Zoek je motivatie om af te vallen?

Auteur: Albert Sonnevelt | Reacties:

motivatie om af te vallen

Wil je succesvol je eetpatroon wijzigen en niet voortijdig gedemotiveerd afhaken? Hier staan 9 tips ter motivatie om af te vallen!

Hoe kan je jezelf motiveren om af te vallen?

Om je doel te bereiken kies je voor gezonde en optimale voeding. Maar, dat alleen is niet voldoende. Wil je succesvol je eetpatroon wijzigen en niet voortijdig gedemotiveerd afhaken? Dan is een juiste mindset van cruciaal belang.

Wil je je eetpatroon wijzigen? Dan neem je meestal een rigoureus besluit. Je gooit van de ene op de andere dag het roer om. Je zegt tegen je lichaam: dat is goede voeding en dat is fout! Vol zelfvertrouwen en bepakt met wilskracht ga je aan de slag. En zo weersta je in het begin de verleidingen.

Maar al snel stuit je op meer weerstand. Je lichaam protesteert. Steeds luider en luider. Het vraagt indringend om etenswaren die op je verbodslijstje staan. Want, oh wat waren die voedingsmiddelen lekker en wat gaven ze een goed gevoel. Je zelfdiscipline brokkelt beetje bij beetje af. De kans dat je vroeg of laat in je oude eetgedrag terugvalt groeit. Want willen veranderen van eetgedrag en er mentaal ook 100% klaar voor zijn vergt zelfkennis, voorbereiding en de juiste mindset.

Download online hormoontest

Breng je psyche in topconditie. 9 tips!

Wat doe je als je je eenzaam en alleen voelt? Wanneer stress de overhand neemt? Of de verleidelijke geurtjes van bijvoorbeeld de bakker naar je lonken? De kans is groot dat je toegeeft. Weersta de verleiding. Bereid je mentaal voor. Hoe kan je jezelf motiveren om af te vallen?

1. Schrijf op wat je eet

Een ander eetgedrag aanleren, kost tijd. Wil je succesvol zijn? Zet dan de eerste stap en houd een zogenaamd voedingsdagboek bij. Schrijf hierin onder andere wat je eet, hoeveel en wanneer. Maar ook: waarom je eet. Uit frustratie, angst, eenzaamheid, verveling, door stress…. Zo’n dagboek bijhouden werkt verhelderd; geeft je handvatten om met je eetgedrag aan de slag te gaan. Denk daarbij ook aan je voeding van de afgelopen maanden. Wat zijn nou gewoontes die je resultaat en shape het meest ondermijnen.

2. Formuleer je doel positief

Oké, je hebt besloten je voedingspatroon te veranderen. Formuleer je voornemen positief. Dus niet in de trant van ‘ik mag dat niet eten, omdat…’. Dat klinkt eerder als een straf en demotiveert. Noteer liever: ‘Ik kies voor optimale voeding, want dat geeft mij de hele dag energie’. Dat klinkt toch veel aantrekkelijker en voelt fijner?

3. Stapsgewijs veranderen van eetgedrag

Anders gaan eten doe je het best door telkens kleine, realistische en haalbare stapjes te zetten. Zo kom je veel minder psychische weerstand tegen dan wanneer je in één keer alle ongezonde producten door supergezonde middelen vervangt. Voer daarom kleine wijzigingen in je voedingspatroon door. Vervang een ongezond product door een gezondere variant en breid het aantal gezonde producten gestaag uit. Leg daarbij vooral de nadruk op de ongezonde producten die je vaak eet. Daar kun je het meest winnen.

4. Koppel positieve veranderingen aan je streven

Ga je gezonder eten? Koppel dat streven dan aan andere positieve veranderingen in je leven. Bijvoorbeeld dat je gezonde eetpatroon ervoor zorgt dat je je fitter en energieker voelt. Je merkt dat als je fietst, met je kinderen stoeit en boodschappen doet. Of: dat je er slanker uitziet. Je krijgt complimentjes en je kunt kleding in een maatje kleiner kopen. Mentaal geven dergelijke zaken je een enorme boost en beïnvloeden het veranderen van je eetgedrag positief.

5. Gebruik positieve afbeeldingen en spreuken

Je geest kun je op allerlei manieren een positieve oppepper geven. Hang in je huis op de koelkast, voorraadkast, kledingkast, keuken enzovoort afbeeldingen, symbolen en spreuken die je stimuleren. Ook een foto in je portemonnee, armbandje met een spreuk of briefje in je jaszak zijn zaken die effect hebben als je je eetpatroon wilt aanpassen.

6. Weersta verleidingen met een afleidingenlijstje

Gezond en optimaal eten is een proces dat langzaam vorm moet krijgen. Wees je daarvan bewust. Wil je voorkomen dat je in de fout gaat? Maak dan een lijstje met alternatieve activiteiten die je kunt doen als de verleiding om de hoek komt kijken. Bel een vriend(in) op, loop een rondje door het park, stort je op je hobby, bezoek je oma, whatsapp met familie en dergelijke. Trouwens, vaak is de verleiding na 15 minuten voorbij. Dus, weersta het door jezelf af te leiden. Het is een prima remedie.

7. Zoek positief gezelschap

Een mens is een sociaal dier en zoekt daarom graag anderen op. Als steun, troost of afleiding. Dat doet je mentaal goed. Maak daar gebruik van als je wilt veranderen van eetgedrag. Breng niet alleen familie en vrienden ervan op de hoogte, maar zoek iemand die met je meedoet. Of meld je online aan bij een van de vele zelfhulpgroepen op bijvoorbeeld Facebook (Hormoonfactor Community). Zij kunnen je aanmoedigen, motiveren, advies geven en opbeuren als het even niet lukt.

8. Niet te streng zijn

Wees anderzijds ook niet té streng voor jezelf als je een keer iets eet dat niet direct supergezond is. Bedenk liever waarom je in de verleiding bent gekomen. En… hoe je de volgende keer beter met eenzelfde situatie kunt omgaan. Straf jezelf zeker niet. Beschouw het als een les die je nieuwe kracht geeft en motiveert om verder te gaan. Trouwens, als je de touwtjes te strak houdt, bega je sneller een misstap dan wanneer je positief in het leven staat. Je voelt je dan immers goed en handelt daar ook naar.

9. Neem de tijd en verwen jezelf nu en dan

Gedrag veranderen kost tijd. Dat geldt ook voor veranderen van eetgedrag. Wees daarom niet te hard voor jezelf. Neem en gun jezelf de tijd. Op den duur wordt het een routine. Je denkt er niet meer over na. Trouwens vergeet niet jezelf nu en dan een complimentje te geven en te verwennen. Als je weer een klein stapje dichterbij je streven bent. Verras jezelf met een heerlijke massage, lekkere body crème, geurtje, mooie glossy, armbandje en dergelijke.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Albert Sonnevelt is psycholoog en ondernemer. Zijn praktijk voor Integrale Psychotherapie leidde in 1995 tot de oprichting van Sonnevelt Opleiders voor Vitaal leven. Hiermee won hij en zijn team 7 jaar op een rij de prijs voor ‘Beste Opleider van Nederland.’ Met zo’n 1.600 studenten per jaar en 70+ docenten is hij marktleider in zijn markt. Daarnaast heeft Albert en zijn instituut internationale samenwerkingsverbanden om een Gezonde Leefstijl te promoten.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

wat mij heeft geholpen is een zin van Jesse van der Velde : eten is niet vullen maar voeden.
alles wat je eet is , is een positieve of negatieve bijdrage aan je gezondheid.
kijk vooral wat je allemaal kunt eten , met al die geweldige recepten is dat niet echt moeilijk!
wij zijn nu ruim een half jaar beter gaan eten ,en meer gaan bewegen en er is resultaat.
hoe weet je trouwens wat voor jou het juiste gewicht is ? naast verlies van buikvet word ik ook smaller in mijn gezicht en dat staat weer niet zo gezond…..