supermarkt voeding

De waarheid achter supermarkt voeding die je moet weten!

Tijdens mijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen University deed ik een aantal schokkende ontdekkingen over supermarkt voeding.

1) Bijna alle supermarkt voeding is kunstmatig

Met een gezonde appel of eerlijk stukje vlees is veel minder geld te verdienen dan met een fabrieksmatig samengesteld voedingsproduct. Omdat de winstmarges van kunstmatige levensmiddelen het grootst zijn, besteedt de voedingsindustrie daar de meeste aandacht aan en liggen de supermarktschappen er vol mee. Deze voedingsproducten komen niet uit de keuken, maar uit de laboratoria van de levensmiddelenindustrie.

Blikvoer, vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, zuivelproducten, sauzen, soepen, koekjes en kruidenzakjes hebben niets met kookkunst, maar alles met chemie te maken.

Goedkope bulkmassa van soja, maïs, tarwe en melk wordt soms tot op de molecuul ontleed en met zelf ontworpen chemicaliën tot nieuwe voedingsproducten versleuteld.

Zoals een expert in de kritische documentaire Food Inc. het zegt: ‘Veel levensmiddelen die we in de supermarkt zien, zijn volgens mij geen voeding. Het zijn om het zo te zeggen eetbare, voedingsachtige substanties.’ Deze bedenkelijke laboratoriumproducten worden gepatenteerd en onder een pakkende naam op de markt gebracht met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen.

2) Moderne supermarkt voeding bevat giftige stoffen

Moderne voeding bevat giftige stoffen zoals sporen van bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen die vanuit het verpakkingsmateriaal in de voeding lekken.

Dit kan met een andere aanpak en verpakking worden vermeden, maar het is goedkoper om het zo te laten.

3) Moderne supermarkt voeding zit vol chemische toevoegingen

Moderne voeding zit vol chemische toevoegingen die van nature niet in voeding thuishoren, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Op die manier probeert de fabrikant meer producten te verkopen en de winstmarges te vergroten, terwijl het gezondheidseffect van chemische toevoegingen omstreden is.

4) Levensmiddelenfabrikanten zijn niet altijd eerlijk over hun producten

Levensmiddelenfabrikanten zijn niet altijd eerlijk over hun producten. Een fabrikant zou precies op de verpakking moeten vermelden wat in het voedingsproduct zit. Zo ver is het nog lang niet. Fabrikanten hoeven niet het achterste van hun tong te laten zien en hebben tal van mogelijkheden om onsympathiek klinkende stoffen voor je te verzwijgen of met onschuldig klinkende termen te verhullen.

5) Er is schrikbarend weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid

Er is schrikbarend weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid. Wat voedingswetenschappers ons als onwrikbare waarheden verkopen blijkt bij kritische inspectie vaak niet bewezen of gewoon onjuist (melk is goed voor elk, verzadigd vet is slecht voor het hart en de vaten, geur-, kleur- en smaakstoffen zijn veilig).

Omdat gezondheidsclaims en adviezen door het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht voortdurend veranderen, dien je ze dús met een flinke korrel zout te nemen.

Door aan de ene kant compleet nieuwe voedingsmengsels in de schappen te leggen, terwijl er aan de andere kant weinig bekend is over de gezondheidseffecten ervan op de lange termijn, zijn wij als consument ongewild proefkonijn in een wereldwijd gezondheidsexperiment.

Zijn de pakjes soep met balletjes van sojaeiwitten, kuipjes zuivel vol high fructose corn syrup en frietsaus met deeltjes bisphenol-A uit de verpakking echt zo veilig en gezond als de fabrikanten beweren? De voortekenen zijn gezien de oprukkende welvaartsziekten niet rooskleurig…

Is de huidige supermarkt voeding veilig?

Ik hoor je tegenwerpen dat alles wat levensmiddelenfabrikanten ons voorschotelen op veiligheid is getest. Dat klopt. Er zijn strikte regels en strenge controles in het leven geroepen om de voedselveiligheid te garanderen en je gezondheid tegen wanpraktijken te beschermen. Daarom is de kans om acuut ziek te worden van een levensmiddel kleiner dan ooit.

Vooral op het gebied van hygiëne staan we er goed voor. Maar of een bepaald voedingsproduct of een bepaalde chemische toevoeging je diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, hardnekkig overgewicht of een andere chronische aandoening kan bezorgen als je het jaar in, jaar uit eet, is een vraag die niemand met zekerheid kan beantwoorden.

Van een lange reeks afzonderlijke chemische toevoegingen en sporen van bestrijdingsmiddelen is weliswaar vastgesteld dat ze geen kwaad kunnen bij ‘normale’ consumptie, maar het effect van al deze stoffen tezamen is onmogelijk te testen. En in de praktijk krijgen we al deze stoffen natuurlijk als een cocktail binnen. Ook over de gezondheidseffecten van dagelijks geconsumeerd, kunstmatig fabrieksvoer vergeleken met natuurvoeding is weinig bekend.

Mijn devies te midden van al deze onzekerheid en onrustbarende voortekenen is daarom:

  • Blijf met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur.
  • Eet zo veel mogelijk wat onze voorouders aten in de tijd vóór fabrikanten zich met ons eten gingen bemoeien.

Gelukkig is er tussen de fabrieksproducten in de supermarkt nog voldoende ‘echte’ voeding te vinden. Het is mogelijk om elke dag heerlijk en gezond te eten, zonder dat er ftalaten, bisulfiet, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en transvetten op je bord belanden. Veel supermarktproducten zijn erg goed geproduceerd en veilig verpakt.

“Als er meer kritische, goed geïnformeerde consumenten komen en de vraag naar goede voeding (en meer transparantie) stijgt, zullen supermarkten en levensmiddelenfabrikanten hier vanzelf gehoor aan geven. De meeste werknemers in de levensmiddelenindustrie zouden niets liever willen dan alleen maar geweldige, gezonde voeding leveren – als er maar een markt voor was. Door meer goede voeding te kopen, zorg jij ervoor dat er meer goede voeding in de schappen verschijnt!

Waren we vroeger dan gezonder?

Dat prehistorische mensen gemiddeld niet ouder werden dan dertig of veertig jaar, was te wijten aan ongelukken, oorlogen, wilde dieren, onbehandelbare ziekten, hoge zuigelingensterfte en sterfte in het kraambed.

Last van welvaartsziekten hadden onze verre voorouders niet. Over het algemeen waren ze kerngezond en sommige geluksvogels werden stokoud! Prehistorische mensen bewogen veel en aten voeding zoals de natuur het aanbood.

In de loop van honderdduizenden jaren heeft ons lichaam zich aan dit type natuurvoeding aangepast. Moderne supermarktvoeding staat ver af van wat we destijds in de natuur vonden, terwijl ons lichaam nauwelijks is veranderd. Onze genen staan nog steeds in de ‘prehistorische stand’. Precies daarom zorgt moderne voeding voor veel gezondheidsproblemen.

Ralph Moorman

De waarheid achter supermarkt voeding die je moet weten!

(13stemmen, gemiddeld: 3,85 van de 5)

Loading...

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gerda van DijkDorien Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Dorien
Gast
Dorien

Beste Ralph, Complimenten voor je site en o.a. het boek De boodschappencoach! (Biologische) halvarine (van bijv. Jumbo) noem je volgens mij niet in dit boek. Is het een advies om dit product te gebruiken? Of is biologisch-dynamische roomboter een beter optie? Plastic kan schadelijke stoffen afgeven. Hoe denk je over het gebruik van magnetronfolie? De folie is bestand tegen en bedoeld voor opwarming maar ik weet dat er dan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Door bijv. olijfolie in plastic flessen te bewaren kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen en in de olie trekken. Is het inderdaad een advies om geen olijfolie in… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gast

Beste Dorien,

Ik heb het even opgezocht, de biologisch halvarine van Jumbo bestaat nog steeds voor een groot deel uit geharde zonnebloemolie dus transvet. Biologische roomboter is inderdaad een betere optie.
Magnetronfolie wordt verwarmd in de magnetron en over het gebruik van de magnetron bestaat nog veel onzekerheid wat betreft het effect op de gezondheid. Vandaar dat het gebruik hiervan door de Hormoonfactor afgeraden wordt.
Er bestaan gelukkig ook glazen flessen met olijfolie.

M.vr.gr.
Gerda

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!