sarcoïdose, geen medicatie. Lymfklieren tussen de longen zijn opgezet. Longen zijn schoon. In 2020 Pet scan gemaakt,o.a. cyste op de eierstok. Toen 2.5 cm. Recent nieuwe Petscan is cyste gegroeid naar 5 cm. Hoe kan dit?? Binnenkort afspraak bij gynaecoloog. In 2004 is mijn baarmoeder en hals verwijderd door vleesboom… Lees verder »

Deze casus kan niet “zomaar” met een tip opgelost worden. Hier mag echt een (orthomoleculair) expert naar kijken. Een paar algemene tips: Er blijkt een verschil te zijn tussen wat mensen gezond vinden en wat echt gezond is. “Zo gezond mogelijk” zegt niet zo veel… Stress komt in diverse vormen. Ook werken met toxische stoffen, of leven in een toxische omgeving of een toxische relatie kunnen zorgen voor een disbalans. Het gebruik van medicijnen kan belastend zijn voor de lever enz. enz. enz. Een mooi begin is het volgen van de Hormoonfactor leefstijl. Doe dat een paar maanden en kijk… Lees verder »