Producten met een hoog suikergehalte verliezen terrein!
suikergehalte

Producten met een hoog suikergehalte verliezen terrein!

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    De NOS schrijft over het suikergehalte in voeding en minister Schippers vindt dat ons eten gezonder moet worden; wat een schitterende week was dit als het op voeding en gezondheid aankomt…..

    Minister Schippers over het suikergehalte…..

    De week begon met het bericht dat minister Schippers vond dat ons eten veel gezonder moest worden. Een prachtige kop, maar uiteraard zei mijn onderbuik dat gezien de acties en uitingen de laatste jaren van deze minister hier waarschijnlijk niets van terecht zal komen.

    In het artikel las ik dan ook meteen iets waar mijn snorharen overeind van gingen staan: “Een speciale conferentie moet het voedsel in Europese supermarkten gezonder maken. Het is voor het eerst dat op zulke grote schaal organisaties, overheden en fabrikanten bij elkaar komen om te praten over het probleem.

    Doel: samen afspraken maken over het verlagen van de hoeveelheden zout, onverzadigd vet en toegevoegde suikers.”

    De losse onderdelen zijn het probleem niet!
     

    Daarnaast wordt er in dit plan gefocust op suiker, verzadigd vet en zout als losse onderdelen. De losse onderdelen zijn het probleem niet, maar de combinatie die zorgt voor onweerstaanbare producten. Van suikerklonten eet je nooit teveel, een pak boter eet je niet zomaar op, en een pak zout giet je ook niet achterover, maar de combinatie van de drie is het probleem. Door naar de losse stoffen te kijken zal het volgende gebeuren:

    • Suiker wordt vervangen door zoetstoffen
    • Verzadigd vet wordt vervangen door onverzadigd vet
    • Zout wordt verminderd terwijl er meer smaakversterkers gebruikt worden (E621)

    Het probleem wordt hier niet mee opgelost. De voeding blijft zwaar bewerkt, kunstmatig en lokt nog steeds overeten uit. Het enige dat hiermee bereikt wordt is het zogenaamd gezond wassen van het imago van de levensmiddelenindustrie.

    korting op mijn boeken

    Wat moeten we dan wel doen?

    We moeten naar voeding waar minder mee gerotzooid is en volgestopt met onnodige toevoegingen. Dit is vaak bedoeld om er voor te zorgen dat de pak of de zak in 1 keer leeg gaat en dat je er naar gaat grijpen bij emotioneel zwakke momenten omdat er allerlei pretstoffen vrijkomen in je hoofd na het eten ervan. We moeten terug naar natuurlijkere voeding en smaaksensaties. Dit zorgt ervoor dat voeding nog steeds lekker is, maar beter verzadigt waardoor we ons beter kunnen beheersen.

    Voedingsgedrag gaat bij een groot deel van de bevolking niet om discipline, maar mentale afhankelijkheid van bewerkte voeding met een ingebouwd “verrukkingspunt”. Van onbewerkte voeding eet je nooit teveel. Het is dan ook hoog tijd om dit af te dwingen bij de industrie. Dit kan op twee manieren:

    1. De overheid moet de industrie keihard betuttelen om ervoor te zorgen dat producten minder bewerkt en opgeleukt worden en beter gaan verzadigen. Daarnaast moet men ook minder verleid worden. Dit betekent dat je niet op ieder moment van de dag bestookt wordt met marketing van deze miljardenindustrie en dat juist onbewerkte voeding meer gepromoot wordt.
    2. De consument moet de industrie en supermarkt door veranderd koopgedrag stimuleren het productaanbod aan te passen. Het is heel simpel: Als je wil dat dit anders wordt, koop dan deze platbewerkte rommel niet. Het is prachtig dat er een gezondheidsbewuste stroming is ontstaan en dat ik daar onderdeel van mag zijn. Dat deze aanpak werkt is deze week duidelijker dan ooit geworden. Lees dit bericht maar.

    Ik ben zeer trots op de gezondheidsbewuste stroming die zich als een olievlek aan het uitbreiden is. Bedankt aan iedereen die hier aan meewerkt door jezelf en je medemens bewust te maken en het vaker kopen van gezonde onbewerkte voeding!

    Ir. Ralph Moorman

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders