RTL late night

RTL Late Night | Reactie op professor Tiny Van Boekel

Van Boekel deed in RTL Late Night een poging om het vak Levensmiddelentechnologie in een goed daglicht te zetten. Ik heb vaak les van hem gehad op de Wageningen Universiteit van deze aardige man en hij heeft veel goede dingen gedaan.

Bewerkte voeding net zo gezond als vers?

De discussie die hij echter voert op dit punt vind ik verwarrend. Ja, levensmiddelentechnologen hebben er voor gezorgd dat voedsel langer houdbaar is en dat de kans dat je er acuut ziek door wordt laag is. Maar om te zeggen dat bewerkte voeding net zo gezond is als vers slaat werkelijk nergens op.

  • Acute veiligheid zegt niets over de kans op chronische ziektes. Veel bewerkte producten zijn namelijk gewoon ongezonde producten vol suiker, zout en vet.
  • Veel mensen kunnen de verleiding niet goed weerstaan van deze “verslavende” producten en eten langer door dan goed voor ze is. Om dit verhaal alleen bij de zwakte van de consument neer te leggen vind ik onverantwoordelijk, zeker wanneer de voedingsindustrie zo machtig is en het onbewuste gedrag van consumenten op allerlei manieren kunnen sturen.
  • Veel bewerkte voeding is eenzijdig. Goedkope bulkgrondstoffen die goed verwerkbaar zijn in allerlei producten met verschillende patenten zijn meestal de basis. Veel mensen krijgen daardoor eenzijdig veel tarwe, soja, maïs en zuivel binnen. Ook de kans op het opbouwen voedselovergevoeligheden wordt groter hierdoor.
  • Dat alle hulpstoffen per se veilig zijn is niet zeker. We weten niet genoeg over lange termijnseffecten, combinaties van stoffen buiten hun natuurlijke context en de invloed op de darmflora. Zeker stoffen die de houdbaarheid betreffen zoals nitriet en benzoezuur zitten in een verdachtenbankje. In de levensmiddelentechnologie 2.0 zijn er trouwens steeds meer methodes om producten houdbaar en veilig te maken zonder hulpstoffen en verhitting. Geld besparen en luiheid zorgen er echter voor dat dit veel te weinig toegepast wordt nog.
  • De voedingswaarde van een platverhitte sinaasappelsap met suikerconcentraat waar alleen de verloren vitamine C is teruggebracht is niet hetzelfde als vers sap. Er gaan veel meer stoffen verloren die niet worden teruggebracht. Dit soort praktijken gelden voor vele andere producten.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoog tijd voor een debat…

Ralph Moorman

Tip: Het boek ‘De boodschappencoach’, het beste en slechtste uit de supermarkt! 
Gerelateerd artikel: Levensmiddelen, logisch nadenken!
Video: Bekijk hier de gehele RTL Late Night uitzending

RTL Late Night | Reactie op professor Tiny Van Boekel

(Nog geen stemmen)

Loading...

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Bart BroexTini Mulderalda van AmstelIngridJenny Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jenny
Gast
Jenny

“De veratwoordelijkheid bij de consument leggen”…..als consument miet je ondertussen voedingsdeskundige, orthomolculaire therapeut zijn!!! Dan mag je spreken van eigen verantwoordelijkheid! De hele voedselindustrie is gemaakt om de consument lekker onwetend te laten!

Ingrid
Gast
Ingrid

Goed gereageerd Ralph. Ik vraag me wel af of hij zelf biologisch en voornamelijk vers eet, of dat het grootste deel van zijn “voeding” uit pakjes komt.

Gelukkig zijn er inmiddels ( mede dankzij jou ) veel boeken en informatieve artikelen geschreven over puur en gezond voedsel.

Bij iedere basischool een groentetuin en wekelijks een keer kookles en samen eten met op school met pure ingredienten, zou een goede start kunnen zijn om alle kinderen het verschil te laten proeven.

Jamie Oliver is daar b.v. heel goed mee bezig 🙂

Succes verder met je missie Ralph Hartelijke groet, Ingrid te Dorsthorst

alda van Amstel
Gast
alda van Amstel

Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai, Hoe vaak moet deze discussie nog gevoerd worden om lobby van de levensmiddelenhandel te stoppen. Het gaat allemaal ten koste van de gezondheid. Denk aan de kosten in de gezondheidszorg die naar beneden zullen gaan indien men bewuster gaat eten. Een win-win situatie dus.

Tini Mulder
Gast
Tini Mulder

Hoi Ralph, Ik ben blij dat je hebt gereageert op de uitlatingen van deze mijnheer. Toen ik het vorige week las in het AD wilde ikzelf al in de pen klimmen maar het kwam er niet van. Ik heb me werkelijk groen en geel geergert en nu kreeg hij natuurlijk ook een podium bij Umerto. Jij kent hem beter dan de gemiddelde lezer/kijker maar zou hij connecties hebben met de levensmiddelen industrie? Of is hij hier echt van overtuigd en heeft hij een stukje ontwikkeling op dit gebied gemist? Goed dat er een aantal mensen zijn die kritisch zijn en… Lees verder »

Bart Broex
Gast
Bart Broex

Eén van de grootste problemen is dat de kop in het AD hem iets in de mond legt wat hij feitelijk niet gezegd heeft. Daarnaast gaat er iets mis bij het lezen van het artikel en het goed begrijpen van wat hij zelf tijdens de uitzending bij RTL4 zegt. Hij roept op tot goed nadenken over voeding en vooral ook dat bewerkt voedsel (waaronder net zo goed een blik linzen, een vers brood van de bakker, een gerookte ham, een pot wortelen, een pak melk of een potje augurken) niet ongezonder hoeft te zijn dan het rauwe product, meer niet.… Lees verder »

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!