Vitamine C bij stress? Ja, het is de weerstandsvitamine!

Wetenschappelijk is vastgesteld dat dieren, wanneer ze opgejaagd worden en onder druk staan, extra vitamine C gaan produceren om zich teweer te stellen tegen stress.

Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek

Ook de mens heeft extra vitamine C nodig wanneer hij onder druk staat, vooral omdat hij in tegenstelling tot dieren zelf geen vitamine C aanmaakt. Vitamine C is de weerstandsvitamine bij uitstek, mits in voldoende hoge dosering. Een onderzoek bij duurlopers onderstreept dit.

Onderzoek bewijst dit!

Aan de studie deden 29 marathonlopers mee die meeliepen in de Zuid-Afrikaanse Comrades-marathon over 90 km. Twaalf lopers kregen dagelijks 1500 mg vitamine C, tien lopers 500 mg en zeven lopers kregen een placebo. De suppletie duurde in totaal tien dagen. Deze begon zeven dagen voor de wedstrijd en eindigde twee dagen na de race. De lopers hielden voor, tijdens en na de wedstrijd precies bij wat zij aten. Bovendien werden 15 tot 18 uur voor de wedstrijd, direct na afloop en 48 uur na de wedstrijd bloedmonsters afgenomen.

Binnen de groep lopers die 1500 mg vitamine C had geslikt, waren de concentraties cortisol, adrenaline en ontstekingsmarkers (interleukinen) direct na de wedstrijd significant lager dan in de overige twee groepen.

Cortisol en adrenaline zijn beide stresshormonen. Interleukinen zijn stoffen die helpen bij de afweer.

Tijdens het marathonlopen ontstaan er allerlei kleine spierbeschadigingen en ontstekingsreacties in het lichaam, waardoor het afweersysteem aangesproken wordt. Een kleinere interleukinenreactie tijdens het lopen wijst erop dat de vitamine C een deel van de schadelijke effecten wegvangt, zodat het immuunsysteem minder belast wordt.

Gert Schuitemaker
www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Vitamine C bij stress? Ja, het is de weerstandsvitamine!

(8stemmen, gemiddeld: 3,63 van de 5)

Loading...

12
Reageer op dit artikel

avatar
10 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Ralph MoormanJonGerdaEvelienErik Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Klaas
Gast
Klaas

kun je vitamine c afzonderlijk nemen?
zorgt dit niet voor een tekort aan een andere vitamine/mineraal?
vit C in welke vorm?
natuurlijk of synthetisch??

Gert
Gast
Gert

Ik beschouw vitamine C in hoge dosering als een ‘stand alone’ vitamine, dus het werkt in het lichaam zonder dat de andere vitamines. Vitamine C heeft erg veel functies. Alle tabletten met vitamine C zijn synthetisch en dat is prima, want die heeft dezelfde structuur als de natuurlijke in sinaasappels. Zelf neem ik altijd ascorbinezuur.

Thijs Buelens
Gast
Thijs Buelens

Beste Gert,

Hier moet ik je toch even corrigeren.

Vinson J.A., “Bioavailability of Vitamin C”, 1991. (Citrus extract was 1210% more bioavailable than USP (United States Pharmacopoeia) Ascorbic Acid.)

Gert Schuitemaker
Gast

Beste Thijs,
Laat even weten wat je corrigeert. Volgens mij heeft je opmerking geen betrekking op wat ik stelde.

Overigens: onderzoek laat zien dat bioflavonoïden niet echt noodzakelijk zijn voor een goede opneembaarheid van vitamine C. Ook vitamine C in de vorm van ester-
C bleek geen hogere bloedspiegels te geven. (Johnston CS, Luo B. Comparison of the absorption and excretion of three commercially available sources of vitamin C. J Am Diet Assoc 1994; 94(7):779-81)

Mar
Gast
Mar

Beste heer Schuitemaker,

Bedankt voor de informatie.
Ik vraag me alleen nu af welke vitamine C-supplement het beste is.
Zou je het beste voor een gewone vitamine-supplement kunnen gaan of iets in de trant van camu camu.

Ook heb ik begrepen dat het verstandig is om slechts voor een korte periode vitamine c in een ietwat grote hoeveelheid te gebruiken. Het schijnt dat de werking anders niet optimaal is. Klopt deze informatie?

Bij voorbaat dank.

Mar

Gert Schuitemaker
Gast

Wanneer we de werking van vitamine C wensen zoals hier bij stress, dan kan dat slechts met een hoge dosis. De ondergrens is 1000 mg vitamine C en vaak hoger tot wel 10.000 mg (10 gram = 10 tabletten van 1000 mg) . Dan kan alleen met synthetische vitamine C gehaald worden. Synthetisch is niet erg omdat die dezelfde structuur heeft en precies dezelfde werking als de natuurlijke vitamine C zoals bijvoorbeeld in een sinaasappel of in camu camu. Met camu camu haal je deze dosering niet. Indien iemand meer gestresst is, heeft hij meer nodig. Onderbreken is echt niet… Lees verder »

Erik
Gast
Erik

Speelt gmo vs non-gmo ok nog een rol in de keuze voor het soort vitamine C?

Gert Schuitemaker
Gast

Nee. Alle voedingssupplementen, tabletten en capsules, bevatten de synthetisch gemaakte vitamine C (ook al doen fabrikanten het soms vóórkomen dat het natuurlijk is). Dat is niet erg, want dat is dezelfde vitamine C die je in fruit vindt.Omdat het synthetisch is speelt GMO-problematiek niet.

Evelien
Gast
Evelien

Iemand bekend met de supplementen van dr. Wilson? Adrenal C. Heeft hij speciaal ontwikkeld voor mensen met bijnieruitputting.

Gerda
Gast

Hoi Evelien,

Het ziet eruit als een prima product al vind ik de dosering vitamine C wat aan de lage kant. Je kunt de vitamine en mineralen apart kopen. Dan kun je hoger doseren met vitamine C. Je moet dit product zien als ondersteuning. Niet om de bijnieruitputting op te lossen. Daarvoor zul je ook moeten kijken naar de oorzaak hiervan.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Jon
Gast
Jon

Ik zat te scrollen en klikte perongelijk 2 sterren aan en kan niet meer ongedaan worden ?

Robert Albers
Beheerder
Robert Albers

Dank voor je reactie Jon. Helaas gaat dit automatisch 🙁

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox