Testosteron omhoog met krachttraining
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Wil je meer testosteron? Doe aan krachttraining!
Doe een goede work-out
Lichaamsbeweging is goed voor je hormonen, maar je moet voorzichtig zijn met fanatieke duursporten. Met het lopen van marathons gaat je testosteron juist omlaag. De testosteronproductie wordt het best gestimuleerd met korte, heftige piekbelastingen, waarbij je veel spieren gebruikt. Krachttraining dus. Na een goede work-out blijft de testosteronproductie maximaal twee uur lang verhoogd. In De testofactor vind je alle andere maatregelen waarmee je je testosteronspiegel op een gezond peil kunt krijgen.
Verbeter je brein met krachttraining
In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat spierweefsel bij belasting een reeks hormoonachtige stofjes produceert die je gezondheid over de hele linie beschermen en bevorderen. Deze stofjes worden myokinen genoemd. Zo produceert actief spierweefsel myokinen die via de bloedbaan je hersenen bereiken, en daar de aanmaak van brain derived neurotrophic factor (BNDF) stimuleren. BNDF zorgt voor aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen daartussen. Kortom, krachttraining zet niet alleen je spieren aan tot groei, maar via de myokinen ook je grijze massa! Er zijn ook myokinen die verschillende vormen van kanker tegenwerken, de suikerhuishouding verbeteren en de bloedvetten zoals cholesterol gunstig beïnvloeden.
Perfectioneer je houding met krachttraining
Krachttraining is een uitstekende methode om je houding te perfectioneren. Maar pas op, eenzijdige training verslechtert de houding juist. Je kent hem wel, de ‘borst-biceps-man’ die alleen de borst- en armspieren traint omdat hij die graag in de spiegel bewondert tijdens het tandenpoetsen. Als je de bijbehorende oefeningen ook nog eens niet in de volledige bewegingsbaan of range of motion doet, kun je als het ware kromtrekken. Voor een goede lichaamshouding is het in de eerste plaats van belang gebalanceerd te trainen. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je de borstspieren traint, je ook de tegenovergestelde spieren van de rug traint. Dit principe geldt voor alle spiergroepen die met elkaar in balans moeten worden gehouden.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).