Voedingssupplementen verkopen

Voedingssupplementen verkopen in Nederland steeds lastiger!

De EU, overheid, voedingscentrum, keren zich allen tegen homeopathie. Voedingssupplementen verkopen wordt daardoor steeds lastiger….

1 voedingssupplementen-dollar bespaart 53 dollar

Goed om vooraf te weten:

Door een prestigieus Amerikaans onderzoeksbureau – een soort KPMG/ Mackenzie/Deloitte, maar dan gespecialiseerd op medisch-economisch terrein – werd verleden jaar gekeken naar wat voedingssupplementen kunnen betekenen voor kostenbesparingen in de zorg. Precision Health Economics is een organisatie in de VS die wordt geleid door hoogleraren van topuniversiteiten. Zij maakt economische berekeningen voor overheid en bedrijven. Mede op basis van haar rapporten wordt het beleid in de Amerikaanse gezondheidszorg bepaald.

Het bureau voerde in opdracht van Abbott Nutrition een onderzoek uit naar wat het gebruik van voedingssupplementen kan betekenen voor de gezondheidskosten. Gekeken werd naar de invloed op het ziekenhuisverblijf. Het bleek dat voedingssupplementen een korter ziekenhuisverblijf en een kleinere kans op een heropname betekenden.

Zo kan met iedere dollar die uitgegeven wordt aan suppletie bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.

Nieuwe EU-regels over voedingssupplementen

Voedingssupplementenfirma’s en ook winkels zijn niet meer gerechtigd om iets te zeggen over de werking van vrijwel al hun producten. Hooguit mag op individueel niveau van een product iets gezegd worden over de werking ervan op de gezondheid, maar mag niet in verband worden gebracht met een ziekte.

Dat is bepaald op Europees niveau. Deze nieuwe EU-regels over voedingssupplementen zullen alleen maar meer tot verwarring en misleiding leiden, ondanks dat firma’s en winkels nu bezig zijn om hun informatie, inclusief etiketten en websites, aan te passen aan de restrictieve nieuwe Europese regels.

Van slechts een handjevol voedingsstoffen is toegestaan om er een gezondheidsclaim aan te verbinden. Deze product-specifieke claim is dan goedgekeurd door de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Voor de meeste supplementen, zoals ook voor visoliesupplementen en probiotica, is het vanaf dit jaar verboden om er ook maar enige informatie over te verschaffen die toelicht waar het voedingssupplement voor gebruikt kan worden.

Een voorbeeld: Een getekend hartje op het etiket van een coënzym Q10-voedingssupplement is verboden. Het woord ‘energie’ mag er niet op staan. Dergelijke uitingen worden gezien als een gezondheidsclaim die niet is goedgekeurd door de EU-autoriteiten. Steeds meer zul je te maken krijgen met voedingssupplementen met een ‘etiket zonder informatie’. Hetzelfde geldt voor folders en websites.

Dat dit tot rare situaties kan leiden blijkt uit het volgende. Zo zul je niet verbaasd moeten staan wanneer je straks een coënzym Q10-voedingssupplement wél met de gezondheidsclaim ‘energie’ ziet. Is de fabrikant in overtreding? Nee, hij heeft gewoon vitamine B1 en wel 15% (!) van de ADH toegevoegd: 0,165 mg. Deze belachelijk kleine hoeveelheid is volgens de autoriteiten voldoende voor de claim ‘energie’. Daar lift de coënzym Q10 dan op mee.

De EU-wetgeving is een knap staaltje van bedilzucht én overregulering. Het brengt enorme kosten met zich mee en bovendien wordt er aan voorbijgegaan dat preventie nog altijd goedkoper is dan medische zorg. Maar de autoriteiten hebben gemeend dat de Europese burger bij voorbaat – dus zonder dat er ook maar iemand iets is overkomen – beschermd moet worden tegen … Ja, waartegen eigenlijk? Bekijk de risicokaart en oordeel zelf. De kans dat je dodelijk door de bliksem wordt getroffen is 26 keer groter.

Nederlandse politiek neemt het niet serieus

Voeding en voedingssupplementen zijn niet bepaald ‘top of mind’ in politiek Den Haag. Zonder dat de politici het in de gaten hebben, is er een ware gezondheidscrisis in Nederland gaande. Tal van ministeries zouden hun voordeel kunnen doen met voeding en voedingssupplementen.

Ik doe een paar voorstellen voor de verschillende ministers. Zo hebben we voor de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Jet Bussemaker, de suggestie om ‘Voeding’ als schoolvak te introduceren:

Voeding en voedingssupplementen helpen de schoolprestaties te verbeteren en hebben een heilzaam effect op asociaal gedrag. We noemen alleen maar het zinloze geweld op straat, huiselijk geweld en agressief gedrag in het verkeer. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding, dus die andere 98% kan best wat extra’s gebruiken. Betere eetgewoonten en voedingssuppletie kunnen wonderen doen voor de agressie in de Nederlandse samenleving. Mooi meegenomen is dat het ook het probleem  van overgewicht en suikerziekte mee helpt verkleinen. Kortom: wordt het stilaan niet eens tijd voor ‘Voeding’ als verplicht schoolvak?

Aan premier Mark Rutte doen we de suggestie om maar meteen een Ministerie van Voeding in het leven te roepen met als doel een betere voeding voor de jeugd en de rest van de Nederlandse bevolking. Dit zal zich ongetwijfeld vertalen in een betere volksgezondheid én in een superbezuiniging.

De Europese en dus Nederlandse overheid maakt voedingssupplementenfirma’s, uitgevers van gezondheidsbladen en journalisten monddood. Het ergst is: dit alles staat op gespannen voet met de grondwet, met de vrijheid van meningsuiting en van pers.

Voedingscentrum werkt al helemaal niet meer

Vooral aan het eind van de winter kunnen de meeste Nederlanders heel goed een extra voedingssupplement vitamine D gebruiken. Immers al maanden zijn ze verstoken van voldoende zonneschijn. Maar het Voedingscentrum vindt het nodig om het publiek te waarschuwen voor extra vitamines en voedingssupplementen, omdat die niet bij zouden dragen aan meer weerstand. Zoals dit ongenuanceerde citaat op de website van het Voedingscentrum:

‘In de koude maanden liggen verkoudheid en griep op de loer. Om de weerstand te verhogen nemen veel mensen een vitaminepil of een probiotica-drankje. Maar die middelen doen niets voor je weerstand, blijkt uit onderzoek.’

De werkelijkheid is echter heel wat genuanceerder. Wat te denken van déze zin, afkomstig uit Europese verordening 432/2012:

Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’. Dit zegt zelfs de strenge Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Deze gezondheidsclaim mag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een vitamine D-supplement als volgt worden verwoord:

Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand’. Zet dat eens af tegen het zinnetje van het Voedingscentrum: ‘Maar die middelen doen niets voor je weerstand, blijkt uit onderzoek.’

Vitamine D verkeert trouwens in goed gezelschap. Ook voor vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, koper, selenium en zink heeft de EFSA op basis van wetenschappelijke bewijsvoering exact dezelfde gezondheidsclaim toegewezen:

‘Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’. Vitamines en mineralen zijn dus wel degelijk van betekenis voor je weerstand.

Het Voedingscentrum heeft zijn voorlichting ook zelf failliet verklaard. Door een eigen publicatie, namelijk het rapport Richtlijnen Goede Voedselkeuze (2011), dus van het Voedingscentrum zélf. Hierin zegt het dat wie zich strikt houdt aan de schijf-van-vijf NIET zal slagen voldoende van zes belangrijke micronutriënten binnen te krijgen: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink. Dus ook al eet u volgens de normen van het Voedingscentrum, dan krijgt u onvoldoende van de genoemde micronutriënten binnen.

Het Voedingscentrum negeert waardevol wetenschappelijk onderzoek en blijft halsstarrig het nut van voedingssupplementen ontkennen. Tegen beter weten in.

Gert Schuitemaker
www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Voedingssupplementen verkopen in Nederland steeds lastiger!

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Teus Vink
4 jaren geleden

Als de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum aan de EU-regels wordt aangepast, dan blijft er een leeg bord over!