Teelbalkanker

Wil Salden: ” Zorg daarom goed voor je lichaam, eet gezond en wees er zuinig op. Het is je enige tempel en die moet je niet onteren.”

Op 17 februari 2012 werd bij mij testis carnicoom geconstateerd, oftewel teelbalkanker. Alsof dat nog niet genoeg was, werd daar een dag later nog eens uitzaaiingen aan de lymfeklieren aan toegevoegd. Op dat moment is het alsof de hele wereld aan je voorbij raast en jijzelf stil komt te staan. Ik heb het altijd omschreven als ‘met motorpech stil staan langs de kant van de snelweg, terwijl iedereen je voorbij raast’. ‘Iedereen’ gaat door met ‘leuke’ dingen doen en jij blijft zitten met een kapotte motor en komt geen meter vooruit, je gaat zelfs achteruit. In ieder geval zo voelt het….

De diagnose testis carnicoom (teelbalkanker) wordt je in 2 minuten verteld terwijl je wereld er voor altijd anders uit ziet. Het zorgeloze sportieve leven waarin ik vijf keer in de week sportte werd in een keer ziekenhuis bestaan waarin 10 keer opdrukken zelfs een uitdaging werd.

Tijdens de chemoperiode voelde ik me vooral in de ochtend misselijk, tussen het bezoek door was ik chagrijnig en mijn eetlust verdween. Voorheen was ik in staat 6 maaltijden per dag te eten op dat moment was ik blij dat ik me kon beperken tot 5 boterhammen, een eitje en wat yoghurt.

De grootste oorzaak van de misselijkheid en het verdwijnen van de eetlust is het gif c.q. levenselixer wat constant door je lijf wordt gepompt. Voor diegenen die het interessant vinden, heb ik onderstaand een gemiddelde dag in het ‘kuuroord’ uitgeschreven. De dikgedrukte woorden zijn de chemozakken. Een BEP-chemo dag duurt ongeveer 14 uur. Je begint dus vroeg in de ochtend en eindigt, zo zuur als een augurk, midden in de nacht.

Teltijd Duur
0.00Infuussysteem aankoppelen met glucosezout 
0.00Patiënt wegen; indien gewicht 2 kg vanaf startgewicht is toegenomen, 40 mg furosemide toedienen (met als gevolg dat je 1,5 uur op de wc zit…) 
0.00Geef dexamethason 20 mg oraal (tegen de misselijkheid) 
0.001000 ml NaCL 0.9% (met KCL + MGSO4)3 uur
2.308 mg zofran intraveneus als anti –ametica toedienen. 
2.30Hervat de hydratie met NACl 0.9% (met KCL + MGSO4) 
3.00Infuussysteem kort schoonspoelen met glucosezout 
3.00Geef 1000 mg paracetamol 
3.00Cytostatcum met 30 USP-E BLEOMYCINE in 100 ml fysologisch zout30 min
3.30Infuussysteem kort schoonspoelen met zout. 
3.30Cytostaticuminfuus met 50 mg Platinol/Cisplatina in 500 ml fysologisch zout.1,5 uur
5.00Infuussysteem kort schoonspoelen met glucosezout 
5.001000 ml NaCL 0.9% (met KCL + MGSO4)3 uur
8.00Patiënt wegen; indien gewicht 2 kg vanaf startgewicht is toegenomen, 40 mg furosemide toedienen (met als gevolg dat je 1,5 uur op de wc zit…) 
8.001000 ml NaCL 0.9% (met mmol KCL + 10 mmol MGSO4)3 uur
11.00Infuussysteem kort schoonspoelen met glucosezout 
11.00Cytostaticuminfuus met 220 mg Vepesid in 1010 ml fysologisch zout.3 uur
14.00Infuussysteem kort schoonspoelen met glucosezout 
14.00Infuus afkoppelen en venflon doorspuiten volgens voorschriften 

 

Na 9 weken chemo ben je gebroken, zowel geestelijk als lichamelijk. Gelukkig heb je vrienden en familie die je ondersteunen en waarbij een kale kop meer of minder niet uitmaakt. Het oppervlakkige gedoe over uiterlijk is in één keer een stuk minder belangrijk en een gezond lichaam des te meer. Na 9 weken chemo woog ik ongeveer 110 kilo (voorheen 96), had ik een vetpercentage van 14% en voelde ik me als de kerncentrale Fukushima die op knappen stond.

Vanaf dat moment werden gezonde voeding en sporten belangrijker dan ooit te voren. Hierbij had ik niet het doel om ‘ripped’ te worden of om ‘beachproof’ te zijn voor de inmiddels achter ons liggende zomer. Ik wilde  me gewoon weer gezond voelen, geen piep meer in mijn oren hebben, niet moe zijn na 5 min. fietsen, maar ‘gewoon’ weer kunnen meedoen in het dagelijks leven en me weer kunnen concentreren op de dingen die ik leuk vond.

Wat heb ik gedaan om me beter te voelen?

Samen met mijn personal trainer Mart Janssen ben ik die uitdaging aangegaan. Zijn en mijn inspanningen hebben me enorm geholpen en binnen enkele weken voelde ik me stukken beter. Chemo zorgt ervoor dat je rode en witte bloedlichaampjes worden afgebroken. De krachttraining zorgde ervoor dat mijn lichaam juist weer sneller rode bloedlichaampjes aanmaakte. En dit zorgde er uiteindelijk voor dat ik sneller herstelde dan dat ik ooit had kunnen en durven denken.

Teelbalkanker

De combinatie van personal training en de gezonde hormoonfactor voedingschema’s zorgden ervoor dat de overtollige kilo’s er afvlogen en mijn vetpercentage verdween. Zelfs het hardnekkige cortisolbandje wat ik ontwikkeld had door de stress verdween langzaam.

Nu na 4 maanden trainen zit ik eindelijk weer op mijn oude gewicht (96 kg – Vetpercentage 7,9%) en kan ik eindelijk weer beginnen waar ik voorheen gebleven was. Al is de motivatie veranderd. De ziekte heeft me sterker gemaakt. Ik zal niet meer gewichten tillen, maar ik weet wel wat belangrijk is.

Het leven is niet vanzelfsprekend en het kan iedere dag bizarre wendingen nemen. Het leven is daarom ook te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt. Daardoor ben ik egoïstischer geworden, ik zeg vaker nee tegen de dingen waar ik vroeger volmondig ‘ja’ tegen zou zeggen. Het gevolg is dat ik niet meer op die sippe verjaardag zit of dat klusje moet doen waar ik eigenlijk geen zin in heb. Dus zeg vaker ‘Nee’, je zult zien dat je daar minder vaak spijt van krijgt dan de keren dat je ‘Ja’ zegt.

Vaak krijg ik de vraag of ik meer ben gaan genieten. Nee zeker niet. Wel ben ik realistischer geworden, is het naïeve randje verdwenen en weet ik inmiddels hoe kwetsbaar het leven en je lichaam zijn. Zorg daarom goed voor je lichaam, eet gezond en wees er zuinig op. Het is je enige tempel en die moet je niet onteren.

Overzicht hormoonfactor ervaringen 

(2stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

6
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
JohnSuzanne PootAfërdita BrovinaBartCorine Wantenaar Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
eric van Dooren
Gast
eric van Dooren

Hoi wil,

wat een mooi verhaal… ik ga hier zeker iets mee doen.
Keep on strong!

groeten eric

Corine Wantenaar
Gast
Corine Wantenaar

Wat een mooi en inspirerend verhaal. Mijn complimenten voor je doorzettingsvermogen en instelling.
Het bewijst voor mij weer dat men zelf (en de hulp van anderen) heel veel kan bewerkstelligen.
Veel geluk!

Bart
Gast
Bart

Prachtig om dit te lezen en dan bedoel ik vooral het succes dat je kan boeken na zo’n ontzettende knal voor je kop. Heel inspirerend en houvast voor veel mensen die zoiets moeten doormaken.
Veel gezondheid en geluk!

Afërdita Brovina
Gast
Afërdita Brovina

Amen, mooi verhaal! Dat het je goed blijft gaan!!

Suzanne Poot
Gast
Suzanne Poot

Mooi om te lezen. Wat een kracht….Top!

John
Gast
John

Mooi verhaal begin morgen aan (b)eb ook teelbalkanker en uitzaaiingen op lymfe mooi dat het goed met je gaat je verhaal geeft me moed thnx

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

  1. Boeken
  2. Begeleiding
  3. Lezingen

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!