10 kilo afgevallen

Astrid te Winkel: “En nu doe ik niets anders dan gezond eten (80/20 regel) en zorgen dat ik zo goed mogelijk in balans ben.”

 

Een paar weken geleden werd mij gevraagd om een ‘voor en na’ foto op te zoeken….Nu is het op zich al moeilijk om een foto van mezelf te vinden, ik maak ze liever zelf omdat ik niet graag op foto’s sta. Maar goed, ik ging eens zoeken in ons archief en na veel bestanden napluizen kwam ik de foto onderaan dit verhaal tegen. Ik zal eerlijk zijn, ik schrok ervan! En toch… het is nog niet zo lang geleden en het ligt me nog vers in het geheugen; (te) dik zijn en diëten.

Mijn gedachten gingen terug in de tijd…van wanneer was deze foto ook al weer. Ik was vast zwanger. Maar nee helaas, mijn jongste dochter was hier al weer 5 jaar. Geen excuus. Dus nog maar eens nadenken, hoe zat ik in deze tijd in mijn vel? En langzaam aan kwamen de herinneringen. 

In 2004 (en de jaren daarvoor) was ik hard aan het werk, wilde alles perfect doen:

 • Een goede moeder zijn voor mijn kinderen
 • Een drukke baan met verantwoordelijkheden en die zo goed mogelijk uit willen voeren
 • Afvallen (starten maar na 2 dagen stoppen)
 • Natuurlijk ook een goede vrouw zijn voor manlief
 • Studeren, want je moet niet stil blijven staan
 • Vreetbuien
 • Er zo goed mogelijk uitzien
 • Afvallen (ik begin op maandag)
 • Leuk in de omgang willen zijn, het is wel zo fijn om door iedereen aardig gevonden te worden
 • Sporten, want je moet wel goed voor je lichaam zorgen (alleen kwam het daar niet van)
 • Een goede vriendin, buurvrouw, familielid zijn
 • Bestuurslid zijn
 • Afvallen (afgevallen maar nog meer aangekomen)
 • Vreetbuien
 • Reisstress
 • Alle ontwikkelingen op werkgebied bijhouden (en die gingen razendsnel)
 • Afvallen (ik wil wel maar het lukt niet)
 • Targets, targets en nog meer targets…het werk zelf was wel leuk, maar oh die steeds toenemende targets
 • Vreetbuien
 • Ziekteverzuim stijgt
 • Prestatielijstjes met elke medewerker, wekelijks/maandelijks…afsluiting termijn. Je naam in rood (fout) of groen (goed)
 • BURN OUT…. en dan zit je thuis, mijn buikpijn piekte weer als vanouds, ben weer een aantal keren door de rug gegaan, ik was gewoon op……

Eigenlijk is onderstaande foto mijn dieptepunt. Mijn rock bottom! Ik moest en wilde iets veranderen. In deze situatie zou ik niet oud worden. Zat vol letterlijke en figuurlijke shit. Daar zou ik gaan beginnen.

Wat heb ik gedaan?

1. Om mezelf verder te helpen ben ik een opleiding stresscounsellor (psychologie en communicatie) gaan volgen. Ik wist niet dat het eerste jaar over je eigen groeiproces ging, maar beter kon het niet passen. Daar leerde ik o.a. NLP, de logische niveaus (kwartjes gingen vallen) maar ook klinische psychologie, verdriet voelen, uiten heeft een functie…capitulatie. Wauw, dus het is juist oké om eens goed te janken of gewoon lekker boos te zijn. Nou dat jaar ben ik mezelf goed tegen gekomen.

2. Toen ben ik mijn letterlijke shit (maar de figuurlijke shit kwam ook los) op gaan ruimen. Colonhydrotherapie (darmspoelingen) met de nodige begeleiding en supplementen door een ayurvedische arts. Geweldig, heb mezelf in deze fase beloofd….als ik ooit lichaamsgerichte therapie aan zou gaan bieden, zou ik colonhydrotherapeut worden (inmiddels werk ik alweer jaren als colonhydrotherapeut). Hier heb ik geleerd dat je niet alleen bent wat je eet, maar je bent wat je opneemt.

3. Langzaamaan knapte ik steeds meer op. Ik heb mijn baan opgezegd en ben voor mezelf begonnen. Maar toch voelde ik dat ik er nog niet was, de jarenlange roofbouw hadden diepere sporen achtergelaten.

4. Een consult geboekt bij Ralph Moorman. Na een goed gesprek met het advies naar huis gegaan om eerst naar een anti-aging arts te gaan (bij mijn eigen huisarts kwam ik niet verder én er was meer uit balans wat goed uitgezocht moest worden).

Dr. Thierry Hertoghe in België heb ik een aantal malen bezocht. Heeft me een rib uit mijn lijf gekost maar hij heeft me super geholpen. Het bleek dat ik hormonaal (schildklier & bijnieren) behoorlijk uit balans was. Dr. van Gellicum (aanzienlijk goedkoper) heeft de laatste puntjes op de i gezet.

5. Ik heb alle diëten die je maar kunt bedenken gedaan. En nu doe ik niets anders dan gezond eten (80/20 regel) en zorgen dat ik zo goed mogelijk in balans ben. En dan bedoel ik emotioneel, fysiek, hormonaal en rust/slaap. Heb mijn eigen praktijk met het meest fantastische werk wat ik me maar kan wensen. Mensen begeleiden naar  gezondheid en een gezond gewicht én werken met mijn grote passie; de darmen.

6. Nog steeds neig ik naar perfectionisme, het is mijn valkuil. Maar het beheerst me niet meer. Ik neem makkelijk veel hooi op mijn vork maar gelukkig weet ik beter waar mijn grenzen liggen. En ja, ik vind het nog steeds fijn als mensen mij aardig vinden, maar raak niet van de wijs als iemand dat niet vind. Mijn emotie-eten is op de achtergrond aanwezig, maar ik blijf er gevoelig voor. Als er iets heftigs in mijn leven gebeurd grijp ik nog steeds niet naar een appel. Maar hé, mijn lichaam, die nu wel  in balans is, kan dat wel aan. Ik ga niet meer met elk akkefietje de kast in duiken om me vol te eten.

Heb ik het perfecte figuur, nee hoor. En sporten mag ik ook nog wel een beetje vaker doen……Ik zit lekker in mijn vel, heb veel energie, ga uitdagingen aan….kortom  voel me goed. Jaren had ik niet durven dromen dat ik dit zou bereiken.

Overzicht hormoonfactor ervaringen

diëtendiëten

 

(6stemmen, gemiddeld: 4,33 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique Figee
Angelique Figee
9 jaren geleden

Dank je wel Astrid, dat je dit met ons wil delen. Het is weer een extra stimulans om op deze weg door te gaan, en mijn droom ook waar te gaan maken.

Astrid
Antwoord aan  Angelique Figee
9 jaren geleden

Graag gedaan….en geloof me het is echt de moeite waard. Succes Angelique

Nellie
Nellie
9 jaren geleden

Geweldig en zeer herkenbaar verhaal! Wil ook mijn eetpatroon omgooien, heb alles gelezen wat hormoonfactordieet betreft maar schijn maar niet de knop te kunnen vinden om eetpatroon omver te gooien… Maar goede voorbeelden als dit geven wel iedere keer een stimulans om het toch te gaan doen. Thanx!

Astrid
Antwoord aan  Nellie
9 jaren geleden

Soms zit die knop goed verstopt….wil hij tussentijds weer uit gaan…ik herken wat jij aangeeft Nellie.
Misschien is het een idee om de knop niet in 1 keer om te zetten. Maar een klein beetje te laten kantelen. 1 ding veranderen, bijvoorbeeld je ontbijtkeuze…verder laat je alles hetzelfde. Na een paar weken ga je iets anders erbij doen, bijvoorbeeld 3x p week een superfood smoothie….en zo ga je door.
Succes

Caroline
Caroline
9 jaren geleden

Woh, wat een enorm positief verhaal en wat ben je van ver gekomen! Respect!

Aferdita Brovina
Aferdita Brovina
9 jaren geleden

Toppie gedaan. Wat zul jij trots zijn op jezelf en je prestaties!

suus
suus
9 jaren geleden

Wat een mooi verhaal!ik heb echt RESPECT voor jou!!en wat zie je er mooi uit!!Niet te geloven! Ik ben er dus na 16 jaar achter gekomen dat ik een tarwe/gluten allergie heb!!16 jaar van mijn leven WEG! De artsen maar zeggen het zit tussen je oren!DUHHH!!Niet dus, ben nu aan de smoothies / paleo dieet om mijn darmen te herstellen, het is niet te geloven wat een energie ik soms kan voelen in mijn lijf!!Groetjes Suus!

Astrid
Antwoord aan  suus
9 jaren geleden

Heel herkenbaar Suus. Heb pas vorig jaar de diagnose coeliakie (marge 1) gekregen. Vanaf mijn 12de dagelijks buikpijn….onderzoek na onderzoek…ik ben nu 45. Dus tel de jaren maar uit. En inderdaad….die energie die je ervoor terug krijgt, geweldig. Groetjes Astrid

Erna
Erna
9 jaren geleden

Mooi geschreven Astrid, er komen vast nog meer reacties.
Ben erg trots op je
Erna

Astrid
Antwoord aan  Erna
9 jaren geleden

Thanx zussie

anneke
anneke
9 jaren geleden

Ben al maanden bezig met juiste voedsel en trainingsprogramma ivm verstoorde hormonen. Resultaat is niet afvallen, ook niet in centimeters, zelfs aankomen.Ik heb mijn stofwisseling verknald door cambridge dieet, prachtig afgevallen maar na 1,5 vlogen de kilo’s er weer aan en ik kon er niets tegen doen. Mijn PT staat zelfs voor een raadsel, hij snapt er niets van, zo hard werken en 0 resultaat (behalve spieropbouw).
Ik heb weinig zin om weer hopen met geld uit te gaan geven terwijl ik alles wat aangeraden word al gedaan hef. Zeer frustrerend!

Astrid
Antwoord aan  anneke
9 jaren geleden

Anneke, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Jouw schildklier heeft zeer waarschijnlijk een stevige opdonder gehad van het dieet (en)
Heeft voedselschaarste geregistreerd en vertraagd zijn werking. Heeft ook invloed om de spijsvertering. Is eigenlijk een prachtig mechanisme van het lichaam, als er daadwerkelijk sprake is van schaarste.

Hou vol, gun jezelf de tijd….kijk anders bij de hormoonfactortrainers en zoek er een bij jou in de buurt en laat je daardoor begeleiden.

Groet Astrid

Sonja Renfurm
Sonja Renfurm
Antwoord aan  anneke
9 jaren geleden

Hi Anneke, Ik heb exact hetzelfde verhaal als jij, ook cambridge, 3/4 jaar later weer net zo zwaar en nu inmiddels 50 jaar en houd me aan de hormoonbalans voedingswijze en val niets af! Train nu bij fitt20 en krijg inderdaad wel spieropbouw. Wie is jouw PT? Ik heb nu voor volgende week een afspraak bij Annemarie van den Broek in Hilversum en hoop dat zij me kan vertellen wat er mis is. Ik slik ook al ca 10 jaar medicijnen voor de schildklier maar ondanks dat viel ik met Cambridge wel af, dus dat hoeft het probleem niet te… Lees verder »

Ineke Hintz
Ineke Hintz
9 jaren geleden

Astrid,ik ken je al een poosje, niet dat we elkaar zo vaak zagen, maar toch.
Wat een indrukwekkend stuk heb je geschreven, chapeau!! En voor wat het waard is, ik heb je altijd al een lief, spontaan en aardig mens gevonden. Toen en nu!!
Fijn dat je nu zo goed in je vel zit, letterlijk en figuurlijk. Je bent van binnen EN van buiten een prachtige vrouw!! Liefs, Ineke.

Astrid
Antwoord aan  Ineke Hintz
9 jaren geleden

Hee Ineke, jij bent de fotograaf van de ‘voor’ foto. haha
Nu zie ik dat ook. Ik ben dezelfde persoon maar nu in een gezond lichaam. Met positieve gedachten die niet meer afhangen van de kg op de weegschaal. Dat is het verschil….
Enne voor wat het waard is….jij bent ook een geweldig mens! x

Jeannette Moors
Jeannette Moors
9 jaren geleden

Ik heb je leren kennen tijdens de opleiding Hormoonfactortrainer, Power women Astrid!
Wat het jij dit mooi geschreven! Dank je wel voor het delen van je verhaal!!
Ik ben het helemaal met Ineke eens je bent van binnen EN van buiten een prachtige lieve vrouw!!! Respect voor jou Astrid! Liefs Jeannette X

Astrid
Antwoord aan  Jeannette Moors
9 jaren geleden

Hee Jeanette….dank je voor je mooie compliment. Wat hebben we genoten samen tijdens de opleiding hormoonfactor, van elkaar en van de geitenkaas salade…mmmm.
Liefs Astrid

marion
marion
9 jaren geleden

hoi hoi,
prachtig verhaal, ook ik ben mn leven aan het omgooien naar betere voeding, anlternatieve geneeswijzen, anders denken, meer aandacht voor mens en milieu, en ongelovelijk spiritueel aan het groeien.
dit verhaal bekrachtigt t maar weer.. 🙂 top! wat ik wel rot vind, is veel weerstand uit mijn omgeving. hoe ben jij hiermee omgegaan?

liefs!

Nicole
Nicole
9 jaren geleden

O lieve Astrid wat een opsteker ik denk dat zeker 80% van ons vrouwen zich in jouw herkent. Ben blij jou in mijn leven ontmoet te hebben dat was life changing moment . En wat een super mooi mens ben jij maar weet zeker dat was je in 2004 ook al alleen zie je er nu veel beter uit. xx Nicole

plonie
plonie
8 jaren geleden

Hallo,

Ik heb lipo lymfoedeem,diabetes en astma,,viavia hier terecht gekomen,,i ga 10 maart voor een gesprek ivm een gastric bypass,maar nu zag ik dit ivm verandering van voeding,ik heb ook al talloze dieten gevolgd en nooit meer dan een paar kilo vocht eraf.
ik ga proberen dit ook te te doen en mijn leven om te gooien,wie weet vind ik straks de weg naar de GB niet meer nodig.

groetjes,,Plonie,,

Nancy
Nancy
4 jaren geleden

Proficiat Astrid met wat je doet en het resultaat! Wat een verschil op die foto. U ziet er goed uit. Ik ga het de zoveelste keer ook opnieuw proberen!!!! Veel geld ben ik al kwijt en ik sta nog altijd even ver! Alleen heb ik er gewicht bijgekregen! Veel succes verder en dank u om dit bericht te delen

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us